Μενού

Μύθος: Τα κοντότριχα ζώα δεν μαδάνε

Shares 17

τρίχες μαδάει το σκυλί μου μαδάει κοντότριχα Με εξαίρεση τα άτριχα στο σώμα σκυλιά (Κινέζικοι Λοφιοφόροι, φωτό επάνω) και τις εντελώς άτριχες γάτες (Σφύγξ), όλα τα άλλα χαριτωμένα τετράποδα μαδάνε. Αν και υπάρχουν διάφοροι μύθοι, αυτή είναι η αλήθεια. Επομένως, η απόφασή σας για απόκτηση ζώου πρέπει να γίνεται αφού συνειδητοποιήσετε ότι μαζί με το ζώο αποκτάτε και τρίχες.

Πολύ συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι τα ζώα μαδάνε μόνο την Άνοιξη. Κι όμως, ανάλογα με το περιβάλλον που ζουν, τα σκυλιά μπορεί να μαδάνε και το Φθινόπωρο. Απλώς τότε αποβάλλουν το καλοκαιρινό τους τρίχωμα που είναι λιγότερο, σε αντίθεση με την Άνοιξη, όταν αποβάλλουν το χειμερινό τους. Αντίστοιχα, οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι λόγω του φωτός και της θερμοκρασίας χάνουν συχνότερα τρίχες, αφού δεν τις χρειάζονται για να προστατευτούν από καιρικές συνθήκες. Ακόμα, εκτός από το καιρό, πρέπει πάντα να αποκλείουμε προβλήματα ορμονικά, υγείας, άγχους, παρασίτων ή διατροφής ως αιτίες για το μάδημα του ζώου μας.

τρίχες μαδάει το σκυλί μου μαδάει κοντότριχα

Αν είστε αλλεργικός ή θέλετε να αποφύγετε τις πολλές τρίχες μέσα στο σπίτι σας, πρέπει να μάθετε ότι δεν υπάρχει καμία ράτσα που να μην μαδάει, όπως λένε για παράδειγμα για τα Μπισόν ή τα Κανίς. Μόνο τα άτριχα σκυλιά δεν μαδάνε καθόλου. Σίγουρα κάποιες φυλές μαδάνε λιγότερο από άλλες κι αυτό ισχύει πράγματι με αυτές που έχουν σγουρές, σκληρές τρίχες. Μπορείτε να τις προτιμήσετε, όμως μην πιστεύετε ότι γλιτώσατε εντελώς από τις τρίχες. Το μάδημα είναι μία αναπόφευκτη, φυσιολογική διαδικασία.

Σκυλιά λοιπόν που δεν μαδάνε πολύ – ενδεικτικά- είναι: τα Μπασέντζι, τα Τσιουάουα, τα Μπισόν, τα Μαλτέζ, τα Σνάουτσερ, τα Γιορκσάϊρ, τα Σιχ Τσου, τα Μπόξερ, τα Ντόμπερμαν, τα Σαλούκι, τα Ροδεσιανά Ρίτζμπακ κ.ά. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρείτε ποτέ τρίχες στο σπίτι σας, στο κρεβάτι του, στα έπιπλα σας. Απλώς θα βρείτε λιγότερες. To ίδιο ισχύει και για τις γάτες της φυλής Κόρνις Ρεξ, της Βεγγάλης, της Ντέβον Ρεξ και της Ρώσικης μπλε. Όμως τα περισσότερα από τα μικρόσωμα σκυλιά και κάποιες φυλές γατών που αναφέρθηκαν παραπάνω απαιτούν ανά συχνά διαστήματα περιποίηση, ξεμπέρδεμα, κούρεμα κλπ. από επαγγελματία groomer για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση καικαθημερινό βούρτσισμα από εσάς για να μην γεμίζουν κόμπους.

Η επιλογή, λοιπόν, μίας συγκεκριμένης φυλής δεν σας γλιτώνει απαραίτητα από το μάδημα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να… συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι αποκτώντας ένα ζώο, οποιασδήποτε φυλής, μεγέθους και προέλευσης, θα έχετε ελαφρώς περισσότερο καθάρισμα.

trihes.gr

Shares 17

Σχόλια


Read more:
Close