Μενού

Μία ιδιωτική πτήση ενός κουταβιού εγκαινιάζει τη συνεργασία δύο άξιων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων

Shares 0

Χάρη στη γενναιοδωρία ενός εθελοντή πιλότου, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο για ένα κουταβάκι που εκπαιδεύεται σαν συνοδός με το όνομα Fenway – και πολλά άλλα μελλοντικά σκυλιά συνοδούς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα εντεκάχρονο κίτρινο Labrador Retriever πέταξε από το New Jersey στο Cleveland, στο Ohaio, σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο με υπεύθυνο το Michael Schneider, ιδρυτή, διευθυντή και κορυφαίο στη μη κερδοσκοπική εταιρία με βάση στη Νέα Υόρκη, Pilots to the Rescue.

Παρά τις καθυστερήσεις λόγω καιρού κι έναν ισχυρό αντίθετο άνεμο που έκανε την πτήση να καθυστερήσει λίγο παραπάνω, ο Schneider ήταν αποφασισμένος να παρέχει μία πετυχημένη μεταφορά επειδή ο μικρός Fenway έχει μια μεγάλη δουλειά: να γίνει ένα σκυλί συνοδός μέσα από τη μη κερδοσκοπική εταιρία, Guiding Eyes for the Blind.

O Fenway ετοιμάζεται να πετάξει

Ο Fenway χρειαζόταν να πάει στο Cleveland για να συναντήσει τους εθελοντές αυτούς, ένα ζευγάρι που ξοδεύει 12-18 μήνες για να τον κοινωνικοποιήσει. Θα διδάξουν στο σκυλί βασική υπακοή και θα γεμίσουν τη ζωή του με θετικά γεγονότα σε μία ποικιλία καταστάσεων έτι ώστε να είναι ήρεμος και γεμάτος αυτοπεποίθηση σαν συνοδός.

Ύστερα, ο Fenway θα πετάξει πίσω στην κατασκήνωση Guiding Eyes στα ύψη της Yorktown, τη Νέα Υόρκη, για προχωρημένη εκπαίδευση πριν γίνει ζευγάρι με κάποιον τυφλό ή οπτικά διαταραγμένο.

“Αυτοί οι εθελοντές κάνουν εξαιρετική δουλειά για χάρη στης διαταραγμένης όρασης,” είπε ο Schneider σε εμάς. “Ανατρέφουν αυτά τα κουτάβια και στη συνέχεια πρέπει να δώσουν πίσω τα ζώα αυτά – κάτι που προκύπτει από την ευγένεια της ψυχής τους.”

Μία αυξανόμενη εργασία αγάπης

Αυτό ήταν η πρώτη πτήση των Πιλότων για την Guiding Eyes. Συνήθως οι εθελοντές με τους Πιλότους στην ομάδα διάσωσης πετούν κατοικίδια που βρίσκονται σε ρίσκο από καταφύγια όπου προορίζονται για ευθανασία πίσω στην ασφάλεια. Αυτό βοηθάει σαν ένα διάλειμμα για τους εθελοντές που οδηγούν αδέσποτα κατοικίδια από καταφύγια υπερπληθή σε ασφαλείς οργανισμούς διάσωσης μερικές φορές για μέρες – μια εργασία που γίνεται πιο πολύπλοκη από την τωρινή έξαρση της πανδημίας.

Επίσης, μια τρίωρη πτήση μπορεί να είναι λιγότερο στρεσογόνα για ένα σκυλί από μία τριήμερη βόλτα με το αμάξι.

Αλλά είτε πρόκειται να πετάξουμε κατοικίδια από υψηλής ευθανασίας καταφύγια στην ασφάλεια, ή να ωφελήσουμε άλλες μη κερδοσκοπικές εταιρίες, “όταν πρόκειται για καλό σκοπό, είμαστε χαρούμενοι να το κάνουμε,” είπε ο Schneider.

Το 2021, οι Πιλότοι στο Rescue μετέφεραν 565 ζώα, κυρίως σκύλους και γάτες όπως και χελώνες, λύκους σε υψηλή επικινδυνότητα και αλεπούδες – όλα αυτά δωρεάν.

“Ο στόχος μας αυτό το χρόνο είναι χιλιάδες,” είπε ο Schneider. “Μου αρέσουν αυτές οι μεταφορές.”

