Μενού

Γιατί τα γένια της γάτας πέφτουν;

Shares 0

Τα γένια είναι από τα ελάχιστα πράγματα που καταλαβαίνουμε για τις γάτες. Τα γένια εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς και είναι σημαντικά για μια ποικιλία από λόγους. Ενώ, είναι ωραίο σε μια γάτα να υπάρχουν άθικτα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πέφτουν. Παρακάτω παρουσιάζουμε τη σημασία τους για τις γάτες και τις περιπτώσεις στις οποίες ίσως λείπουν ορισμένα –και πιθανώς να αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Τι κάνουν τα γένια μιας γάτας;

Η καλύτερη ερώτηση εδώ είναι τι δεν κάνουν τα γένια; Περισσότερο από απλά διακοσμητικά τα γένια εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς ακόμη:

Αισθητηριακή αντίληψη: Αν έχετε πειράξει τα γένια μιας γάτας θα ξέρετε ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητα –λειτουργούν ως υποδοχείς που βοηθούν τη γάτα να κατευθυνθεί στο σκοτάδι ή σε αμυδρό φως.

Αντίληψη χώρου: Τα γένια βοηθούν τη γάτα να κρίνει αν το πιθανό σφήνωμα στο χώρο είναι πολύ σφιχτό ή διαχειρήσιμο.

Το αντανακλαστικό της ισορροπίας: Η ικανότητα της γάτας να πατάει πάντα στα πόδια της οφείλεται και σε αυτό το αντανακλαστικό. Πολλά συστήματα βοηθούν σε αυτό το κατόρθωμα, μαζί και τα γένια, διότι έχουν μια ικανότητα που λέγεται κιναισθησία. Αυτή είναι η ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται την κίνηση, τη δραστηριότητα και την τοποθεσία στο χώρο –οι άνθρωποι το έχουν επίσης. Μερικές φορές αποκαλείται και “έκτη αίσθηση” και τα γένια βοηθούν τις γάτες να τοποθετηθούν μέσα στο χώρο.

Αποστολή μηνύματος: Τα γένια μπορεί να σας πληροφορήσουν πώς αισθάνεται η γάτα σας. Εάν είναι επίπεδα πίσω στο πρόσωπό σας, είναι ένα καλό στοιχείο ότι αισθάνεται απειλημένη. Εάν είναι στραμμένα προς τα έξω σημαίνει ότι είναι χαρούμενη και χαλαρή.

 

Από τι αποτελούνται τα γένια;

Τα γένια είναι τρίχες από κερατίνη. Αυτά τα μαλλιά, που αποκαλούνται “vibrissae” είναι τοποθετημένα βαθύτερα στο δέρμα απ’ ότι τα κανονικά μαλλιά και έχουν υπερευαίσθητες νευρικές απολήξεις που μεταδίδουν χωρικές πληροφορίες.

Γενικά, οι γάτες έχουν 24 γένια στη μουσούδα τους, 12 σε κάθε πλευρά και πάντα ανάλογα σε μήκος με το πλάτος της γάτας. Εάν η γάτα σας πάρει βάρος τα γένια φυσικά δεν θα μεγαλώσουν.

Γιατί τα γένια πέφτουν; Ξαναγυρίζουν πίσω;

Επειδή είναι μαλλιά, πέφτουν και βγαίνουν άλλα στη θέση τους. Γενικά πέφτουν ανά μήνα όχι περισσότερο από ένα ή δύο και είναι πιθανότερο να τα δείτε στο πάτωμα παρά στη μουσούδα τους. Παίρνει 12 περίπου βδομάδες για να αναπτυχθεί 1 τρίχα στα γένια και να γίνουν λειτουργικά.

Εάν λείπου παραπάνω από ένα ή δύο αυτό μπορεί να αποτελεί πράγματι αιτία για ανησυχία. Εδώ παρουσιάζονται ορισμένοι συνήθεις λόγοι που μπορεί αυτό να συμβαίνει:

Στρες: Εάν μετακομίσετε ή κάνετε ορισμένες αλλαγές το σπίτι σας η γάτα σας θα βιώσει ως αποτέλεσμα στρες και ορισμένα γένια θα πέσουν. Αυτά φυσικά θα ξαναφυτρώσουν και δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ, παρά να καταστήσετε πάλι ασφαλές το περιβάλλον για τη γάτα σας.

Ακμή: Αυτή είναι μια συνήθης αιτία που προκαλείται από το φαγητό ή από τη συγκέντρωση ελαίων σε πλαστικό φαγητό ή σε μπολ νερού. Η ακμή μπορεί να περάσει από το σαγόνι στα μάγουλα με αποτέλεσμα ορισμένα γένια να πέσουν. Η καλύτερη αντίδραση είναι να αλλάξετε σε γυάλινα ή κεραμικά μπολ και να τα καθαρίζετε προσεκτικά.

Μόλυνση: Βακτηριακές και μικροβιακές μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή στα γένια της γάτας. Αλλεργίες μπορεί να προκληθούν από το φαγητό, το χορτάρι ή τη γύρη και το πρόβλημα εμφανίζεται στην περιοχή της γενειάδας – το γατάκι σας μπορεί να χάσει κάποιο από τε γένια του. Ο κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των αλλεργιογόνων και στην προσπάθεια να καταστρώσετε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Τραυματισμός: Ένα απλό τρέξιμο με άλλα ζώα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του δέρματος στο πρόσωπο της γάτας. Αν μία τέτοια πληγή μολυνόταν, θα είχε αποτέλεσμα τα γένια να έπεφταν. Επειδή οι μολύνσεις δεν είναι πάντοτε εμφανείς, το πέσιμο των γένιων μπορεί να αποτελεί μία ένδειξη ότι κάτι τρέχει. Η βοήθεια από τον κτηνίατρο επιβάλλεται και ο ίδιος θα σας βοηθήσει με αντιβιοτικά για να αναρρώσει η γάτα σας.

 

Μπορώ να ξακρίσω τα γένια της γάτας μου;

Δεν πονάει τη γάτα σας, αλλά, δεν είναι κάτι απαραίτητο. Εάν η γάτα σας έχει ένα στραβό μουστάκι που γέρνει ή κατσαρώνει και μπορεί να είναι ενοχλητικό, φυσικά και μπορείτε να το κόψετε. Ενώ, λίγο ξάκρισμα στις άκρες δεν αποτελεί κίνδυνο, δεν πρέπει ποτέ να τραβάτε τα γένια της γάτας σας. Ακόμη κι αν ένα μέρος είναι στραβό κάνει τη δουλειά του. Πέρα από αυτό το να τραβήξετε τα γένια μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο για τη γάτα σας. Κάποιο λένε ότι το να μαζεύεις γένια γάτας είναι καλή τύχη!

 

 

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close