Μενού

7 Τρόποι Για Να Φροντίσετε Και Να Προστατέψετε Αδέσποτες Γάτες Από Το Κρύο

Shares 0

Αδέσποτη γάτα: Η κακοκαιρία επιστρέφει δυναμικά στη χώρα μας και ήδη αρκετοί ανησυχούν και ψάχνουν τρόπους ώστε να μπορέσουν να προστατέψουν τις αδέσποτες γατούλες στη περιοχή τους.

7 χρήσιμες οδηγίες για την φροντίδα των αδέσποτων γατών στην κακοκαιρία και το κρύο:

1. Προσφέρετέ τους καταφύγιο

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε σε μια αδέσποτη γάτα καθώς η παγωνιά, το χιόνι, ο ισχυρός άνεμος και η γενικότερη κακοκαιρία πλησιάζει είναι ένα ζεστό, στεγνό και ασφαλές καταφύγιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τους προσφέρετε ένα καταφύγιο:

Αν υπάρχει κάποια αποθήκη διαθέσιμη μπορείτε να την ανοίξετε για χάρη των αρκετά εξοικειωμένων αδέσποτων γατών που φροντίζετε σε καθημερινή βάση. Αν μάλιστα η αποθήκη αυτή έχει κοντά και κάποιο καυστήρα (κάτι αρκετά συχνά) τότε αυτή θα είναι ιδανικό καταφύγιο για δεκάδες γάτες. Τοποθετήστε διάφορα παλιά χαλάκια, ή φτηνές φλις κουβερτούλες σε διάφορα σημεία ώστε κάθε μια γάτα να βρει μια αναπαυτική θέση. Βεβαιωθείτε ότι οι γάτες δεν υποφέρουν από παράσιτα (αν και το Χειμώνα αυτά είναι αρκέτα πιο σπάνια) για να μην γεμίσουν την αποθηκη – αν έχουν παράσιτα πράξετε τα δέοντα για την αποπαρασίτωση γάτας.

Πως να φτιάξετε καταφύγια/σπιτάκια για γάτα στην ύπαιθρο; Διαλέξτε ένα “κέλυφος” (πχ χαρτόκουτα ή πλαστική κούτα αποθήκευσης) και αδιαβροχοποιήστε το (καλύψτε την πχ με μια μεγάλη πλαστική σακούλα σκουπιδιών). Φροντίστε να έχει μικρό μέγεθος και μικρή είσοδος, ίσα που να χωράει η γάτα να μπει ώστε η θερμοκρασία από το σώμα της γάτας να εγκλωβίζεται στο χώρο. Επενδύστε τα τοιχώματα με φελιζόλ που καλό είναι να κρατάτε από διάφορες συσκευασίες που κατά καιρούς αγοράζετε. Για να την κάνετε πιο αναπαυτική βάλτε κάτω μια φλις κουβερτούλα και από πάνω της μια ψάθα η οποία έχει την ιδιότητα να διώχνει (να μην απορροφάει) την υγρασία που ίσως έχει απορροφήσει η κουβέρτα. Γεμίστε μπουκάλια με ζεστό, σχεδόν καυτό νερό και βάλτε τα κάτω ανάμεσα στις πτυχώσεις της φλις κουβέρτας. Αν σας περισσεύουν θερμοφόρες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε. Τοποθετήστε τα γατόσπιτα σε στρατηγικά, απάνεμα και όσο το δυνατόν καλυμμένα σημεία, πχ κάτω από δένδρα.

Αν έχετε κάποια υπόστεγα έξω από το σπίτι τοποθετήστε τα σπιτάκια που προαναφέραμε (χωρίς την αδιαβροχοποίηση) κάτω από αυτά για να γλιτώσουν το χιόνι ή την βροχή ενώ ταυτόχρονα να είναι καλυμμένα από τον άνεμο από τουλάχιστον μία πλευρά.

2. Κρατάτε την είσοδο των καταφυγίων καθαρή από χιόνι

Σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης φροντίστε κάθε φορά που επισκέπτεστε τα σπιτάκια των αδέσποτων γατιών να καθαρίζετε (φτυαρίζοντας) τις είσοδους ώστε οι γάτες να μην εγκλωβιστούν εντός ή εκτός τους και ώστε να μην τραβούν χιόνι πάνω τους καθώς διέρχονται από την είσοδο του καταφυγίου.

3. Τροφή

Λόγω του κρύου οι αδέσποτες γάτες θα χρειαστούν παραπάνω ενέργεια την οποία μπορείτε να τους παρέχετε προσφέροντας μεγαλύτερες ποσότητες τροφής.

