Μενού

Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;

Shares 24

μύτη Ενδέχεται να οφείλεται στην… ηλιοθεραπεία αλλά όχι μόνον. Υπάρχουν κι άλλα πιθανά αίτια για τις αλλοιώσεις που παρουσιάζει ένας σκύλος στη μύτη του. Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

Ερώτηση: «Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον σκύλο μου που είναι λευκός με ροζ μυτούλα. Εδώ και ένα χρόνο έχει πάντα σκασμένη και ξεφλουδισμένη μύτη, ακόμη και εσωτερικά εκεί που αρχίζουν τα ρουθούνια. Νομίζω ότι το παθαίνει από τον ήλιο, ακόμη και το χειμώνα.

Έχω δοκιμάσει βαζελίνη και μια αναπλαστική κρέμα αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ προσωρινό και ούτε το θεραπεύει εντελώς. Έχετε να μας προτείνετε κάποιο αντηλιακό; Υπάρχει κάποιο προϊόν εξειδικευμένο για σκυλιά, γιατί το γλύφουν αμέσως.

Μήπως πρέπει να το ψάξω και κάπως αλλιώς, πχ. μπορεί να του λείπει κάποια θρεπτική ουσία;»

 

Απαντά η γκρούμερ Φλώρα Σαρτζετάκη

Στα σκυλάκια βάζουμε συνήθως ένα αντηλιακό ειδικό για κατοικίδια (κυκλοφορούν κάποια εξειδικευμένα προϊόντα στο εξωτερικό). Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παιδικό αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας. Το θέμα όμως είναι ότι όταν το ζώο έχει πολύ μακριά μαλάκια τρίχα είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή εκτός και αν διαλέξουμε ένα διάφανο σπρέι, μη λιπαρό.

Το αντηλιακό θα το προστατεύσει από τον ήλιο αλλά δεν πρόκειται να διορθώσει τυχόν προβλήματα όπως η ξεφλουδισμένη μυτούλα, όπως άλλωστε δεν συμβαίνει και σε εμάς κάτι αντίστοιχο. Οι λύσεις, όπως αναφέρετε και εσείς, είναι η βαζελίνη αφού βρέξουμε την μυτούλα (για να συγκρατήσει την υγρασία η βαζελίνη) ή μια αναπλαστική κρέμα ειδική για ζώα (paw butter). Αν το πρόβλημα δεν διορθώνεται θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο.

μύτη

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη

Το σκάσιμο και ξεφλούδισμα στην άκρη της μύτης του κατοικιδίου σας (ακρορρίνιο), ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της έκθεσής του στο ηλιακό φως. Η πάθηση αυτή ονομάζεται φωτοδερματίτιδα, παρουσιάζεται συχνότερα σε λευκότριχα σκυλάκια στην περιοχή της μύτης, της κοιλίας και γενικότερα των άτριχων σημείων του σώματος, και συνήθως παρουσιάζει έξαρση στις εποχές με αυξημένη ηλιοφάνεια. Επειδή η φωτοδερματίτιδα -σπάνια- μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερες παθήσεις του δέρματος (ακτινική κεράτωση, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή άλλα νεοπλάσματα) θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση του σκύλου σας στον ήλιο. Σε ζώα μάλιστα που είναι πολύ ευαίσθητα, συστήνεται η αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως ακόμα και μέσα από τα παράθυρα του σπιτιού. Επικουρικά, και επειδή η απόλυτη αποφυγή του ήλιου δεν είναι εφικτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιηλιακά σκευάσματα με υψηλό (>30) δείκτη προστασίας, και καλύτερα είναι αυτά που προορίζονται για κτηνιατρική ή παιδιατρική χρήση. Το αντιηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται 2 φορές την ημέρα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, ή αν υπάρχουν δευτερογενείς επιπλοκές, ο κτηνίατρός σας ενδέχεται να χορηγήσει επιπλέον τοπική αγωγή ή φάρμακα από το στόμα για την αντιμετώπιση της δερματίτιδας αυτής.

Η φωτοδερματίτιδα όμως, δεν είναι το μοναδικό πιθανό αίτιο για τις αλλοιώσεις που παρουσιάζει το ζωάκι σας στη μύτη του.

Παθήσεις όπως ο δερματικός και ο συστηματικός ευθηματώδης λύκος, η ερυθηματώδης πέμφιγα και το ιριδοδερματικό σύνδρομο είναι αυτοάνοσα νοσήματα στα οποία παρατηρούνται αλλοιώσεις στο ακρορρίνιο, οι οποίες συχνά επιδεινώνονται μετά από έκθεση στον ήλιο.

Επιπλέον, πολλές παθήσεις, όπως η ιδιοπαθής υπερκεράτωση του ακρορρινίου, ορισμένες λοιμώξεις του δέρματος, συστηματικά νοσήματα όπως η νόσος του Carre και η Λεισμανίωση, ο τραυματισμός ή η ερεθιστική από επαφή δερματίτιδα του ακρορρινίου, ορισμένα νεοπλάσματα, και πολλά άλλα δερματικά και συστηματικά νοσήματα, ενδέχεται να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην περιοχή αυτή του προσώπου.

Μερικά από τα προαναφερθέντα νοσήματα είναι ήσσονος σημασίας και δεν χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Κάποια άλλα όμως είναι σοβαρά και χρειάζονται εντατική θεραπεία. Είναι λοιπόν σκόπιμο να εξεταστεί το σκυλάκι από τον κτηνίατρό σας, ώστε να διαπιστωθεί το αίτιο της δερματίτιδας που παρουσιάζει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις όπως και στη φωτοδερματίτιδα, οριστική διάγνωση μπορεί να τεθεί μόνο μετά από βιοψία και ιστοπαθολογική εξέταση δείγματος από την πάσχουσα περιοχή.

trihes.gr

Shares 24

Σχόλια


Read more:
Close