Μενού

21 κατάλληλες σαύρες-κατοικίδια για αρχάριους (με φωτογραφίες)

Shares 0

Υπάρχουν συνολικά περισσότερες από 6.000 είδη σαύρας που συναντώνται σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ανταρκτική. Ορισμένες από αυτές είναι αρκετά μικρές, ενώ άλλες, όπως ο δράκος του Κομόντο, φτάνουν τα δέκα πόδια σε μάκρος. Με τόση ποικιλία που υπάρχει δεν είναι τυχαίο που οι σαύρες έχουν γίνει πολύ διάσημες σαν κατοικίδια.

Εκτιμάται ότι περίπου στα δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν σαύρες σαν κατοικίδια και, ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Οι περισσότερες είναι σχετικά εύκολο να ανατραφούν, αλλά κάποιες απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες και ρύθμιση υγρασίας. Αν είστε αρχάριος, βρίσκεστε στο σωστό μέρος! Έχουμε μία λίστα με 21 καλύτερες σαύρες-κατοικίδια για εσάς, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

 • Ackies Monitor

Ευδοκιμεί στην Αυστραλία και μοιάζει σαν μία μινιατούρα «Δράκος του Κομόντο» -είναι η καλύτερη επιλογή για αρχάριους, παρά το σχετικά μεγάλο τους μέγεθος. Αυτές οι σάυρες μπορεί να φτάσουν τις 30 ίντσες σε μάκρος, κάτι που φοβίζει τους αρχάριους, αλλά έχουν ένα βέλασμα και υπάκουο ταπεραμέντο που φαντάζουν εξαιρετικά στους αρχάριους. Αυτές οι σαύρες ζουν μέχρι τα 15-20 χρόνια και θα πρέπει να είστε έτοιμοι για ένα μακραίωνο δεσμό πριν τις φέρετε στο σπίτι.

 • African Fat Tailed Gecko

Αυτή η φιλική και υπάκουη σαύρα ζει στη Δυτική Αφρική και γίνεται σταδιακά διάσημο κατοικίδιο, επειδή, ευδοκιμεί σε αιχμαλωσία και μπορεί εύκολα να χειριστεί. Οι ουρές τους είναι παχιές, όπως, σχεδόν το σώμα τους –έτσι το όνομά τους- και είναι εύκολο να νοιαστεί κάποιος για αυτές. Φτάνουν μέχρι 9 ίντσες μάκρος και μπορεί να ζήσουν σε ευνοϊκές συνθήκες μέχρι και 20 χρόνια.

 • African Fire Skink

Είναι μια διάσημη επιλογή, λόγω του λαμπρού κόκκινου χρώματος και της εύκολης συντήρησής τους. Παρόλο που είναι δύσκολο να τις χειριστεί κάποιος, είναι αρκετά ενεργητικές κι έχουν διασκεδαστική προσωπικότητα που είναι τέλειο να την παρατηρείς. Τυπικά φτάνουν 15 ίντσες σε μάκρος κι έχουν ένα μέσο όρο ζωής μέχρι 15 χρόνια, με λίγα αξιοπρόσεκτα προβλήματα υγείας.

 • Argentine Black and White Tegu

Παρά το γεγονός ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι τα τέσσερα πόδια σε μάκρος, είναι υπάκουες, φιλικές και εύκολα μεταχειρίζονται. Είναι μία από τις πιο έξυπνες ράτσες σαύρας και έχουν προσελκύσει με τα χρόνια πολύ ενδιαφέρον από ανθρώπους! Σε αιχμαλωσία, αυτές οι σαύρες μπορεί να ζήσουν από 15 μέχρι 20 χρόνια.

 • Bearded Dragon

Είναι η πιο διαδεδομένη και διάσημη επιλογή, καθώς είναι εύκολο να προσεχθούν, είναι εξωστρεφείς και φιλικές, ενώ μπορεί κάποιος να της βγάλει ακόμη και βόλτα με λουρί. Είναι από τις πιο κοινωνικές σαύρες κι αρέσκονται να βρίσκονται γύρω από τους ιδιοκτήτες τους. Μπορεί να φτάσουν τα 2 πόδια σε μάκρος και να ζήσουν μέχρι τα 15 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ είναι από τις πιο χαλαρές και φρόνιμες σαύρες.

 

 

 • Blue-Tongue Skink

Όπως υπονοεί το όνομα αυτές οι σαύρες είναι διάσημες για τη μπλε γλώσσα τους και το υπάκουο ταπεραμέντο τους. Είναι αρκετά βαριές, αλλά μόνο 20 ίντσες, παρά το υπερβολικό βάρος τους. Είναι εύκολο να τις κοντρολάρεις και να τις χαλιναγωγήσεις, κάτι που τις κάνει εξαιρετικές επιλογές για τους αρχάριους. Έχουν ένα μέσο όρο ζωής μέχρι τα 15 με 20 χρόνια και μπορεί να φτάσουν ακόμη και μέχρι τα 30 σε κάποιες περιπτώσεις.

