Μενού

Γνωρίστε αυτό το ακατανόητο πλάσμα που υπάρχει στις θάλασσές μας

Shares 14

Όσα κρύβει ο βυθός που συνεχίζουν να μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό – Δείτε το βίντεο

Ήταν στις 25 Απριλίου 2012, κάπου στον ωκεανό έξω από τις ακτές της Αγγλίας, που μια υποβρύχια κάμερα εξέδρας άντλησης πετρελαίου έπιασε για πρώτη φορά ένα εντελώς ιδιαίτερο και εντυπωσιακό πλάσμα.

Έναν σβώλο ζελατινωδών μυών καλυμμένο με έναν «υφαντό» υμένα δηλαδή που δεν είχε ούτε μάτια, ούτε πλοκάμια, ούτε στόμα, ούτε μπροστά, ούτε και πίσω! Το πράγμα κινούνταν συνεχώς και φαινόταν να παίζει με την κάμερα, μια χανόταν και μια εμφανιζόταν, προκαλώντας ένα επιστημονικό μυστήριο πρώτου μεγέθους.

Πλακούντας φάλαινας, αυτό κατέληξαν αρχικά οι επιστήμονες πως ήταν το πλάσμα. Ή κάτι που είχε πεθάνει τέλος πάντων και αποκολλήθηκε από το υπόλοιπο σώμα, όπως αναδιπλώθηκαν στη συνέχεια.

Μέσα σε λίγες ώρες που ανέβηκε το βίντεο στο ίντερνετ, το «Πράγμα από τα Βαθιά», όπως το ονόμασε εύγλωττα η ηλεκτρονική κοινότητα, έγινε πραγματικά ανάρπαστο και όλοι είχαν μια καλή θεωρία για το τι στο καλό ήταν αυτό το πλάσμα.

Τέλος στο πανηγύρι έβαλε ο αρχισυντάκτης του «Deep Sea News», Craig McClain, και επιστημονικός συνεργάτης του Duke University, που έχει όσο λίγοι τέτοια βαθιά γνώση της θαλάσσιας αβύσσου. Πλακούντας φάλαινας, μας είπε, δεν είναι κατά κανέναν τρόπο, καθώς παραείναι γευστικοί και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά για να προλάβουν να φτάσουν σε τέτοια βάθη (5.000 πόδια ήταν αυτά).

πλάσμα θαλάσσης πλάσμα περίεργα πλάσματα περίεργα θαλάσσια πλάσματα μέδουσες βίντεο μέδουσες βίντεο με περίεργα θαλάσσια πλάσματα

Ο ακαδημαϊκός ξεψάχνισε τη βιβλιοθήκη του και βρήκε δύο επιστημονικές εργασίες που περιέγραφαν ένα πλάσμα που έμοιαζε με το «Πράγμα». Ο McClain παρατήρησε το όργανο αναπαραγωγής του οργανισμού που θύμιζε πολύ τον αντίστοιχο σπερματικό αδένα μιας γιγαντιαίας μέδουσας (Deepstaria enigmatica).

Είχε δίκιο όμως ο θαλάσσιος βιολόγος; Όχι ακριβώς, καθώς αμέσως οι συνάδελφοί του από όλο τον κόσμο άρχισαν να προβαίνουν στις δικές τους εικασίες. Τελικά συμφώνησαν πως ναι μεν πρόκειται για μέδουσα και μάλιστα του είδους Deepstaria, δεν ήταν πάντως η enigmatica. Την ονόμασαν λοιπόν Deepstaria reticulum και παραδέχτηκαν πως ήταν ακόμα πιο περίεργη από τις ξαδελφούλες της.

πλάσμα θαλάσσης πλάσμα περίεργα πλάσματα περίεργα θαλάσσια πλάσματα μέδουσες βίντεο μέδουσες βίντεο με περίεργα θαλάσσια πλάσματα

Η εξωφρενικά εντυπωσιακή μέδουσα τρέφεται με όλες αυτές τις λεπτές μεμβράνες στο δέρμα της και παλεύει με τα εξογκώματα της επιφάνειάς της. Ακόμα και άνοιγμα έχει που φαίνεται να λειτουργεί σαν στόμα (αν και δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι), παραμένοντας υποψήφια για το πιο περίεργο πλάσμα της Γης.

Οι βιολόγοι θυμήθηκαν αργότερα πως την είχαν ξαναδεί άλλες… 29 φορές, ομολογούσαν ωστόσο πως η συγκεκριμένη έμοιαζε «εντελώς νέα».

newsbeast

Shares 14

Σχόλια


Read more:
Close