Μενού

Ο σκύλος σας μάλλον θυμάται όλα τα καλά αλλά κακά πράγματα που κάνατε…

Shares 117

Σκύλος Μια νέα επιστημονική μελέτη για την «επεισοδιακή μνήμη» υποδηλώνει ότι τα σκυλιά θυμούνται εμπειρίες, αλλά και συναισθήματα που τις συνόδευαν

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Current Biology δείχνει ότι τα σκυλιά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, μπορούν να θυμηθούν γεγονότα, ακόμα και όταν αυτά δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά εκείνη την χρονική περίοδο.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα σκυλιά έχουν «επεισοδιακή μνήμη» η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν νοερά πίσω στο χρόνο και να θυμούνται τις εμπειρίες, αλλά και τα σχετικά συναισθήματα που τις συνόδευαν. Η επεισοδιακή μνήμη είναι επίσης μια πιθανή ένδειξη της αυτογνωσίας σε σκύλους.

Ότι οι επιστήμονες χρειάζεται να αποδείξουν κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει ως έκπληξη για τους ιδιοκτήτες σκυλιών. Τα σκυλιά συχνά συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που είναι ενδεικτικός της επεισοδιακής μνήμης, όπως το να μένουν μακριά από τη γάτα του γείτονα, μετά από μια σκληρή συνάντηση.

Το πρόβλημα είναι, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι αν τα σκυλιά πραγματικά ανακαλούν την προηγούμενη συνάντηση ή αν η αντίδρασή τους γίνεται με βάση την «σημασιολογική μνήμη», που είναι η μνήμη των γεγονότων και των κανόνων που απαιτούνται για την επιβίωση.    

Αποδεικτικά στοιχεία «επεισοδιακής μνήμης» έχουν και βρεθεί σε άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευόντων, σε αρουραίους, αλλά και περιστέρια. Ωστόσο, αυτές οι προηγούμενες μελέτες εμπλέκουν απλά ερεθίσματα, όπως η παρουσία ή απουσία τροφής και διεξήχθησαν σε συνθήκες εργαστηρίου, που απέχουν πολύ από τις συνθήκες της πραγματικής ζωής.

Για να αποδείξει την παρουσία της «επεισοδιακής μνήμης» στους σκύλους, η Claudia Fugazza από το ερευνητικό κέντρο MTA-ELTE Comparative Ethology στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, χρησιμοποίησε ένα κόλπο που ονομάζεται «Κάνε ό,τι κάνω», στο οποίο 17 σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να παρακολουθούν κάποιον να κάνει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και μετά έκαναν το ίδιο κατόπιν εντολής.

Για παράδειγμα, αν ο ιδιοκτήτης ακουμπούσε το χέρι του πάνω σε μια ομπρέλα και μετά έλεγε «Κάν’το», ο σκύλος ακουμπούσε επίσης την πατούσα του στη ομπρέλα. Άλλες δραστηριότητες περιελάμβαναν το να σταθούν σε ένα τραπέζι, να καθίσουν σε μια καρέκλα ή να πηδήξουν πάνω από κάποιο εμπόδιο.

Η επεισοδιακή μνήμη έχει συνδεθεί με την αυτογνωσία, την ικανότητα να βλέπει κανείς τον εαυτό του ως μια οντότητα ξεχωριστή και διαφορετική από τους άλλους. «Μέχρι στιγμής, κανένα τεστ δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία για να μελετήσει την αυτογνωσία σε σκύλους» λέει η Fugazza. «Πιστεύουμε ότι η μελέτη αυτή μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα» καταλήγει.

Shares 117

Σχόλια


Read more:
Close