 • Caiman Lizard

Είναι μεγάλα, πανέμορφα χρωματισμένα κι, εύκολα εκπαιδευόμενα ζώα που μπορεί να φτάσουν τα 5 πόδια σε μάκρος. Απαιτούν ένα μεγάλο περίφραγμα με νερό για να ζουν –κάτι που φέρνει με την αγορά τους μία μεγάλη υπευθυνότητα. Μπορούν εύκολα να εκπαιδευθούν, αλλά αυτό θέλει χρόνο και υπομονή. Είναι η καταλληλότερη επιλογή, καθώς εκπαιδεύεται εύκολα και ζει μέχρι τα 10 χρόνια.

 • Chameleon

Οι χαμαιλέοντες είναι γνωστοί για την υπάκουη προσωπικότητά τους και τις προσαρμοστικές αλλαγές του χρώματός τους. Λόγω του άγχους τους εκπαιδεύονται δύσκολα κι αυτό τους κάνει μία αμφιλεγόμενη επιλογή στη λίστα. Παρόλα αυτά είναι μικροί, δεν χρειάζονται πολύ χώρο, ζουν μέχρι τα δύο χρόνια περίπου και, δεν επιζητούν την ανθρώπινη επικοινωνία, κάτι που τους καθιστά εξαιρετική επιλογή.

 • Chinese Water Dragon

Είναι μόνο ένα είδος από τους «Θαλάσσιους Δράκοντες», που είναι εύκολα διαχειρίσιμο από αρχάριους. Μόλις συνηθίσουν την παρουσία σας, εύκολα κρατούνται και είναι εξαιρετικά φιλικοί. Αυτές οι σαύρες απαιτούν ειδική προσοχή, διότι, έχουν ανάγκη από περίφρακτο χώρο, μία ικανού μεγέθους πισίνα και προσεκτικά ελεγχόμενη υγρασία. Αν όλες αυτές οι απαιτήσεις κρατηθούν και είστε αφοσιωμένος, τότε είναι μία πολύ καλή επιλογή για αρχάριους και ζουν από 15 μέχρι 20 χρόνια.

 • Crested Gecko

Το είδος αυτός νομιζόταν ότι είχε εξαφανιστεί για να ανακαλυφθεί πάλι περίπου το 1990. Είναι πασίγνωστα για τα αγκάθια που διατρέχουν όλη τη ράχη τους δίνοντάς τους αυτή τη χαρακτηριστική εμφάνιση! Είναι υπάκουες σαύρες που εύκολα τις χειρίζεται κάποιος, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ένα τεράστιο, υψηλό περίφραγμα που να μπορούν να σκαρφαλώνουν. Τυπικά αναπτύσσονται μέχρι 8 ίντσες μάκρος και μπορούν να ζήσουν περίπου μέχρι 10 χρόνια.

 • Gargoyle Gecko

Ευδοκιμούν στη Νέα Καληδονία και είναι ιδανικές σαύρες για αρχάριους εξαιτίας των απλών και εύκολων για να νοιαστεί κάποιος απαιτήσεών τους. Μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να χαλιναγωγηθούν και να δαγκώνουν σε μικρή ηλικία, αλλά, μόλις συνηθίσουν τους ιδιοκτήτες τους, είναι αρκετά υπάκουες κι εύκολα χειρίζονται. Φτάνουν το μέγιστο μέχρι 8 ίντσες σε μάκρος και μπορεί να ζήσουν από 10 μέχρι 15 χρόνια σε αιχμαλωσία.

 

 

 • Gidgee Skink

Μοναδικές σαν είναι, επειδή ζουν σε ομάδες, χαρακτηρίζονται από εύκολη συντήρηση και είναι ιδανικές για αρχάριους. Είναι σχετικά μεγάλες, αν και φτάνουν τις 10 ίντσες και χρειάζονται ένα αρκετά μεγάλο περίφραγμα. Είναι ντροπαλές και χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν ελεγχόμενες και λειτουργούν καλύτερα οικόσιτες με ένα σύντροφο. Έχουν μακρύ εύρος ζωής μέχρι περίπου τα 20 χρόνια.

 • Gold-Dust Day Gecko

Είναι μια μοναδική σαύρα με εντυπωσιακό πράσινο δέρμα και χρυσές κηλίδες. Δεν είναι πολύ διάσημα κατοικίδια, επειδή, στρεσσάρονται εύκολα και έχουν ευαίσθητο δέρμα. Δεν τους αρέσει να τις διαχειρίζονται και δύσκολα εκπαιδεύονται. Αναπτύσσονται μέχρι τις 6 ίντσες και τυπικά ζουν μέχρι τα 10 τους χρόνια.

 • Green Anole

Είναι γνωστές για το αστραφτερό κόκκινο προγούλι κάτω από το σαγόνι τους και το λαμπρό πράσινο δέρμα τους. Είναι ενεργητικές και κάπως δύστροπες σαύρες που μπορεί να χρειάζονται να εξοικειωθούν για να χειρισθούν, αλλά, με υπομονή μπορεί να γίνουν σχετικά εύκολες στον έλεγχο. Είναι μικρές σαύρες που δεν απαιτούν ένα μεγάλο περίφραγμα και εύκολα χειρίζονται. Φτάνουν συνήθως μέχρι τις 8 ίντσες σε μάκρος και έχουν μέσο εύρος ζωής από τα 3 μέχρι τα 6 χρόνια.

