Μενού

Οι θανάσιμοι κίνδυνοι του ενυδρείου

Shares 37

ψάρια ενυδρείο Τα τροπικά ψάρια μπορούν να μεταδώσουν θανατηφόρες ασθένειες στον άνθρωπο.

Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα οικιακά ενυδρεία κρύβουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τον άνθρωπο. Οπως υποστηρίζουν τα τροπικά ψάρια που κατά κανόνα υπάρχουν στα ενυδρεία των σπιτιών και των γραφείων είναι πιθανό να μεταδίδουν στον άνθρωπο ασθένειες και μάλιστα θανατηφόρες.

Η αντίσταση

Είναι κοινή πρακτική η χρήση αντιβιοτικών σε ψάρια που μεταφέρονται από τις περιοχές που ζουν σε μακρινές χώρες για να μπουν σε ενυδρεία. Αυτό γίνεται για να εμποδίζονται οι βακτηριακές λοιμώξεις που δημιουργούνται στα ψάρια εξαιτίας του άγχους που αναπτύσσουν.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον μελέτησαν ψάρια διαφόρων ειδών του γλυκού νερού. Ηταν ψάρια που προέρχονταν από τη Κολομβία, τη Σιγκαπούρη και τη Φλόριδα. Διαπίστωσαν ότι όλα είχαν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε εννέα διαφορετικά αντιβιοτικά φάρμακα, ανάμεσα στα οποία και το πιο κοινό, η τετρακυκλίνη.

Ο κίνδυνος

Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια αναπτύσσουν βακτηριακές λοιμώξεις οι οποίες μάλιστα δεν είναι θεραπεύσιμες. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους και σε αυτή την περίπτωση η κατάληξη θα είναι ο θάνατος του ασθενούς. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι κάτοχοι ενυδρείων με τροπικά ψάρια που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αντιμετώπιση

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «Journal of Fish Diseases» όπου δίνουν και κάποιες συμβουλές για περιορισμό ή και αποφυγή των κινδύνων. Οσοι έχουν ενυδρεία θα πρέπει να φροντίζουν να αγοράζουν υγιή ψάρια. Θα πρέπει να φροντίζουν όταν καθαρίζουν τα ενυδρεία να έχουν πλύνει πολύ καλά τα χέρια τους και το καλύτερο είναι να μην το κάνουν χωρίς γάντια, ειδικά αν στα χέρια τους υπάρχουν  κοψίματα ή πληγές.

Το σημείο όπου βρίσκεται ένα ενυδρείο αλλά και οι κοντινές σε αυτό επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά και επιμελώς αφού ορισμένα βακτήρια από αυτά που «κουβαλάνε» τα ψάρια μπορούν να επιβιώνουν για πολλές μέρες πάνω σε μια επιφάνεια που δεν έχει καθαριστεί. Αν ο κάτοχος ενός ενυδρείου διαπιστώσει ότι κάποιο ψάρι έχει ασθενήσει θα πρέπει να το απομακρύνει άμεσα.

Οταν ο κάτοχος ενός ενυδρείου αγοράζει ένα νέο ψάρι θα πρέπει για διάστημα 30 ημερών να το έχει σε καραντίνα, δηλαδή να το έχει σε ξεχωριστή δεξαμενή ή άλλο μέρος πριν το βάλει μαζί με τα υπόλοιπα. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται χρήση αντιβιοτικών στο ενυδρείο εκτός αν το έχει συστήσει κτηνίατρος.

πηγή

loading...
Shares 37

Σχόλια


Read more:
Close