Μενού

Πότε είναι απαραίτητη η Καρδιολογική εξέταση στο σκύλο;

Shares 46

Σκύλος Καρδιολογική εξέταση Ακόμη και σε μια επίσκεψη ρουτίνας στον κτηνίατρο, αναπόσπαστο τμήμα της κλινικής εξέτασης του σκύλου σας αποτελεί η εκτίμηση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Η επισκόπηση των βλεννογόνων, η ακρόαση και η ψηλάφηση σφυγμού αποτελούν μερικές ενέργειες οι οποίες εξυπηρετούν τον παραπάνω σκοπό.

Εφόσον όλα τα ευρήματα είναι φυσιολογικά η ζωή σας συνεχίζει να κυλά αρμονικά, τι συμβαίνει όμως διαφορετικά;

Σε περίπτωση που τεθεί υποψία οποιασδήποτε δυσλειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος ο κτηνίατρος είτε προχωρά σε περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες συνθέτουν την καρδιολογική εξέταση είτε σας παραπέμπει σε ειδικό καρδιολόγο κτηνίατρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ποιες είναι λοιπόν οι συνηθέστερες περιπτώσεις όπου απαιτείται καρδιολογική εξέταση;

  1. Ο ίδιος ο κτηνίατρος θεωρεί απαραίτητη είτε την καρδιολογική εξέταση είτε την παραπομπή σε εξειδικευμένο καρδιολόγο κτηνίατρο.
  2. Η ακρόαση είτε φυσήματος είτε μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Βέβαια κουτάβια και γατάκια συχνά παρουσιάζουν ήπιο φύσημα χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο οπότε συνίσταται επανεξέταση και εφόσον επιμένει μετά τους έξι μήνες ζωής προχωράμε σε περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις.
  3. Εφόσον υπάρχει ήδη καρδιακή νόσος η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Οι συνηθέστερες καρδιοπάθειες που διαγιγνώσκονται είναι η ενδοκάρδωση και η διατατική μυοκαρδιοπάθεια στο σκύλο και τη γάτα αντίστοιχα. Η εγκαιρότερη διάγνωση και ο ορθότερος έλεγχος των νοσημάτων αυτών αποτελούν σημεία κλειδιά για την επιβράδυνση της εξέλιξής τους.
  4. Η αρτηριακή υπέρταση η οποία εμφανίζεται συχνά σε υπερήλικες γάτες και σκύλους. Συνήθως εμφανίζεται δευτερογενώς σε άλλες παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια, υπερθυρεοειδισμό, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Εν κατακλείδι, δεδομένου ότι τα προβλήματα του καρδιαγγειακού είναι αρκετά συχνά και επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και την ποιότητα ζωής του κατοικιδίου σας, οποιαδήποτε απόκλιση από το φυσιολογικό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

petsonly.gr

Shares 46

Σχόλια


Read more:
Close