Μενού

Μπορεί ο σκύλος μου να πάθει Alzheimer; (Εικόνες)

Shares 17

Σκύλος Γνωρίζουμε πως το Alzheimer είναι ασθένεια που προσβάλει τους ανθρώπους. Τι συμβαίνει με τους σκύλους μας; Μπορούν να προσβληθούν από την ασθένεια; Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της;

Η απάντηση είναι, ναι. Ο σκύλος μας μπορεί να προσβληθεί από Alzheimer. Η ασθένεια έχει διαφορετική ονομασία. Παλιότερα την ονόμαζαν Οld Dog Syndrome σήμερα την ονομάζουμεCognitive Dysfunction Syndrome.

Οι έρευνες δείχνουν πως το 50% των σκύλων πάνω από 10 ετών παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας η οποία είναι εξελίξιμη.

Δεν είμαι κτηνίατρος για να αναλύσω παραπάνω την ασθένεια. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προσεγγίσω το θέμα από την πλευρά της συμπεριφοράς του ζώου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις τελευταίες έρευνες.

Τι αλλάζει λοιπόν στην συμπεριφορά του;

  1. Ο σκύλος που πάσχει από Cognitive Dysfunction Syndrome συνήθως αρχίζει να απομακρύνεται από την οικογένεια.
  2. Δεν θέλει πολλά χάδια,
  3. Δεν ενθουσιάζεται τόσο όταν μας βλέπει
  4. Φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στο όνομα του
  5. Συχνά κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι
  6. Μπορεί να κοιτάει για πολύ ώρα τον τοίχο ή το βλέμμα του να είναι χαμένο
  7. Το περπάτημα του να είναι ασταθές
  8. Ξαφνικά αρχίζει να γαβγίζει πολύ και χωρίς λόγο
  9. Κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και την νύχτα περιπλανιέται στο σκοτάδι

Κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους γι αυτό καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας και να συζητήσετε.

Έχει παρατηρηθεί πως το Anipryl, ένα φάρμακο που χορηγείται στους ανθρώπους για το Parkinson, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση του. Μην δώσετε κανένα φάρμακο στον σκύλο σας εάν πρώτα δεν συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Ο Δημήτρης Κοτάκος (BCCSDip.DogBhv), είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων.
Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην «Συμπεριφορά Σκύλων», Advanced Canine Behaviour Diploma.
Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy.
Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως Επιστημονικός Συνεργάτης.
petsonly.gr
Shares 17

Σχόλια


Read more:
Close