Μενού

Μάθετε να επικοινωνείτε με τη γάτα σας

Shares 28

επικοινωνία Γάτα Μην το πάρετε με τον λάθος τρόπο, αλλά σύμφωνα με μια έκθεση του Wired η γάτα σας δεν σας καταλαβαίνει και ίσως είναι λίγο φοβισμένη από εσάς. Εσείς μπορεί να τις αγαπάτε άνευ ορίων αλλά οι γάτες είναι από την φύση τους μοναχικά πλάσματα χωρίς την κατανόηση κοινωνικών συνθημάτων και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ο Tony Buffington κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, εξήγησε ότι λίγοι ιδιοκτήτες γατών κατανοούν τον αιλουροειδή σύντροφό τους. Το κλειδί και για τους ιδιοκτήτες σκύλων αλλά και γατών είναι να συμπεριφέρονται στο κατοικίδιό τους ανάλογα με την κλίση του.

Όταν οι σκύλοι όντας κάποτε ζώα αγέλης ζουν σε σπίτι και κάνουν κάτι λάθος και οι ιδιοκτήτες τους ¨μαλώνουν¨ αυτοί αμέσως αποπνέουν έναν αέρα λύπης, σε αντίθεση με τις γάτες που είναι παγερά αδιάφορες. Ο Buffington εξήγησε στο Wired ότι δεν είναι αδιαφορία αυτό της γάτας απλά δεν καταλαβαίνουν. Οι γάτες δεν μπορούν να συνδέσουν την συμπεριφορά τους με την δική ότι δηλαδή τις μαλώνετε μόνο και μόνο επειδή είναι πλάσματα που εξελίχθηκαν ως μοναχικοί κυνηγοί και δεν ανέπτυξαν την ικανότητα να κατανοούν κοινωνικά συνθήματα.

«Πώς όμως η γάτα σας θα καταλάβει τις φωνές για να σταματήσει το ξύσιμο του καναπέ;» επεσήμανε Buffington. Δυστυχώς, δεν έχουν τη γνωστική ικανότητα να το κατανοήσουν και έτσι νομίζουν ότι τα ξεσπάσματα των ανθρώπων είναι μια χαοτική επιθετικότητα. «Για τη γάτα, εσύ είσαι ο τρελός που της επιτίθεται χωρίς λόγο.»

Ενέργειες σαν αυτές κάνουν τους ανθρώπους αντικείμενα φόβου για τις γάτες, καθιστώντας τα κατοικίδια ζώα φοβισμένα, στρεσαρισμένα και απογοητευμένα κατά τη διάρκεια αυτών των καταστάσεων.

Αντί να είστε επιθετικοί, το κλειδί είναι να κάνετε τη γάτα σας να προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Ο Buffington πρότεινε το εξής: βάζοντας ταινία διπλής όψης στη γωνία του καναπέ ή αλουμινόχαρτο στον πάγκο της κουζίνας αρχικά τις αποθαρρύνετε από το ξύσιμο. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε σε κοντινή απόσταση τα λεγόμενα scratching post (ειδικές κατασκευές για τις γάτες για να ξύνουν) που είναι καλυμμένα με catnip ( μαγιοβότανο, ένα φυτό που επιδρά ευεργετικά στην συμπεριφορά τους). Και τέλος, κάθε φορά που θα χρησιμοποιούν τις κατασκευές αυτές για να ξύσουν και όχι τον καναπέ σας, η λιχουδιά είναι απαραίτητη ανταμοιβή από εσάς.

petsonly.gr

Shares 28

Σχόλια


Read more:
Close