Μενού

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας έχει υγιές βάρος

Shares 0

Για να ζήσουν μια μεγάλη και υγιεινή ζωή, οι γάτες χρειάζεται να είναι μέσα στα όρια συγκεκριμένου ορίου κιλών που ποικίλλει ανάλογα με το ύψος, την ηλικία και το μέγεθος του σώματος.

Το να βοηθάτε τη γάτα σας να διατηρεί ένα υγιές βάρος είναι σημαντικό και πρέπει να ελέγχετε το βάρος του κατοικίδιού σας όσο μεγαλώνει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ζυγαριά στο σπίτι σας για να μετράτε συχνά το βάρος της γάτας σας. Αλλά αν αυτό δε δουλεύει επειδή δεν μπορεί η γάτα σας να μείνει ήρεμη για να τη μετρήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια απλή στρατηγική: κρατήστε στα χέρια  σας το κατοικίδιό σας όσο στέκεστε στη ζυγαριά. Σημειώστε το βάρος σας όσο κρατάτε τη γάτα και ύστερα μετρήστε το βάρος σας χωρίς τη γάτα στα χέρια σας. Αφαιρέστε τα δύο μεγέθη για να δείτε πόσο ζυγίζει το κατοικίδιό σας.

Μαζί με το βάρος της γάτας σας, η αξιολόγηση του σώματός της μπορεί να είναι πολύ βοηθητική. Έτσι, ακόμη κι αν δεν μπορείτε να μετρήσετε το βάρος της στη ζυγαριά, μπορείτε να αξιολογήσετε την κατάσταση του σώματός της για να καθορίσετε αν έχει το ιδανικό βάρος ή αν χρειάζεται να πάρει ή να χάσει ορισμένα κιλά.

Το αποτέλεσμα της σωματικής κατάστασης μιας γάτας

Το αποτέλεσμα της μέτρησης του σώματος της γάτας σας θα κυμαίνεται από 1 μέχρι 9, με το 9 να δηλώνει ότι η γάτα σας είναι υπέρβαρη και το 1 να δηλώνει ότι είναι λιπόσαρκη. Η ιδανική κατάσταση του σώματος είναι στο κέντρο, περίπου στο 5.

Προκειμένου να καθορίσετε το αποτέλεσμα της σωματικής κατάστασης του αιλουροειδούς σας, δε χρειάζεστε ιδιαίτερα εργαλεία. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά στο σωματότυπο της γάτας στο σπίτι σας. Μπορείτε να παρατηρείτε τις τυχόν αλλαγές όσο μεγαλώνει και να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν παρατηρήσετε καμιά ανωμαλία.

Παρακάνω είναι μια ανάλυση των διαφορετικών αποτελεσμάτων της σωματικής κατάστασης και ένας σύντομος οδηγός για το πώς να καθορίσετε αν το σώμα της γάτα σας βρίσκεται στην κλίμακα ανάμεσα στο 1 και το 9.

Ιδανική κατάσταση

Εάν η γάτα σας έχει ιδανικό βάρος, ή μια σωματική κατάσταση του αποτελέσματος 5, το σώμα της θα είναι σε κατάλληλο μέτρο.

Όταν χαϊδεύετε απαλά τη γάτα σας, θα είστε ικανοί να παρατηρήσετε τη μέση πίσω από τα πλευρά της. Μπορείτε ακόμα να αισθανθείτε τα πλευρά της, αλλά θα υπάρχει μία φυσιολογική ποσότητα λίπους να τα καλύπτει. Θα παρατηρήσετε ακόμα ότι υπάρχει μία φυσιολογική, μικρή ποσότητα λίπους στην κοιλιά και ίσως δείτε τον πρωτογενή μάρσιππο που έχει κάθε γάτα.

Λιπόσαρκη κατάσταση

Μία γάτα που είναι λιπόσαρκη θα έχει ένα αποτέλεσμα σωματικής κατάστασης από 1 μέχρι 4.

Εάν η γάτα σας έχει μία σωματική κατάσταση 1, είναι σοβαρά λιπόσαρκη. Τα πλευρά της διακρίνοντα εύκολα, ειδικά αν έχει λίγο τρίχωμα και, δεν θα υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια λίπους στο σώμα της. Η κοιλιά της θα δείχνει σαν να έχει ρουφήξει, υποδηλώνοντας ένα πολύ εμφανές μάζεμα της κοιλιάς και οι γλουτοί και η σπονδυλική στήλη θα προεξέχουν.

Γάτες με αποτέλεσμα 2 θα έχουν ευδιάκριτους πίσω σπονδύλους και πλευρά, ειδικά αν έχουν λεπτό τρίχωμα. Δεν θα υπάρχει επίσης σοβαρή ποσότητα λίπους, θα υπάρχει μία κοιλιά που θα προεξέχει και θα υπάρχει μόνο μια ελάχιστη ποσότητα μάζας μυών.