Πετώντας στα φιλικά ύψη

Για το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης στις 12 Ιανουαρίου, ο Fenway κουλουριάστηκε στην αγκαλιά του Thomas Panek, προέδρου και CEO της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Guiding for the Blind με έδρα στη Νέα Υόρκη. Επίσης, παρών ήταν και η Tabitha, ένα κίτρινο Λαμπραντόρ που συμπλήρωσε την προχωρημένη εκπαίδευσή τους και κατευθυνόταν στο Οχάιο για να ξεκινήσει τη ζωή της σαν σκύλος συνοδός για κάποιον που έχει διαταραγμένη όραση.

Ο συνοδός σκύλος του Πάνεκ, ο Μπλέιζ, έπρεπε να μείνει σπίτι γιατί ολόκληρο το αεροπλάνο είχε ξεπεράσει το όριο του βάρους του, έτσι η Tabitha τον αντικατέστησε όταν προσγειώθηκαν.

“Όταν γύρισα σπίτι, ο Μπλέιζ ήξερε ότι ήμουν με άλλα κουτάβια γιατί μύρισε τα παπούτσια μου και προσπάθησε να καταλάβει με ποιον είχα περάσει την ώρα μου,” είπε με ένα χαμόγελο σε εμάς. “Αλλά πετάει με εμάς συχνά, άρα είμαι σίγουρος ότι ήταν χαρούμενος που δεν το έκανε για μία ημέρα.”

Στην πτήση για το σπίτι, ο Πάνεκ και o Schneider επέστρεψαν με δύο ακόμα Λαμπραντόρ, την Ed και το Fallon. Ο Φάλλον είναι ένα κουτάβι που προορίζεται για προχωρημένη εκπαίδευση και ο Εντ θα εκτιμηθεί για να κριθεί αν είναι έτοιμος για να γίνει σκύλος συνοδός.

Ο Πάνεκ είπε ότι η αρχική πτήση με τους Πιλότους του Rescue ξεκίνησε μια “πανέμορφη συνεργασία” που θα βοηθήσει τη Guiding Eyes for the Blind να συνεχίσει να εξυπηρετεί ανθρώπους που είναι τυφλοί ή οπτικά διαταραγμένοι, όπως κι αυτούς με επιπρόσθετες δυσκολίες όπως κώφωση, πολλαπλή σκλήρυνση και φλοιική παράλυση.

Όλα μπορούν να συμβούν

Υπάρχουν περίπου 450 οικογένειες που είναι εθελοντές για να αναθρέψουν τα κουτάβια για τη Guiding Eyes for the Blind σε διαφορετικές επαρχίες την Ηνωμένων Πολιτειών.

“Δε θα μπορούσαμε να αναθρέψουμε 450 σκυλιά μόνοι μας,” είπε ο Πάνεκ. “Έτσι είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του προγράμματός μας.”

Τα κουτάβια τα αναλαμβάνουν οι οικογένειες όταν είναι 8 με 11 μηνών. Υπεύθυνοι στην περιοχή έχουν τάξεις για κουτάβια για να παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη στην πορεία. Εθελοντές φροντίζουν τα σκυλιά αν κάποιος από τους εκπαιδευτές γονείς χρειάζεται να βγει εκτός πόλης και δεν μπορεί να πάρει και το σκύλο.

Τα σκυλιά που ετοιμάζονται για συνοδοί ξοδεύουν περίπου 600 μέρες με τους γονείς πριν πάνε στο “κολλέγιο” για προχωρημένη εκπαίδευση με τη Guiding Eyes. Οι γονείς μπορεί να είναι κατάλληλοι να διεκδικήσουν έκπτωση του φόρου για φαγητό και παιχνίδια.

Η πανδημία έχει περιορίσει τον αριθμό των εθελοντών γονέων παρόλα αυτά. “Έχουμε μια μακριά λίστα αναμονής: περίπου 200 άνθρωποι τώρα που περιμένουν για ένα σκύλο συνοδό,” είπε ο Πάνεκ. “Παρακαλώ θερμά τους ανθρώπους που είναι κολλημένοι στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας ή που χρειάζεται κάτι να κάνουν για να φέρουν στα επόμενα δύο χρόνια της ζωής τους ένα κουτάβι. Τους δίνει το όφελος να έχουν ένα σκύλο και του να κάνουν κάτι καλό κατά τη διάρκεια μια άσχημης περιόδου. Θα μας άρεσε να έχουμε περισσότερους γονείς κουταβιών στο πρόγραμμά μας.”

Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεές δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close