Μενού

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ μικρότερου σαλιγκαριού με διάμετρο μόλις 0,7 χιλιοστών

Shares 13

σαλιγκάρι Το παγκόσμιο ρεκόρ μικρότερου σαλιγκαριού στην ξηρά έσπασε ξανά, μετά από έναν μόνο μήνα, με την ανακάλυψη στο μαλαισιανό βόρειο τμήμα της νήσου Βόρνεο ενός μικροσκοπικού σαλιγκαριού με μέση διάμετρο μόλις 0,7 χιλιοστών.

Η ανακάλυψη έγινε από Ολλανδούς και Μαλαίσιους βιολόγους και παρουσιάσθηκε στο περιοδικό ζωολογίας ZooKeys. Οι ερευνητές ανακάλυψαν στην ίδια περιοχή 47 ακόμη είδη σαλιγκαριών διαφόρων μεγεθών.

Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ, που πήρε την επιστημονική ονομασία «Acmella nana», έχει πλάτος 0,5 έως 0,6 χιλιοστών και ύψος 0,6 έως 0,8 χιλιοστών. Η τροφή του αποτελείται κυρίως από βακτήρια και μύκητες. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το κινεζικό σαλιγκάρι «Angustopila dominikae», με πλάτος 0,8 και ύψος 0,9 χιλιοστών.

Τα σαλιγκάρια, που κινούνται τόσο αργά, μπορούν εύκολα να περιορισθούν σε μικρές και απομονωμένες εκτάσεις γης και να εξελιχθούν εκεί σε διαφορετικά μεταξύ τους είδη, ανάλογα με το περιβάλλον όπου διαβιούν. Τέτοια περίπτωση είναι τα βροχοδάση και τα βουνά της Βόρνεο, όπου έγινε η τελευταία ανακάλυψη.

defencenet.gr

Shares 13

Σχόλια


Read more:
Close