 • Green Basilisk

Γνωστή ως η σαύρα «Ιησούς Χριστός», είναι γνωστή για την ικανότητά της να τρέχει στο νερό. Κρατούνται καλύτερα σε ζευγάρια ομάδων, αλλά προτιμότερα με ένα μόνο αρσενικό, καθώς μπορεί να προστατεύουν την περιοχή τους. Είναι μεγάλες σαύρες που χρειάζονται σχετικά μεγάλο περίφραγμα, αλλά, είναι πολύ εύκολο να χειρισθούν. Φτάνουν το μέγιστο μέχρι 36 ίντσες και τυπικά ζουν για 8 με 10 χρόνια.

 • Green Iguana

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρωτάρηδες γιατί είναι φυτοφάγα. Χρειάζονται μεγάλο περίφραγμα και, είναι πολύ δυναμικές. Μπορεί να φτάσουν σε μάκρος τα 6 πόδια και χρειάζονται μία λίμνη νερό για να κάνουν μπάνιο –είναι πολύ εύκολο να τις χειριστεί κανείς. Αν και χρειάζεται ένα ορισμένο ποσό χώρου και χρόνου και αφοσίωση, η υπάκουη προσωπικότητά τους τα κάνει μία φοβερή πρώτη επιλογή για αρχάριους. Αληθινή αφοσίωση απαιτούν αυτές οι σαύρες, καθώς μπορεί να ζήσουν μέχρι και 20 χρόνια.

 • Jewelled Lacerta

Είναι μία τεράστια σαύρα που μπορεί να φτάσει μέχρι τα τρία πόδια σε μάκρος, αλλά είναι αρκετά λεπτή για το μέγεθός της. Ενώ είναι εύκολες στο χειρισμό γενικά, είναι σχετικά ντροπαλές και χρειάζονται χρόνο για να εκπαιδευθούν. Ακόμα κι αν εκπαιδευθούν είναι λίγο δύσκολο ακόμη να χειρισθούν κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο περιστασιακά. Έχουν ένα εύρος ζωής από 12 μέχρι 20 χρόνια, αλλά με κατάλληλη φροντίδα , μπορεί να ζήσουν παραπάνω σε αιχμαλωσία.

 

 

 • Leopard Gecko

Είναι μία από τις πιο διάσημες σαύρες-κατοικίδια και είναι μία εξαιρετική επιλογή για αρχάριους. Είναι υπάκουες, εύκολα διαχειρίσιμες και φιλικές σαύρες. Είναι γνωστές για τους ήχους που κάνουν ειδικότερα όταν πεινάνε. Αυτές οι σαύρες αναπτύσσονται γρήγορα και φτάνουν την ωριμότητα μέσα σε ένα χρόνο. Αναπτύσσονται περίπου σε 8 ίντσες μάκρος κι έχουν ένα εύρος ζωής από 15 μέχρι 25 χρόνια.

 • Long Tailed Lizard

Διάσημη για τη μοναδικά μακριά ουρά της, είναι τυπικά τρεις με τέσσερις φορές το μάκρος της ουράς της. Έχουν μία ευγενική, υπάκουη και χαλαρή φύση είναι εύκολο να τις προσέξει κάποιος –είναι ιδανικές για τους αρχάριους. Έχουν αρπακτικές ουρές –κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πιαστούν από κλαδιά και να κρεμαστούν από αυτά αν θέλουν-, ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για τις σαύρες. Χρειάζονται ένα μεγάλο περίφραγμα και τυπικά ζουν μέχρι τα 6 χρόνια.

 • Savannah Monitor

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ψάχνουν για μεγάλη σαύρα, καθώς πολύ εύκολα διαχειρίζονται. Απαιτούν ένα εκτενές χώρο για να ζήσουν, με υπόστρωμα για να σκάβουν. Με κατάλληλη εκπαίδευση απολαμβάνουν να τις χειρίζεται κάποιος και δεν είναι αρκετά ενεργητικές ή δύστροπες. Αν και είναι αρκετά μεγάλες δεν είναι τόσο όσο άλλες του είδους τους. Φτάνουν περίπου τα τρία πόδια και μπορεί να ζήσουν μέχρι και 20 χρόνια.

 • Uromastix

Είναι μια υπάκουη, φιλική σαύρα που είναι ιδανική για αρχάριους. Αγαπούν να σκάβουν και να φτιάχνουν λαγούμια, έτσι θα χρειαστούν ένα περίφραγμα με υπόστρωμα. Είναι σχεδόν εντελώς φυτοφάγες και εύκολες στο φαγητό. Φτάνουν μόνο περίπου 16 ίντσες στο μάκρος, αλλά είναι περισσότερο βαριές σε σχέση με το μέγεθός τους. Είναι μία σπουδαία δέσμευση, καθώς μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20 χρόνια στην αιχμαλωσία.

 

 

 

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close