Μενού

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα πουλιά

Shares 31

πουλιά

  1. Τα πουλιά δεν είναι εξημερωμένα ζώα. Κατοικίδια ζώα είναι τα ζώα που έχουν εκτραφεί για εκατοντάδες χρόνια για να ζήσουν στη φροντίδα των ανθρώπων έχοντας διαφοροποιηθεί από τους άγριους προγόνους τους. Τα πουλιά που συνήθως επιλέγονται ως κατοικίδια ζώα, δεν διαφέρουν από τους άγριους συγγενείς τους.
  2. Χλαμυδίαση (ψιττάκωση) και γρίπη των πτηνών μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα από τα πτηνά στον άνθρωπο. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, τα πουλιά ρίχνουν συνεχώς «σκόνη φτερών» – σωματίδια των φτερών, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα σε μερικούς ανθρώπους. Πολλά σπίτια με πουλιά ως κατοικίδια, έχουν φίλτρα αέρα τύπου HEPA στα δωμάτια με τα πουλιά για να ελέγχουν τις αλλεργίες από το τρίχωμα των πουλιών.
  3. Όλα τα είδη των παπαγάλων είναι θορυβώδεις, λερώνουν συνέχεια και μπορεί να προκαλέσουν και ζημιές. Το να χρησιμοποιούν τη φωνή τους (κελαηδώντας, μιλώντας) είναι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής επικοινωνίας οποιουδήποτε παπαγάλου. Τρώνε συνεχώς όλη την ημέρα, ρίχνοντας κομμάτια των τροφίμων παντού. Τα πουλιά είναι επίσης ενστικτωδώς προγραμματισμένα να μασούν και να τεμαχίζουν το ξύλο, είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι, μια κορνίζα, ή ένα έπιπλο. Μπορούν να μασήσουν ηλεκτρικά καλώδια, χαρτί, μέχρι και κουρτίνες.      
  4. Όλοι οι παπαγάλοι έχουν μακρά διάρκεια ζωής. Ανάλογα με το είδος, μπορεί να ζουν από 20 έως 50 χρόνια ή και περισσότερο. Η φροντίδα ενός πουλιού είναι συχνά μια ισόβια ευθύνη.
  5. Οι παπαγάλοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και έχουν συγκριθεί με τα νήπια όσον αφορά τις ανάγκες της συναισθηματικής και κοινωνικής τους ζωής . Σε αντίθεση με τα παιδιά όμως, τα πουλιά δεν μεγαλώνουν ποτέ.
  6. Τα πουλιά είναι δραστήρια και περίεργα και πρέπει να τους παρέχεται αρκετός χώρος για να μετακινηθούν και να παίξουν. Ένα εσωτερικό ή εξωτερικό προστατευμένο κλουβί ή ένα ασφαλές δωμάτιο με καλυμμένα παράθυρα, χωρίς γάτα ή σκύλο και χωρίς ανεμιστήρα οροφής, που θα επιτρέψει το πουλί να πετάξει, είναι καλό για άσκηση. Μπορούν επίσης να ασκηθούν με την αναρρίχηση, την αιώρηση και το πετάρισμα των φτερών τους, εφόσον υπάρχει άφθονος χώρος, παιχνίδια και κατασκευές για αναρρίχηση.
  7. Όλα τα πουλιά χρειάζονται ποικιλία στη διατροφή τους. Όχι μόνο σπόρους αλλά και δημητριακά, φασόλια, φρούτα και λαχανικά.
  8. Η έκθεση στο φως και ο ύπνος είναι πολύ σημαντικά για τα πουλιά. Τα πουλιά χρειάζονται τουλάχιστον 4 ώρες έκθεσης στις ακτίνες UVA και UVB του ήλιου, για να τους παρέχει τη βιταμίνη D, η οποία προωθεί την απορρόφηση της βιταμίνης Α, κρίσιμη για την ανώτερη αναπνευστική υγεία. Τα πουλιά πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
  9. Τα πουλιά είναι πολύ ευαίσθητα στην ποιότητα του αέρα. Αντίθετα με τους ανθρώπους, ένα πουλί αντικαθιστά σχεδόν όλα τον αέρα στους πνεύμονές του με κάθε αναπνοή. Επειδή δεν υπάρχει εναπομείναντας αέρας στους πνεύμονες τους κατά τη διάρκεια του κύκλου της αναπνοής, μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο και περισσότερους ρύπους με κάθε αναπνοή. Τα πουλιά δεν πρέπει ποτέ να εκτεθούν  σε καπνό τσιγάρου και αναθυμιάσεις χημικών (λακ, καθαριστικά, κλπ.). Η έκθεση σε ορισμένες τοξικές εισπνεόμενες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν άμεσο θάνατο. Χρόνια έκθεση σε άλλες τοξικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. 
  10. Τα πουλιά χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα από έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται σε αυτά. Η κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα για τα πουλιά μπορεί να κοστίζει ακριβά. Ο κτηνίατρός θα σας συστήσει πιθανώς μια πλήρη εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις, όταν αποκτήσετε το πρώτο σας πουλί για κατοικίδιο. Επιπλέον, θα σας συστήσει κατά πάσα πιθανότητα ετήσιες εξετάσεις. Τα μικρότερα πουλιά απαιτούν και αυτά την ίδια φροντίδα κτηνιάτρων και τακτικές εξετάσεις.

weforanimals.com

 

Shares 31

Σχόλια


Read more:
Close