Μενού

Φόρεσαν μάσκα με τεχνητό φως σε αγελάδα για να παράγει περισσότερο γάλα

Shares 161

Φόρεσαν μάσκα με τεχνητό φως σε αγελάδα για να παράγει περισσότερο γάλα

Αύξηση 9% στην παραγωγή γάλακτος έφερε μία ιδέα των ερευνητών του University College στο Δουβλίνο και της εταιρείας-τεχνοβλαστού Equilume, με επικεφαλής τη δρ. Μπάρμπαρα Μέρφι της Γεωπονικής Σχολής.

Οι Ιρλανδοί φόρεσαν στο κεφάλι του ζώου μία ειδική μάσκα, η οποία στέλνει τεχνητό φως στα μάτια της αγελάδας και έτσι ενεργοποιείται η παραγωγή της ορμόνης μετατονίνης. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος από την αγελάδα.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν το 2012 να δοκιμάζουν τις μάσκες φωτοθεραπείας σε άλογα και τώρα έστρεψαν την προσοχή τους στις αγελάδες. Όπως είπε η Μέρφι «τα αποτελέσματα της δοκιμής μας διάρκειας 12 εβδομάδων είναι πολύ ενθαρρυντικά από άποψη αύξησης της απόδοσης στην παραγωγή γάλακτος».

Στις σύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες οι αγελάδες μένουν σε συνθήκες τεχνητού φωτός έως 18 ώρες τη μέρα κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η νέα μάσκα με την ονομασία «Equilume Light Bovine Mask» καθιστά περιττή αυτή τη διαδικασία για τόσο πολύ χρόνο.

Οι… μασκοφορεμένες αγελάδες δεν χρειάζεται πια να κρατούνται σε κλειστό τεχνητά φωτισμένο χώρο, αλλά μπορούν πλέον να τρώνε το γρασίδι τους σε ανοιχτό χώρο και παράλληλα να παράγουν περισσότερο γάλα. Το επόμενο βήμα θα είναι η μάσκα να κυκλοφορήσει στο εμπόριο μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

(Φωτογραφία από το University College Dublin)

newsbeast

Shares 161

Σχόλια


Read more:
Close