Μενού

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βοηθήσουμε ένα εκβρασμένο δελφίνι να επιστρέψει στη θάλασσα;

Shares 469

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν οι λουόμενοι στην παραλία της Κομίτσας, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου ένα ετοιμοθάνατο εκβρασμένο δελφίνι πάλευε για τη ζωή του. Σύμφωνα με το greenagenda.gr, στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια του δήμου και του Λιμενικού, όμως το νεαρής ηλικίας θηλαστικό φέρεται να ξεψύχησε μετά από λίγη ώρα.

εκβρασμένο δελφίνι

Η πρώτη, συνήθως αντανακλαστική κίνηση που θα κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς, αν δούμε ένα ζωντανό εκβρασμένο δελφίνι, είναι να προσπαθήσουμε να το σπρώξουμε πίσω στην θάλασσα, νομίζοντας ότι το δελφίνι μπερδεύτηκε και βγήκε στα ανοιχτά. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν η χειρότερη απόφαση που θα παίρναμε για το δελφίνι. Σύμφωνα εξάλλου με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου «Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals», τα δελφίνια βγαίνουν συχνά εσκεμμένα στα ανοιχτά, ουσιαστικά αυτοκτονώντας, είτε όταν είναι σοβαρά άρρωστα είτε λίγο προτού πεθάνουν.

Ας μην ξεχνάμε επίσης και το θέμα των ασθενειών ή των ιών που αυτά μπορεί να φέρνουν. Δεδομένου ότι τα δελφίνια είναι θηλαστικά, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να κολλήσουν σοβαρές ασθένειες από αυτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένα δελφίνι μπορεί να έχει εκβραστεί, όμως ο χρόνος είναι πολύτιμος ώστε να μπορέσει να σωθεί σε περίπτωση που αυτό είναι ζωντανό. Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας (www.biodiversitygr.org) υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να έρθει βοήθεια από το λιμενικό. Καμία απ’ αυτές όμως δεν είναι να το σπρώξουμε πίσω στη θάλασσα.

 • Ελέγξτε εάν το δελφίνι ζει. Τα δελφίνια αναπνέουν από τον φυσητήρα (είναι η τρύπα πάνω από το κεφάλι του) και όχι από το στόμα.
 • Επειδή όμως το δελφίνι μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του μέχρι και 20 λεπτά θα πρέπει να έχετε υπομονή για να δείτε εάν αναπνέει ή κάνει κάποια κίνηση-σπασμό.
 • Τηλεφωνήστε άμεσα για βοήθεια, μέσω του 108. Ο τριψήφιος αριθμός είναι δωρεάν ακόμα και από τα κινητά τηλέφωνα και σας συνδέει αυτόματα με το λιμενικό της περιοχής σας. Ακόμα και εάν είναι νεκρό το δελφίνι μην αμελήσετε να τηλεφωνήσετε στο λιμενικό, διότι πρέπει να αφαιρεθεί το σώμα του από την παραλία και να γίνει υγειονομική ταφή βάση της νομοθεσίας.

εκβρασμένο δελφίνι

 • Εάν έχει κόσμο, προσπαθήστε να τον κρατήστε τουλάχιστον 10 με 15 μέτρα πιο μακριά και πείτε στον κόσμο να μην κάνει φασαρία για να μην αγχώνεται-στρεσάρεται το δελφίνι. Εάν το δελφίνι είναι αγχωμένο ρίξτε του μια πετσέτα ή ένα ύφασμα στο πρόσωπο ώστε να μην βλέπει για να ηρεμήσει. Προσοχή στον φυσητήρα του.
 • Αφήστε το δελφίνι εκεί που βρίσκεται και μην το απομακρύνετε μέχρι να έρθει βοήθεια ή κάποιος ειδικός που να ξέρει τι πρέπει να κάνει σε αυτή την περίπτωση.
 • Μην προσπαθήστε να το ρίξετε πίσω στη θάλασσα ή να το βάλετε στα βαθιά και μην το τραβάτε από την ουρά ή τα πτερύγια.
 • Το δελφίνι πρέπει πάντα να είναι σε οριζόντια θέση, άμα χρειαστεί κυλίστε το για να έρθει στη σωστή θέση.
 • Σκάψτε τρύπες κάτω από τα πτερύγια του. Δεν έχει μάθει να βρίσκονται τα πτερύγια του σε επίπεδες επιφάνειες.
 • Μπορείτε να σκάψετε τρύπα κάτω από το στήθος του και να το γεμίσετε με νερό ώστε να μπορεί να παραμένει βρεγμένο και να μην πιέζει τα πνευμόνια και τα πτερύγια του.
 • Ελέγξτε την περιοχή του φυσητήρα (να μην πάει νερό, άμμος ή άλλο αντικείμενο) και καθαρίστε την απαλά με μια πετσέτα άμα χρειάζεται.

εκβρασμένο δελφίνι

 • Βρέξτε πετσέτες ή ρούχα στο νερό και ρίξτε τα στη ράχη του δελφινιού (προσοχή στον φυσητήρα του, ο οποίος δεν πρέπει να καλυφθεί).
 • Προσπαθήστε να το διατηρείτε δροσερό και να μην το αφήνετε να ζεσταθεί.
 • Άμα έχει λιακάδα, προσπαθήστε να κάνετε σκιά.
 • Εάν φτάσουν ειδικοί (λιμενικό ή άτομα [βιολόγοι, κτηνίατροι, κλπ] που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις), φύγετε από την μέση και βοηθήστε τους μόνο εάν χρειαστεί και μόνο εάν σας ζητηθεί.
 • Το δελφίνι μπορεί να είναι τραυματισμένο, αφυδατωμένο ή και πολύ άρρωστο. Οι πιο πολύ εκβρασμοί οδηγούν σε θάνατο. Καλό θα ήταν να απομακρύνετε παιδιά που παρακολουθούν την προσπάθεια διάσωσης τους.

lifo.gr

Shares 469

Σχόλια


Read more:
Close