Μενού

Ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και δεν είναι… αρκούδες!

Shares 47

χειμερία νάρκη ζώα Η χειμερία νάρκη είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό επίτευγμα της φύσης για την επιβίωση των ζώων. Χωρίς αυτή την ικανότητα, πολλά ζώα θα πάγωναν και θα πέθαιναν. Οι αρκούδες είναι τα ζώα που είναι πιο γνωστά για την χειμερία τους νάρκη το χειμώνα, αλλά δεν είναι τα μόνα. Ρίξτε μια ματιά σε μερικά που κοιμούνται μέχρι την άφιξη της άνοιξης.

1. Βάτραχοι
χειμερία νάρκη ζώα
Αν είναι αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και βρείτε έναν βάτραχο που μοιάζει να είναι νεκρός, μπορεί να έχει πέσει σε χειμερία νάρκη. Αυτή η διαδικασία αδρανοποίησης είναι εκπληκτική, επειδή οι μικρές καρδιές τους σταματούν πραγματικά να χτυπάνε και μικροσκοπικά κρύσταλλα πάγου αρχίζουν να σχηματίζονται στο αίμα τους! Στη συνέχεια, όταν ο καιρός ζεσταίνει, ο πάγος λιώνει, η καρδιά ξεκινά να χτυπά πάλι οι βάτραχοι επανέρχονται στη ζωή.

2. Σαύρες
χειμερία νάρκη ζώα
Από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, πέφτουν σε χειμερία νάρκη προκειμένου να συγκεντρώσουν ενέργεια για την άνοιξη που έρχεται.

3. Σαλιγκάρια
χειμερία νάρκη ζώα
Δεν πέφτουν όλα τα σαλιγκάρια σε χειμερία νάρκη, αλλά όταν το κάνουν, είναι μια εντυπωσιακή διαδικασία. Τα σαλιγκάρια αδρανοποιούνται κάθε φορά που ο καιρός χαλάει πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Καλύπτουν το σώμα τους με μια λεπτή βλέννα, η οποία τους προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης και τους εμποδίζει να στεγνώσουν.

4. Χελώνες
χειμερία νάρκη ζώα
Δεδομένου ότι δεν μπορούν να παράγουν θερμότητα για το σώμα τους, είναι απαραίτητο να αδρανοποιούνται όταν πέφτει η θερμοκρασία. Αυτό διαφέρει από χελώνα σε χελώνα, αλλά κυρίως αυτές που ζουν στα σπίτια πέφτουν γενικά σε χειμερία νάρκη για τρεις έως τέσσερις μήνες.

5. Φίδια
χειμερία νάρκη ζώα
Σχεδόν όλα τα φίδια θα βιώσουν κάποια μορφή χειμερία νάρκης το χειμώνα, αν και αυτό εξαρτάται από το μήκος τους και την τοποθεσία που ζουν. Για παράδειγμα, ένα φίδι σε ψυχρό κλίμα μπορεί να αδρανοποιηθεί για μήνες, ενώ ένα σε πιο εύκρατη περιοχή μόνο για μερικές εβδομάδες.

6. Πασχαλίτσες
χειμερία νάρκη ζώα
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και μόλις αρχίζει να κρυώνει ο καιρός, οι πασχαλίτσες συγκεντρώνονται όλες μαζί, επιδιώκοντας έτσι να ζεσταθούν για να μπουν σε διαδικασία νάρκης μέχρι την άνοιξη.

perierga.gr

Shares 47

Σχόλια


Read more:
Close