Μενού

Υπέροχα πλάσματα του ζωικού βασιλείου με διάφανα σώματα (Εικόνες)

Shares 21

πλάσματα Όταν η εξέλιξη των ειδών έχει διάθεση για… παιχνίδι – Δείτε τις φωτογραφίες

Για να επιβιώσουν στον εξελισσόμενο κόσμο μας και να πετύχουν τη διατήρηση αλλά και διαιώνιση του είδους τους πολλά είδη ζωής στη Γη προσαρμόζονται εξελικτικά με τρόπο εντυπωσιακό. Μικροσκοπικά ψάρια ξεγλιστρούν από τους θηρευτές τους, «θαλάσσια καρύδια» κατακτούν τη Μαύρη Θάλασσα και εξοστρακίζουν άλλα πολύ ισχυρότερα είδη, διάφανες πεταλούδες γοητεύουν με τα περίτεχνα σχέδια στα φτερά τους.

Ιδού δέκα υπέροχα πλάσματα που απαντώνται στη φύση και εντυπωσιάζουν.

Vitreledonella richardi

πλάσματα Το «γυάλινο χταπόδι» είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη πλάσματα του πλανήτη. Ζει σε μεγάλα βάθη και στο φυσικό του περιβάλλον είναι σχεδόν αόρατο. Φαίνονται μόνο τα όργανα του πεπτικού του συστήματος και τα μάτια του.

Centrolenidae

πλάσματα Τα «γυάλινα βατράχια» εντοπίζονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, κυρίως στα πυκνά δάση. Το δέρμα τους είναι πράσινο και διάφανο και παράγουν έναν μακρόσυρτο μεταλλικό ήχο. Πολλά από τα 100 είδη της οικογένειας αυτής των βατράχων έχουν διάφανες κοιλιές κι έτσι μπορεί κανείς να δει το σχήμα των οργάνων τους, τα οστά και τα αγγεία τους.

Aurelia aurita

πλάσματα Οι λαμπυρίζουσε μέδουσες μοιάζουν με σποραδικά φώτα στο εργαστήρι κάποιου φωτογράφου. Το όνομά τους συνδέεται με τα τέσσερα όργανά τους που είναι ορατά από το πάνω μέρος τους- που αποτελούν το αναπαραγωγικό τους σύστημα. Στα αρσενικά είναι λευκά και στα θηλυκά απαλό ροζ.

Cyanogaster noctivaga

πλάσματα Αυτό το ψάρι δεν είναι αρκετά γνωστό ώστε να έχει αποκτήσει κάποια κοινή ονομασία πέραν της επιστημονικής. Εκτός από την κοιλιά και το κεφάλι του, το σώμα του είναι εντελώς διάφανο. Τα εν λόγω ψαράκια πέρασαν απαρατήρητα για τουλάχιστον 30 χρόνια και ανακαλύφθηκαν το 2011 στον ποταμό Ρίο Νέγκρο της Βραζιλίας.

Mnemiopsis leidyi

πλάσματα Αν κινείσαι αργά, δεν έχεις μάτια ούτε εγκέφαλο και βασικά μοιάζεις με μια διάφανη ελαφρώς άμορφη μάζα, αποκτάς την κοινή ονομασία «θαλάσσιο καρύδι». Το είδος αυτό μεταφέρθηκε κατά λάθος στη Μαύρη Θάλασσα από φορτηγά πλοία. Κινείται χάρη σε μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες, οι οποίες πάλλονται. Είναι διάφανο αλλά οι «τρίχες» του λάμπουν.

Greta oto

πλάσματα Οι πεταλούδες πάντα ξεχωρίζουν και πολλές φορές τα χρώματα και τα σχέδια στα φτερά τους αποτελούν τα ξεχωριστά έργα τέχνης της φύσης. Σε ό,τι αφορά την εικονιζόμενη πεταλούδα μπορεί κανείς να δει μέσα από τα φτερά της.

Euplectella aspergillum

πλάσματα Παρότι τα περισσότερα see through είδη περιγράφονται ως «γυάλινα» επειδή είναι διάφανα, ο όρος see through είναι ακριβέστερος στην περίπτωση του εικονιζόμενου είδους που λέγεται και «γυάλινος σπόγγος». Ο σκελετός του είναι φτιαγμένος από το βασικό υλικό από το οποίο φτιάχνεται και το γυαλί.

Εντοπίζεται στα νερά του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού σε βάθη που φτάνουν τα 1000 μέτρα. Το νερό περνά μέσα από τους ιστούς του και φιλτράρεται για φαγώσιμες ουσίες.

Thecosomata

πλάσματα Λέγονται θαλάσσιες πεταλούδες αλλά στην πραγματικότητα είναι σαλιγκάρια που έχουν προσαρμοστεί στη ζωή κοντά στους πόλους. Τρέφονται αναπτύσσοντας ένα «δίχτυ» στα «φτερά» τους παγιδεύοντας εκεί βρώσιμα στοιχεία.

Palaemonetes

πλάσματα Δεν είναι σπάνιο να είναι σχεδόν διάφανα κάποια είδη γαρίδας αλλά η εικονιζόμενη εξελίχθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά διάφανη ώστε να ξεφεύγει από τους θηρευτές της- εξ ού και η ονομασία «γαρίδα- φάντασμα». Σε κάποια είδη μπορεί κανείς να δει ακόμα και την τροφή τους μέσα στα διάφανα στομάχια του.

Notothenioidei

πλάσματα Ζουν δέκα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού σε θερμοκρασίες περίπου -2 βαθμούς Κελσίου. Τα εικονιζόμενα ψάρια έχουν προσαρμοστεί τόσο αποτελεσματικά στο περιβάλλον τους που διαθέτουν μια αντιπηκτική γλυκοπρωτεινη στο αίμα τους και τα σωματικά υγρά τους ώστε να αποτρέπεται ο σχηματισμός κρυστάλλων.

newsbeast.gr

Shares 21

Σχόλια


Read more:
Close