Γατάκια με σκορ 3 θα έχουν μόνο μια ελάχιστη ποσότητα λίπους να καλύπτει την κοιλιά και το σώμα. Έτσι, οι πίσω σπόνδυλοι και τα πλευρά θα ξεχωρίζονται πάλι εύκολα. Όσο χαϊδεύετε το κατοικίδιό σας, θα αισθάνεστε εύκολα τα πλευρά του.

Στην τελευταία κατηγορία, μόλις θα μπορείτε να νιώσετε το ελάχιστο ποσό λίπους της γάτας σας. Αυτά τα γατάκια θα έχουν μία ευδιάκριτη μέση, αλλά θα έχουν ελάχιστο μάζεμα στην κοιλιά. Επίσης, δε θα έχουν ένα παχύ στρώμα στην κοιλιά, δείχνοντας ότι χρειάζεται να πάρουν παραπάνω βάρος.

Υπέρβαρη κατάσταση

Εάν η γάτα σας είναι υπέρβαρη θα έχει ένα αποτέλεσμα σωματικής κατάστασης από 6 στα 9.

Πάλι λοιπόν, ξεκινήστε να χαϊδεύετε απαλά το σώμα της γάτας σας και να νιώθετε τα πλευρά χωρίς να τα πιέζετε. Σε μία υπέρβαρη γάτα που έχει αποτέλεσμα 6 τα πλευρά θα καλύπτονται με ορισμένο περίσσιο λίπος, παρόλο που πρέπει να είστε ικανοί να τα νιώσετε. Η μέση θα είναι διακριτή, αν και όχι ξεκάθαρη και το ίδιο συμβαίνει με τη παχιά κοιλίτσα της. Φυσικά δεν θα υπάρχει μάζεμα κοιλιάς.

Εάν η γάτα σας φέρνει ένα αποτέλεσμα σωματικής κατάστασης 7, δεν μπορείτε να νιώσετε εύκολα τα πλευρά γιατί υπάρχει μία μέτρια ποσότητα λίπους να τα καλύπτει. Η πλάτη της γάτας δεν θα είναι εύκολα διακριτή και το στομάχι θα είναι στρογγυλό με ένα μέτριο στρώμα λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Εάν η γάτα σας έχει κατάσταση σώματος 8, δεν μπορείτε να νιώθετε τα πλευρά τόσο εύκολα γιατί θα καλύπτονται με λίπος. Θα παρατηρήσετε ακόμα ότι η κοιλιά είναι ξεκάθαρα στρογγυλεμένη και υπάρχει προεξέχον βάρος στην κοιλιά. Υπάρχει λίπος ακόμα και στη ράχη.

Τέλος, στην τελευταία κατηγορία, θα παρατηρήσετε ότι η οσφυϊκή χώρα και τα πλευρά καλύπτονται από παχιά στρώματα λίπους. Υπάρχουν αποθέματα λίπους στα άκρα και στο πρόσωπο και η κοιλιά καλύπτεται με λίπος και είναι ακόμα διογκωμένη. Δεν θα μπορείτε να διακρίνεται ξεκάθαρα τη μέση ακόμα.

Δίαιτα κι εξάσκηση μπορεί να βοηθήσει το γατάκι σας να διατηρήσει ένα υγιές βάρος

Αν θέλετε να έχετε ένα υγιές γατάκι πρέπει να εστιάσετε στη δίαιτά του και τη γυμναστική του. Ταΐζοντάς το υψηλής ποιότητας φαγητού και διασφαλίζοντας ότι θα τρέχει και θα γυμνάζεται αρκετά μπορεί να το βοηθήσει να διατηρήσει το κατάλληλο βάρος του. Αν χρειάζεται να χάσει βάρος μπορείτε να μιλήσετε γι’ αυτό στον κτηνίατρο για να βρείτε τους κατάλληλους τρόπους.

Για παράδειγμα, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες τροφές και ορισμένες ποσότητες στις οποίες θα καταναλώνονται. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε την ποσότητα του φαγητού που δίνετε στο γατάκι σας ή το πόσες φορές δίνετε φαγητό στο γατάκι σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς θα δελεάσετε το γατάκι σας να παίξει αν τείνει να μένει ανενεργό.

Ο κτηνίατρός σας θα σας καθοδηγήσει όταν πρόκειται για την εύρεση του επιθυμητού μεγέθους, καθώς και θα σας διαφωτίσει στην περίοδο που χρειάζεται για να φτάσετε σε αυτό το μέγεθος.

Το υγιές βάρος είναι σημαντικό

Ας κρατήσουμε ότι η συμβουλή και η γνώμη του κτηνιάτρου για το βάρος είναι πολύ σημαντικές. Μιλήστε με τον κτηνίατρο για το ποιο είναι το ιδανικό βάρος της γάτας σας, για τα φαγητά με τα οποία πρέπει να τρέφεται και για το χρόνο που πρέπει να αφιερώνει στην άσκηση για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της και μετά σιγουρευτείτε ότι ελέγχετε το βάρος της τακτικά.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close