Αν είναι δυνατόν να τις ταϊσετε δύο φορές την ημέρα επιλέξτε υγρή τροφή η οποία πέπτεται πολύ πιο εύκολα και έτσι η γάτα θα κάνει οικονομία στην ενέργεια που χρειάζεται για τη διατήρηση της θερμοκρασίας της. Για να βρείτε τις προτάσεις μου για τις 3 καλύτερες υγρές τροφές κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

Αν σκοπεύετε να βάλετε στις γάτες τροφή μια φορά την ημέρα επιλέξτε ποιοτική ξηρή τροφή γιατι με την παγωνιά η υγρή τροφή θα παγώσει. Προφανώς μάλλον είναι ασύμφορο να βάζετε συνέχεια μια πανάκριβη ποιοτική τροφή στις αδέσποτες γατούλες αλλά σε μια τέτοια, ακραία καιρική συνθήκη θα άξιζε να κάνετε μια εξαιρεση.

Επίσης αν αναμένονται πολύ έντονα καιρικα φαινόμενα προσφέρετε στις γάτες ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ξηράς τροφής, ώστε αν τα καιρικά φαινόμενα δεν σας επιτρέψουν να ξεμυτίσετε από το σπίτι, αυτές να έχουν εξασφαλίσει την τροφή τους.

Μην αμελείτε να προσφέρετε και νερό στις γάτες ώστε να μην αφυδατωθούν – επειδή το νερό θα παγώσει σε περίπτωση μεγάλης παγωνιάς φροντίστε να τις προμηθεύετε συχνά με φρέσκο νερό.

Φροντίστε να παρέχετε την τροφή και το νερό σε σημείο στεγνό και αν είναι δυνατόν σχετικά απάνεμο. Αν σκοπεύετε να αφήσετε παραπάνω τροφή για να κάνουν και μόνες τους κάποια γεύματα, φροντίστε οπωσδήποτε να είναι σε προφυλαγμένο σημείο (ίσως μέσα σε καποια στήλη-ταϊστρα).

4. Αποφύγετε δια ροπάλου στειρώσεις

Αν στην πρόβλεψη του καιρού γίνει λόγος για μεγάλη κακοκαιρία και ψύχος φροντίστε να αποφύγετε τη στείρωση γάτας εκείνες τις ημέρες, γιατί μια γάτα εγχειρισμένη και εκτεθειμένη στο κρύο είναι πολύ δύσκολο να αντέξει. Αν βέβαια μπορείτε να την κρατήσετε σε ζεστό μέρος παραβλέψτε αυτή την οδηγία.

Να σημειωθεί εδώ ότι εν γένει οι στειρωμένες γάτες παρουσιάζουν καλύτερη υγεία από τις αστείρωτες, οπότε μια στειρωμένη γάτα μπορεί να αντέξει περισσότερο την πρόκληση της παγωμένης κακοκαιρίας!

5. Αποφύγετε αντιπηκτικά και προσέξτε μήπως οι γάτες βρήκαν καταφύγιο στο αμάξι σας

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το αμάξι σας τσεκάρετε μήπως μια γάτα είναι κρυμμένη από κάτω και χτυπήστε το καπό ώστε να φύγει αν βρίσκεται στη μηχανή του αυτοκινήτου. Η χρήση αντιπηκτικών που βασίζονται στην αιθυλενογλυκόλη πρέπει να αποφεύγετε γιατί αν η γάτα πατήσει σε υπολείμματα αντιπηκτικού και μετά γλείψει την πατούσα της είναι πολύ πιθανό να υποστεί σοβαρή ζημιά από την πολύ τοξική αιθυλενογλυκόλη (εμετός, ταχύπνοια, υποθερμία, νεφρική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις)! Η προπυλενογλυκόλη είναι λιγότερο αλλά σίγουρα αρκετά τοξική!

6. Μη χρησιμοποιείτε αλάτι ή χημικά για ξεπάγωμα

Μην χρησιμοποιείτε αλάτι και χημικά για ξεπάγωμα σε περιοχές πολύ κοντά σε αποικίες αδέσποτων γατών, γιατί και πάλι αν οι γάτες πατήσουν σε αυτά τα υλικά και μετά γλείψουν τις πατούσες τους, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο. Τέτοια υλικά επίσης μπορούν να βλάψουν τα μαξιλαράκια της πατούσας!

7. Φροντίδα λεχώνων και έγκυων γατών

Μια γάτα έγκυος καλό θα ήταν να λάβει ειδική μεταχείριση γιατί εκτός από τον δικό της οργανισμό έχει να θρέψει και να κρατήσει ζεστά και τα έ
μβρυά της. Επίσης μια λεχώνα γάτα απομυζείται από τα νεογέννητα και έχει ήδη αντέξει μια εγκυμοσύνη οπότε χρειάζεται ειδική μεταχείριση.

Αν έχετε ιδιαίτερη σχέση μαζί της και σας εμπιστεύεται θα ήταν ευχής έργον να την βάλετε σε ένα εσωτερικό χώρο (στην αποθήκη ή ίσως σε ένα μπάνιο του σπιτιού), μαζί με τα νεογέννητά της αν είναι λεχώνα για να την προστατεύσετε από την σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων.

Αν η γάτα δεν είναι εξοικειωμένη μαζί σας λάβετε τα παραπάνω μέτρα και ας ελπίσουμε ότι θα τα αξιοποιήσει δεόντως

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close