Μενού

Προσοχή Γατογονείς: 10 Πράγματα Που Δεν Πρέπει Ποτέ Να Κάνεις Στη Γάτα Σου

Shares 0

Γάτες: Ένας οδηγός…επιβίωσης για όλους τους γατογονείς που αναρωτιούνται τι πρέπει και κυρίως τι δεν πρέπει να κάνουν με τις αγαπημένες τους γατούλες.

 

1. Μην τιμωρείτε τη γάτα σας

Εκτός από επιβλαβές για τη σχέση σας είναι και τελείως ανώφελο να τιμωρείτε τη γάτα σας γιατί δεν έχει μάθει το κόνσεπτ της τιμωρίας. Τιμωρώντας την γάτα με έντονες φωνές ή και χτυπηματάκια γεννάτε ένα αίσθημα φόβου και επιφυλακτικότητας απέναντί σας αλλά κανείς δεν σας λέει ότι η γάτα δεν θα ξανακάνει αυτό για το οποίο την τιμωρήσατε!

Μην παρεξηγηθώ! Αν τυχών σας ξεφεύγει κανένα γαλλικό, καμία φορά, μην μου πάθετε μετά τύψεις και ενοχές!

2. Μην βάζετε φυτά στο σπίτι αν δεν είστε βέβαιοι ότι δεν είναι τοξικά για εμάς

Πολλά φυτά μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά τοξικά για εμάς τις γάτες. Χαρακτηριστικό παράδεγιμα τα κρίνα που συχνά θα βρούμε στα βάζα των χιούμανς. Αν η γάτα καταπιεί κάποιο κομμάτι τους μπορεί να οδηγηθεί σε προβλήματα νεφρών και θάνατο. Ακόμη και το να πιεί νερό από το βάζο που έχει μέσα κρίνα μπορεί να δοηγήσει σε νεφρική βλάβη.

3. Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε στη γάτα σας να σας προσέξει

Θα το πω για τελευταία φορά και βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Εμείς οι γάτες είμαστε πλάσματα ανεξάρτητα. Αν και συχνά απολαμβάνουμε την προσοχή και τα χάδια των χιούμανς, μάλλον τα προτιμάμε σε μικρότερες δόσεις από τους σκύλους και επίσης θέλουμε η προσοχή των χιούμανς να εκδηλώνεται σύμφωνα με τους δικούς μας όρους.

Ετσί σας παρακαλώ να μην μας παίρνετε αγκαλίτσα παρά τη θέλησή μας, να μην μας χαϊδεύετε αν δεν το επιθυμούμε κοκ!

4. Μην αφήνετε τη γάτα σας σε απόλυτο σκοτάδι για ώρες

Σε κανέναν δεν αρέσει να ζει σε μια σπηλιά για πάντα, ούτε φυσικά και στις γατούλες μας. Προσφέρετε στη γάτα σας άφθονο φως (τεχνητό και φυσικό). Αυτό (το να εκτίθεται σε φως) είναι ακόμη πιο σημαντικό αν αφήσετε τη γάτα μόνη της για μέρες, διότι θα της δημιουργήσετε ένα αίσθηση εγκατάλειψης.

Και στο κάτω κάτω αν η γάτα σας θέλει λίγο σκοτάδι, θα το αναζητήσει μόνη της και είναι πολύ πιθανό να το καταλάβετε και να τη διευκολύνετε!

5. Μην αποκλείετε την επαφή της γάτας σας με το εξωτερικό περιβάλλον

Ακόμη και οι γάτες που μένουν μονίμως μέσα στο σπίτι απολαμβάνουν να παρατηρούν τι συμβαίνει στον εξωτερικό κόσμο, να βλέπουν τα πουλάκια ή διερχόμενες “εξωτερικές” γάτες κλπ. Αφήνετε τα παραθυρόφυλλα σας ανοιχτά και ακόμη καλύτερα αφήνετε και τα παράθυρά σας ανοιχτά για λίγη ώρα (με μια σίτα ώστε να μην βγαίνει η γατούλα σας χωρίς επίβλεψη στον εξωτερικό χώρο) ώστε να απολαύσει τα υπόλοιπα αισθητηριακά ερεθίσματα (πλέον της όρασης) όπως ήχους, μυρωδιές και να απολαύσει το φρέσκο αέρα!

