Μενού

Γιατί ο σκύλος μου δεν με ακούει έξω ή αν δεν κρατάω λιχουδιά;

Shares 244

Σκύλος λιχουδιά «Ξέρει όλες τις εντολές, αλλά με ακούει μόνο μέσα στο σπίτι ή μόνο όταν κρατάω λιχουδιά.»

Πολλοί δεσπότες όταν αποκτούν έναν σκύλο, επενδύουν χρόνο για να του μάθουν να εκτελεί εντολές και το καταφέρνουν πολύ καλά ως ένα σημείο. Το σύνηθες παράπονο, είναι ότι ο σκύλος εκτελεί μόνο μέσα στο σπίτι και μόνο όταν του δείχνουν λιχουδιές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρκεί να σκεφτούμε τι διδάσκουμε στον σκύλο από την πρώτη κιόλας μέρα που ζει μαζί μας.

Ένα συνηθισμένο λάθος γίνεται στον τρόπο που χρησιμοποιείται η λιχουδιά. Δείχνουμε την λιχουδιά προκειμένου να εκτελέσει ο σκύλος, ή τσαλακώνουμε θορυβώδη σακουλάκια προκειμένου να ακούσει τον ήχο και να επιστρέψει κτλ. Δηλαδή μαθαίνουμε στον σκύλο να εκτελεί μόνο όταν είναι βέβαιος ότι έχουμε λιχουδιά.

Όταν επιλέγουμε να δείχνουμε την λιχουδιά στον σκύλο, πρέπει να είναι μόνο για να τον δελεάσουμε να πάρει μία συγκεκριμένη θέση. Από την στιγμή που θα το μάθει, παύουμε να χρησιμοποιούμε την τροφή σαν δέλεαρ και την εμφανίζουμε μόνο σαν επιβράβευση. Αρχικά η επιβράβευση είναι συνεχής, αλλά με τον καιρό ζητάμε ταχύτητα, καλύτερη εκτέλεση και ο σκύλος εκτελεί χωρίς να είναι σίγουρος πότε θα επιβραβευθεί, με ποιόν τρόπο και μετά το τέλος ποιας ενέργειας.

Ένα ακόμα τυπικό λάθος είναι να αφήνεται ελεύθερος ο σκύλος, χωρίς να υπάρχει έλεγχος. Όταν ο σκύλος είναι ελεύθερος, τον φωνάξουμε και δεν έρθει, μαθαίνει ότι δεν χρειάζεται να επιστρέψει αμέσως μόλις τον καλέσουμε κι εμείς εκείνη την στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο απ΄το να περιμένουμε να επιστρέψει ή να τον κυνηγήσουμε….

Ο σκύλος θα πρέπει να είναι με ιμάντα, μέχρι να έχει ένα αξιόπιστο »έλα» (διαβάστε ΕΔΩ), το οποίο θα χτιστεί σταδιακά μέσα στο σπίτι και μετά έξω, σε ήσυχα μέρη και κατόπιν με πιο πολλούς αντιπερισπασμούς. Ακόμα και τα κουτάβια που αρχικά ακολουθούν, κάποια στιγμή θα διανύσουν την περίοδο ανεξαρτησίας και θα απομακρυνθούν. Όταν ο σκύλος φεύγει και διασκεδάζει, του μαθαίνουμε ότι όταν αγνοεί την εντολή επαναφοράς, περνάει πολύ καλύτερα απ΄οτι όταν την ακούει.

Επίσης όταν καθόμαστε σε ένα παγκάκι και συζητάμε, ενώ ο σκύλος παίζει με τις ώρες χωρίς να έχουμε καμία επαφή με τον σκύλο μας, ο σκύλος μαθαίνει ότι βόλτα σημαίνει μόνο να μυρίζει, να παίζει με άλλα σκυλιά, να κυνηγάει μικρά ζώα και κάποια στιγμή θα πρέπει να μας αποφύγει γιατί θα θέλουμε να τον πάρουμε μακριά απ” όλα αυτά. Δεν υπάρχουμε πουθενά μέσα στον μυαλό του. Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο, μας σέρνει ή τρέχει μόνος του μπροστά κι εμείς δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον γι” αυτόν, αφού δεν συμμετέχουμε σε τίποτα, παρά μόνο τον φωνάζουμε μόνο για να διακόψει την διασκέδαση του. Μαθαίνουμε στον σκύλο ότι στην βόλτα ο καθένας έχει την προσωπική του ώρα και τίποτα κοινό δεν μας δένει…

Η βόλτα λοιπόν θα πρέπει να είναι μία ακόμα κοινή ώρα με τον σκύλο μας. Θα πρέπει να ασχολούμαστε, να παίζουμε και να κρατάμε την επαφή αν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο. Το παιχνίδι με άλλα σκυλιά θα πρέπει να είναι μία ευχάριστη νότα που θα ελέγχετε πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει κι όχι ο αυτοσκοπός του σκύλου. Η μεγαλύτερη διασκέδαση και επιβράβευση πρέπει να είμαστε εμείς, για να θέλει ο σκύλος να μείνει κοντά μας.

Τέλος είναι παράλογο να ζητάμε από τον σκύλο να εκτελέσει κάτι που έμαθε στο σπίτι, κατευθείαν έξω στην βόλτα κι ανάμεσα σε άλλους σκύλους. Οι αντιπερισπασμοί είναι πάρα πολλοί. Θα πρέπει να ξεκινήσετε αρχικά σε ένα πολύ ήσυχο μέρος και σταδιακά να αυξάνετε τους αντιπερισπασμούς. Η επιβράβευση θα πρέπει να είναι διαφορετική από ότι μέσα στο σπίτι, δηλαδή πολύ πιο σημαντική για τον σκύλο, γιατί έχετε πάρα πολλά να ανταγωνιστείτε.

Μερικοί σκύλοι δεν εκτελούν σε εξωτερικό περιβάλλον γιατί στρεσάρονται πάρα πολύ. Όταν ο σκύλος κλαψουρίζει στην βόλτα και αρνείται μία πολύ λαχταριστή λιχουδιά, τότε το πιο πιθανό είναι να είναι στρεσαρισμένος. Δώστε του λίγο χρόνο να ηρεμήσει πριν ζητήσετε οτιδήποτε, κρατείστε σταθερή επαφή με το λουρί και δοκιμάστε να παίξετε λίγο με το μπαλάκι στο σπίτι πριν βγείτε βόλτα.

Για πιο νευρικά σκυλιά, βοηθάει να είστε σε συνεχή κίνηση κι όχι στατικοί και το παιχνίδι θα είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος, αφού τα βοηθάει να αποβάλλουν το περίσσευμα ενέργειας και το στρες που τους προκαλεί.

Να έχετε πάντα κατά νου ότι ο σκύλος μαθαίνει μόνο μέσα από τις εμπειρίες του κι εμείς καθημερινά, συνειδητά ή ασυνείδητα, του μαθαίνουμε συμπεριφορές, από την πρώτη κιόλας μέρα που έρχεται σπίτι μας. Δεν είναι τυχαίο που δεν χρειάζεται καν να τον καλέσουμε όταν είναι η ώρα να τον ταίσουμε, αλλά μοιάζει να είναι κουφός όταν τον καλούμε για να επιστρέψουμε σπίτι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός σκύλου που εκτελεί ένα τρικ, με έναν σκύλο που είναι πραγματικά ελεγχόμενος.

Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train – High5training Eπικοινωνία: [email protected]

Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr

Shares 244

Σχόλια


Read more:
Close