Μενού

Tέσσερα σημάδια ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει διαβήτη

Shares 20

Τα σκυλιά αναπτύσσουν έναν ινσουλινο-εξαρτώμενο τύπο διαβήτη που είναι παρόμοιος με τον διαβήτη τύπου 1 στον άνθρωπο. Οι γάτες είναι αρκετά διαφορετικές και αναπτύσσουν έναν τύπο διαβήτη παρόμοιο με τον διαβήτη τύπου 2 των ανθρώπων.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη στους σκύλους και τις γάτες:

1. Περισσότερη ούρηση
Μήπως η γάτα ή ο σκύλος σας ουρεί συχνότερα από πριν και έχει μεγαλύτερη ποσότητα ούρων; Μήπως η γάτα ουρεί έξω από το κιβώτιο με την άμμο υγιεινής ή ο σκύλος σας προτού τον βγάλετε βόλτα; Η αυξημένη ούρηση είναι ένα από τα πιο συχνά κλινικά συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη σε σκύλους και γάτες. Ο,τι δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους που έχουν διαβήτη.

2. Περισσότερο νερό
Μήπως το κατοικίδιό σας έχει αλλάξει τις συνήθειές του σε ό,τι αφορά το νερό; Μήπως πίνει περισσότερο νερό απ’ ό,τι στο παρελθόν; Μπορεί να φταίει ο διαβήτης. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, η αυξημένη δίψα είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του διαβήτη σε σκύλους και γάτες.

Τα ζώα με διαβήτη παράγουν μεγάλες ποσότητες ούρων πιο συχνά από πριν και αυτό εξηγεί γιατί πίνουν περισσότερο νερό, προκειμένου να αντισταθμίσουν τα υγρά που χάνονται μέσω της ούρησης.

3. Μεγαλύτερη όρεξη, αλλά παράλληλη απώλεια βάρους
Ο διαβήτης μπορεί να είναι μια αιτία ανησυχίας, αν διαπιστώσετε ότι ο γούνινος φίλος σας χάνει βάρος παρά το γεγονός ότι τρώει περισσότερο από πριν. Η αυξημένη όρεξη και η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι κοινά συμπτώματα του διαβήτη τόσο στα κατοικίδια, όσο και στους ανθρώπους.

4. Λιγότερη ενέργεια, μικρότερη δραστηριότητα
Αν το κατοικίδιό σας φαίνεται απαθές και νωθρό, περισσότερο απ’ ό,τι συνήθιζε, θα πρέπει να το πάτε στον γιατρό. Αν είναι ληθαργικό και έχει αδιάγνωστο διαβήτη θα μπορούσε να κινδυνεύει η ζωή του, από μια πάθηση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Αναπτύσσεται όταν το σώμα χρησιμοποιεί λίπος αντί σακχάρου για την ενέργεια, προκαλώντας την παραγωγή και συσσώρευση τοξικών οξέων στο αίμα που ονομάζονται κετόνες. Αν η διαβητική κετοξέωση διαγνωστεί, το επόμενο βήμα ανήκει στον κτηνίατρο που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα δώσει φάρμακα.

Ο μόνος που μπορεί να επιβεβεώσει τις υποψίες σας είναι ο κτηνίατρος. 

Πηγή

Shares 20

Σχόλια


Read more:
Close