Μενού

Ζητήθηκε από Φυλακισμένους να φροντίσουν εγκαταλειμμένα σκυλιά. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία (Βίντεο)

Shares 6K

σκυλιά «Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία!» Το απλό αλλά ισχυρό αυτό απόφθεγμα περικλείει όλη την ουσία του παρακάτω άρθρου .

Το Φεβρουάριο του 2015 η εταιρεία ψηφιακής στρατηγικής Bond δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα σκυλιά στη “στενή’» όπου παρουσιάζεται μια πρωτοβουλία του North Central, ενός ιδρύματος αποκατάστασης στο Gardner της Μασαχουσέτης. Το ίδρυμα είναι γνωστό για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο οποίο έρχονται σε επαφή κρατούμενοι με άστεγα σκυλιά.

Στο «Τα σκυλιά στη στενή» παρακολουθούμε την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε παραμελημένα, κακοποιημένα, άστεγα σκυλιά και φυλακισμένους άνδρες καθώς συνεργάζονται και παλεύουν για μια δεύτερη ευκαιρία σε μια καλύτερη ζωή. «Ένα μόνιμο σπιτικό για τα σκυλιά και μια αισιόδοξη ζωή έξω απ τη φυλακή για τους κρατούμενους», όπως αναφέρει η περίληψη της ταινίας.

Ενώ κανείς θα έβρισκε ριψοκίνδυνο το συνδυασμό δυνητικά βίαιων φυλακισμένων με ψυχικά τραυματισμένα ζώα, τα αποτελέσματα δείχνουν πως η σχέση αυτή λειτουργεί ευεργετικά τόσο για τους άνδρες όσο και για τα ζώα.

Οι φυλακές επιλέχτηκαν ως μη παραδοσιακά προσωρινά σπιτικά για άστεγους σκύλους, λόγω του ότι τα καταφύγια ζώων ήταν γεμάτα. Ο αρχικός στόχος ήταν να βρεθεί για τα σκυλιά μια προσωρινή θέση, προκειμένου στη συνέχεια να υιοθετηθούν.

σκυλιά

Δεν έμεινε όμως εκεί το θέμα. Το πρόγραμμα υιοθέτησης σκύλων μετατράπηκε σε μια μοναδική διαδικασία επανένταξης για τους κρατούμενους, που φροντίζουν τα ζώα, καθώς τους ενθαρρύνει να ανακαλύψουν την αγάπη, την συμπόνια και την πίστη που βρίσκεται μέσα τους.

σκυλιά

Πως λοιπόν λειτουργεί ;

Αρχικά πραγματοποιείται με εξαιρετική προσοχή η επιλογή των σκύλων. Συνήθως επιλέγονται για το πρόγραμμα αυτά που είναι «καταδικασμένα να ζήσουν λιγότερο μέσα σε ένα καταφύγιο». Πρόκειται για ζώα που επιδεικνύουν πολύ συχνά επιθετικότητα, συστολή και άλλες συμπεριφορές που τα καθιστούν αδύνατη τη ζωή τους μέσα σε συνωστισμένα καταφύγια.

Δευτερευόντως και οι ίδιοι οι κρατούμενοι, που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα φροντίδας και εκπαίδευσης σκύλων, περνάνε από εξονυχιστική έρευνα: δεν γίνονται δεκτοί οι περιπτώσεις κρατουμένων με βίαιο ιστορικό είτε μέσα είτε έξω απ” την φυλακή.

Αφού όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, πραγματοποιείται επαγγελματική εκπαίδευση – εκπαίδευσης σκύλων στους κρατουμένους, όπου διδάσκονται πώς να δουλεύουν με ψυχικά τραυματισμένους σκύλους, να τους διδάσκουν υπακοή και να τους προετοιμάζουν για ένα νέο γεμάτο αγάπη σπιτικό.

Ο Candido Santiago ήταν ένας από τους πρώτους κρατούμενους που πήρε μέρος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων και φρόντισε πάνω από έξι άστεγα σκυλιά κατά τη διάρκεια της τελευταίας του χρονιάς στο ίδρυμα αποκατάστασης.

σκυλιά

Όταν το συνεργείο του φιλμ «Σκυλιά στη στενή» του πήρε συνέντευξη ρωτώντας τον για την εμπειρία του αυτή, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

σκυλιά

Αργότερα δημοσίευσε ένα άρθρο στο The Daily Beast όπου μοιράζεται τις σκέψεις του:

«Η συνεργασία μου με τα σκυλιά στη φυλακή άσκησε μεγάλη επίδραση στη ζωή μου.

Καθώς έκτια την ποινή μου υπήρξαν πολλές στιγμές μοναξιάς όπου κανείς δεν με επισκέπτονταν. Τα σκυλιά αυτά πάντα με άκουγαν χωρίς ίχνος κριτικής όταν τους μιλούσα. Ήταν οι απόλυτοι σύντροφοι. Κάθε σκύλος που φρόντισα μου παρείχε αγάπη, εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και ένα σκοπό.» έγραψε ο Santiago.

Οι δημιουργοί του φιλμ δηλώνουν πως ελπίζουν «να αποκαταστήσουν την πίστη των ανθρώπων στην ανθρωπιά και να τους συγκινήσουν αρκετά ώστε να δουν τη δύναμη που έχει η δεύτερη ευκαιρία».

σκυλιά

Δείτε εδώ το τρέιλερ του φιλμ «Σκυλιά στη στενή» παρακάτω και μάθετε περισσότερα για αυτή την πρωτοβουλία που αλλάζει ζωές.

fanpage.gr

Shares 6K

Σχόλια


Read more:
Close