animalplanet.gr | Κατοικίδια & Ζώα

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βοηθήσουμε ένα εκβρασμένο δελφίνι να επιστρέψει στη θάλασσα;

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν οι λουόμενοι στην παραλία της Κομίτσας, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου ένα ετοιμοθάνατο εκβρασμένο δελφίνι πάλευε για τη ζωή του. Σύμφωνα με το greenagenda.gr, στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια του δήμου και του Λιμενικού, όμως το νεαρής ηλικίας θηλαστικό φέρεται να ξεψύχησε μετά από λίγη ώρα.

Η πρώτη, συνήθως αντανακλαστική κίνηση που θα κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς, αν δούμε ένα ζωντανό εκβρασμένο δελφίνι, είναι να προσπαθήσουμε να το σπρώξουμε πίσω στην θάλασσα, νομίζοντας ότι το δελφίνι μπερδεύτηκε και βγήκε στα ανοιχτά. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν η χειρότερη απόφαση που θα παίρναμε για το δελφίνι. Σύμφωνα εξάλλου με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου «Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals», τα δελφίνια βγαίνουν συχνά εσκεμμένα στα ανοιχτά, ουσιαστικά αυτοκτονώντας, είτε όταν είναι σοβαρά άρρωστα είτε λίγο προτού πεθάνουν.

Ας μην ξεχνάμε επίσης και το θέμα των ασθενειών ή των ιών που αυτά μπορεί να φέρνουν. Δεδομένου ότι τα δελφίνια είναι θηλαστικά, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να κολλήσουν σοβαρές ασθένειες από αυτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένα δελφίνι μπορεί να έχει εκβραστεί, όμως ο χρόνος είναι πολύτιμος ώστε να μπορέσει να σωθεί σε περίπτωση που αυτό είναι ζωντανό. Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας (www.biodiversitygr.org) υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να έρθει βοήθεια από το λιμενικό. Καμία απ’ αυτές όμως δεν είναι να το σπρώξουμε πίσω στη θάλασσα.

lifo.gr