Μενού

Coywolf: Το νέο υβρίδιο λύκου, κογιότ και σκύλου που βρέθηκε στη Βόρεια Αμερική [φωτό, βίντεο]

Shares 80

λύκος Έκπληξη και εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκληθεί στους Αμερικανούς επιστήμονες μετά την ανακάλυψη ενός νέου ζώου, του «coywolf», το οποίο αποτελεί μια μίξη λύκου με κογιότ και σκύλο.

Αυτό το υβρίδιο, το οποίο φαίνεται πως ζει στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής, κατά τον τελευταίο αιώνα περίπου, έχει κληρονομήσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των προγόνων του.

Το «coywolf», όπως το ονόμασαν οι επιστήμονες ζυγίζει 25 κιλά, δηλαδή είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το κογιότ. Διαθέτει μεγαλύτερα σαγόνια και δυνατότερους μύες από τον πρόγονό του, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσει στη μονομαχία με τα ελάφια. Παρ” όλα αυτά είναι εξίσου ικανό με τα κογιότ στο κυνήγι στα δάση και στις πεδιάδες.

λύκος

Παράλληλα, το 10% του DNA του προέρχεται από τον σκύλο, ενώ το 25% από τον λύκο. Συνεπώς, το κογιότ θεωρείται το κυρίαρχο είδος καταγωγής του, σύμφωνα με την έρευνα του Javier Monzón από το πανεπιστήμιο «Stony Brook» στη Νέα Υόρκη.

Όπως φαίνεται από την έρευνα, το DNA του σκύλου σημαίνει ότι το «coywolf» μπορεί να αναπτύξει δεσμούς με τους ανθρώπους καλύτερα από ό,τι ένας λύκος ή ένα κογιότ, οπότε ενδέχεται να εμφανιστούν κάποια στιγμή και σε αστικά περιβάλλοντα.

λύκος

Το εκπληκτικό στοιχείο του εν λόγω υβριδίου, όμως, δεν είναι τόσο η ύπαρξή του, όσο ο ρυθμός πολλαπλασιασμού του. Όπως δήλωσε, μάλιστα, στην «Economist» ο Δρ Ρόλαντ Κέις από το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο πληθυσμός των «coywolf» πρέπει να μετρά αρκετά εκατομμύρια.

Το υβρίδιο, το οποίο αποκαλείται και «ανατολικό κογιότ», μπορεί να πάει σχεδόν οπουδήποτε. Μάλιστα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά έξυπνο ζώο, καθώς κοιτά και από τις δυο κατευθύνσεις πριν περάσει έναν δρόμο.

Αναφορικά με το αν το «coywolf» εμφανίζει αρκετές γενετικές αλλαγές από τους προγόνους του, ώστε να θεωρηθεί ξεχωριστό είδος, ο Τζόναθαν Γουέι από την Εθνική Υπηρεσία Πάρκων ισχυρίζεται ότι όντως είναι αρκετά διαφορετικό τόσο γενετικά όσο και μορφολογικά. Συνεπώς θα έπρεπε να θεωρηθεί ξεχωριστό είδος και επίσημα.

Παρ” όλα αυτά το «coywolf» δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον στο να ζευγαρώσει με διαφορετικά είδη ζώων και συνεχίζει να ζευγαρώνει με σκύλους και λύκους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο υβρίδιο ζώου εμφανίστηκε τον τελευταίο έναν ή δύο αιώνες, όταν ο πληθυσμός των λύκων μειώθηκε και, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών, οι λύκοι κατέβηκαν στις πεδιάδες και αναζήτησαν συντρόφους για να ζευγαρώσουν στους σκύλους και στα κογιότ.

defencenet.gr

 

Shares 80

Σχόλια


Read more:
Close