Μενού

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες δηλητηρίασης ζώου!

Shares 269

δηλητηρίαση ζώου Έναν συνοπτικό πρακτικό οδηγό με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο περιστατικό δηλητηρίασης ζώου παρουσιάζει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.)

Ειδικότερα οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι:

  • Η πρώτη άμεση κίνησή μας είναι με γάντια να περισυλλέξουμε το γεύμα που βρέθηκε (αν βρεθεί στο σημείο) και να το βάλουμε σε μία καλά κλεισμένη σακούλα, ενώ ταυτόχρονα καλούμε την Άμεση Δράση επί τόπου. Αυτό το κάνουμε αφενός για να υπάρχει δείγμα του δηλητηρίου αφετέρου για να μην δηλητηριαστούν και άλλα ζώα.
  • Τραβάτε φωτογραφίες του γεύματος και των νεκρών ζώων και τις αποστέλλετε στη σελίδα της Π.Φ.Π.Ο. για την όσο το δυνατόν καλύτερη δημοσιοποίηση του περιστατικού.
  • Η Αστυνομία, βάσει της Παραγράφου 2 της Εγκυκλίου υπ αριθ. 71377/13/989391 με ημερομηνία 02/07/2013 του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., είναι υποχρεωμένη, αφενός να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αρμόδια εργαστήρια τόσο για το γεύμα όσο και για ανάλυση στα σπλάχνα των νεκρών ζώων.
  • Αμέσως η Αστυνομία διενεργεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για κακοποίηση ζώων και σχηματίζει δικογραφία.
  • Εφόσον υπάρχουν υποψίες ή μαρτυρίες για το δράστη, θα ήταν καλό να αναφερθούν στην Αστυνομία.
  • Αν είναι εργάσιμη μέρα και ώρα, μπορείτε να απευθυνθείτε και στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου της περιοχής και να ζητήσετε να διενεργήσουν την αυτοψία και νεκροτομή σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  • Τα νεκρά ζώα, παρά του ότι πιστεύεται μέχρι σήμερα, ΔΕΝ είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας αλλά της υπηρεσίας περίθαλψης και προστασίας αδέσποτων ζώων.
  • Ο Δήμος βάσει της Παραγράφου 1 του Άρθρου 9 του Ν.4039/2012 είναι ο προσωρινός κάτοχος των αδέσποτων ζώων και οφείλει να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, όπως επίσης και σε μηνυτήρια αναφορά κατ αγνώστων.
  • Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του περιορισμού του φαινομένου, θα ήταν καλό σε περιοχές που υπάρχουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα να υπάρξει συντονισμός των πολιτών για παρακολούθηση.

Με αυτόν τον τρόπο, μέχρι σήμερα έχουν οδηγηθεί στο ακροατήριο ορισμένες υποθέσεις δηλητηριασμένων ζώων και οι δράστες έχουν καταδικαστεί. Να θυμίσουμε ότι η κακοποίηση ζώου διώκεται ποινικά με 1-5 χρόνια φυλακή, 5.000-15.000 ευρώ ποινικό πρόστιμο και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο.

istoriesadespoton.gr

Shares 269

Σχόλια


Read more:
Close