6. Mην ταϊζετε τη γατούλα σας μόνο με ξηρά τροφή

Η γάτα είναι ένα πλάσμα που έχει προσαρμοστεί να ζει σε ξηρά περιβάλλοντα και σε αυτά συνήθως προσλαμβάνει το απαραίτητο νεράκι για την ενυδάτωσή της μέσα από τη λεία της, από το νερό που υπάρχει μέσα στο σώμα της.

Και έτσι οι γάτες είναι συχνά συνηθισμένες να μην έχουν μεγάλη λαχτάρα για νερό ακόμη και αν το χρειάζονται! Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό η γάτα να ενυδατώνεται μέσω της τροφής της και έτσι η χρήση υγρής τροφής (κονσέρβες, μους, πατε κλπ) μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη – οι υγρές τροφές έχουν από 70 ως 85% υγρασία συνήθως! Να σημειωθεί ότι γάτες που δεν ενυδατώνονται ικανοποιητικά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως φθορά στα δόντια, πέτρες στα νεφρά και μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα. Προσθέτοντας στην ξηρά τροφή ένα γευμα με υγρή τροφή – ή ακόμη καλύτερα γυρνώντας σε αποκλειστική σιτιση με ποιοτική υγρή τροφή – μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ενυδάτωσης!

Στο πρόβλημα της ενυδάτωσης θα βοηθήσει και το τρεχούμενο νερό για γάτες (πχ ενα συντριβάνι)!

7. Μην στριμώχνετε τη γάτα σας σε μια γωνιά

Αυτό ακριβώς. Πάντα φροντίζετε να τις αφήνετε μια πιθανή διέξοδο, ώστε να φύγει, αν το θελήσει. Διαφορετικά η γάτα σας μπορεί να στρεσσαριστεί, να γίνει νευρική, ή επιθετική, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εν γένει συμπεριφορά της.

8. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το δοχείο νερού της γάτας σας

Αν και ίσως νομίζετε ότι το να πετάξεις το παλιό νερό και να βάλεις καινούριο είναι αρκετό , είναι πολύ πιθανό να μην αρέσει αυτό στη γάτα σας. Όταν αντικαθιστάτε το νερό ξεπλύνετέ το πρώτα και καθαρίστε το με ένα χαρτί! Αυτό θα αφαιρέσει πιθανά υπολείμματα μούχλας και άλλες βλαβερές ουσίες!

Και πάλι δεν θέλω υπερβολές. Δεν θα καείτε στα καζάνια της κολάσεως αν τυχών το ξεχάσετε!

9. Μην αφήνετε τη γάτα σας να παίζει με κλωστές

Αν η γάτούλα σας καταπιεί ένα νήμα ή μια κλωστή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθώς αυτό μετακινείται δια μέσου του εντέρου. Το έντερο μπορεί ακόμη και να δεθεί και έτσι να προκληθεί νέκρωση τμημάτων του κάτι που θα κάνει απαραίτητη την χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των νεκρών τμημάτων.

10. Μην αφήνετε τη γάτα μόνη της για περισσότερο από 24 ώρες

Ναι, οκ, είμαστε ανεξάρτητα πλάσματα, δεν είμαστε σαν τα σκυλάκια που τρελαίνονται για τους χιουμανιστικούς γονείς τους, όμως μην το παρακάνουμε ε! Τουτέστιν μην μας αφήνετε ποτέ περισσότερο από 24 ώρες μόνες, γιατί από τη μια θέλουμε και την επαφή μαζί σας από την άλλη μπορεί κάτι να συμβεί.

Θα ξεχάσω εγώ το σύντροφο Τζίτζικα που είχε φαγητό σε ένα δωμάτιο και έγινε κάποιο ρεύμα αέρα που έκλεισε την πόρτα του και ο καημένος δεν μπορούσε να φάει (ευτυχώς ο χιούμαν του την επόμενη μέρα επέστρεψε και ούτε γάτα ούτε ζημιά).

Και στις εκδρομές ή στις διακοπες; Αν δεν αρέσει στη γάτα σας να έρχεται μαζί σας μπορείτε να ζητάτε από ενα φιλικο πρόσωπο να την επισκέπτεται καθημερινα, να της βάζει φρέσκια τροφη και νερό και ακόμη καλύτερα, αν η γατούλα το επιθυμεί να της κάνει χάδια και παιχνιδάκια!

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close