Μενού

Νέα μελέτη έδειξε ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ ανθρώπινων γλωσσών

Shares 0

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του λόγου και του άλογου – και ως συνέπεια μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ποικίλων ομιλούμενων γλωσσών.

Ύστερα από χιλιάδες χρόνια σαν σύντροφοι των ανθρώπων, οι σκύλοι τα πάνε πολύ καλά να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματός μας, τον επιτονισμό, τις λέξεις και τα συναισθήματά μας, άρα η ανακάλυψη ότι μπορούν και διακρίνουν μεταξύ γλωσσών δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Μία νέα έρευνα που έγινε από ερευνητές στο Τμήμα Ηθολογίας στο Eotvos Lorand –πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας- αποκάλυψε ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούν ανάμεσα στην πραγματική γλώσσα από μπερδεμένες ανοησίες και κάτι παραπάνω – να κρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στις ανθρώπινες γλώσσες, ή σε αυτήν την περίπτωση τη γλώσσα της Ουγγαρίας από ισπανικά.

Φυσικά, είναι μόνο λογικό ότι ένας ιδιοκτήτης είχε την ιδέα να κάνει αυτού του είδους την έρευνα: η Laura V. Cuaya, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, μετακόμισε από το Μεξικό στην Ουγγαρία με το τετράποδο σκύλο της, το Kun-Kun. Ήταν περίεργη να μάθει αν το κατοικίδιό της, αφού έζησε σε μια χώρα που μιλούσαν μόνο ισπανικά, θα μπορούσε να καταλάβει ότι οι άνθρωποι στο νέο τόπο κατοικίας μιλούσαν μια διαφορετική γλώσσα. Τροφοδοτούμενη από το γεγονός ότι οι άνθρωποι, στη βρεφική τους ηλικία, μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά, η Cuaya διενήργησε μια έρευνα που περιλάμβανε 18 σκύλους, μαζί και το Kun-Kun – δύο από τα σκυλιά καταλάβαιναν Ισπανικά και τα υπόλοιπα Ουγγαρικά. Τα σκυλιά εκπαιδεύθηκαν να ξαπλώνουν ακίνητα σε έναν ανιχνευτή εγκεφάλου και στη συνέχεια εξετίθεντο σε ακουστικά αποσπάσματα από το βιβλίο “Μικρός Πρίγκιπας”, στα Ισπανικά, τα Ουγγαρικά και σε λόγο ακατάληπτο. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να ανακαλύψουν αν οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στο λόγο και στις ακατανόητες εκφράσεις, όσο και το να σιγουρευτούν αν τα σκυλιά ακούγαν τις ίδιες λέξεις σε διαφορετικές γλώσσες για πιο εύκολη σύγκριση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η μελέτη επέτρεψε στους ερευνητές να αναγνωρίσουν μία διεργασία ιεραρχίας στο μυαλό των σκύλων για να επεξεργαστεί το λόγο και να εντοπίσουν ξεχωριστές περιοχές του φλοιού στο μυαλό των σκύλων. Ή με άλλα λόγια – οι σκύλοι είναι εξαιρετικά ικανοί να διακρίνουν μεταξύ της πραγματικής γλώσσας και ακατανόητων εκφράσεων, όπως και οι άνθρωποι και κάτι παραπάνω: όταν καθορίσουν ότι είναι μία γλώσσα που ομιλείται, μπορούν να ξεχωρίσουν αν είναι μια διαφορετική γλώσσα από αυτήν που αναγνωρίζουν. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός που οι ερευνητές εντόπισαν είναι ότι τα σκυλιά μεγάλης ηλικίας ήταν πιο εύκολο να διακρίνουν μεταξύ της νέας γλώσσας και αυτής με την οποία ήταν ήδη εξοικειωμένα να αναγνωρίζουν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν σε υποθέσεις σχετικά με το ρόλο της εξημέρωσης και του δεσμού μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου στη διαδικασία της κατανόησης των σκύλων των διάφορων γλωσσών και κάποιων από τις ιδιαιτερότητές τους. Η ιδέα ότι το γεγονός ότι οι σκύλοι ήταν οι καλύτεροι μας φίλοι για χιλιάδες χρόνια μπορεί να τους εξόπλισε με μία εγγενή ικανότητα να καταλαβαίνουν καλύτερα –σε τόσο διαφορετικά επίπεδα. Πολλές εντυπωσιακές μελέτες για τους σκύλους μπορεί να προκύψουν από αυτά τα ευρήματα και οι λάτρεις των σκύλων είναι εδώ για αυτές.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close