Μενού

Τρώνε υγιεινά ο σκύλος και η γάτα σας;

Shares 36

Γάτα Αλήθεια, τι τρώνε τα ζώα συντροφιάς; Ο,τι περισσεύει από το δικό μας πιάτο; Τους αρκεί το βραστό κοτόπουλο με ρύζι; Κάνει ο σκύλος να τρώει σοκολάτα; Κονσέρβα ή ξηρά τροφή; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τη σωστή διατροφή των ζώων, που ακόμη και ένας κυνόφιλος ή μια «γατομάνα» δεν μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά. Γι’ αυτόν το λόγο απευθυνθήκαμε στην ειδικό Eλένη Λάζου-Γιαλαμά (κτηνίατρο της Royal Canin), να μας πει τι πρέπει να δίνουμε στα τριχωτά φιλαράκια μας όταν γουργουρίζει η κοιλίτσα τους.

Tι θεωρείται καλή τροφή;

Κατ’ αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες της γάτας και του σκύλου. Είναι λάθος να ταυτοποιούμε τις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις με τις δικές τους. Τα κριτήρια μιας καλής τροφής είναι η πεπτικότητα (η ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών), η ισορροπία,  η ασφάλεια, και φυσικά η γευστικότητα. H γευστικότητα είναι πολύ σημαντική γιατί, ακόμη και αν έχουμε την πιο καλή τροφή, δεν θα τη φάει ο σκύλος ή η γάτα αν δεν είναι γευστική και συνεπώς δεν θα αποκομίσει τα οφέλη της. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να διαχωρίζουμε τα συστατικά από τις θρεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο είναι συστατικό, αλλά η θρεπτική ουσία που παρέχει στο ζώο είναι η πρωτεΐνη. Ο σκύλος και η γάτα χρειάζονται θρεπτικές ουσίες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού τους και τα συστατικά είναι απλοί φορείς των θρεπτικών ουσιών. Γι’  αυτό είναι σημαντικό σε μια τροφή η σύστασή της σε θρεπτικές ουσίες.

Τι είναι η υγιεινή διατροφή για τους σκύλους και τις γάτες:

Είναι η πλήρης και ισορροπημένη τροφή που είναι κατάλληλα σχεδιασμένη και περιέχει συστατικά υψηλής ποιότητας, με όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες καλύπτουν τις εξατομικευμένες διατροφικές ανάγκες του σκύλου ή της γάτας στο συγκεκριμένο στάδιο της ζωής τους. Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην ευεξία του σκύλου και της γάτας. Είναι λάθος πρακτική να τους δίνουμε ό,τι περισσεύει από το τραπέζι, γιατί το φαγητό αυτό δεν είναι επαρκές σε θρεπτικές ουσίες, δηλαδή δεν είναι πλήρες και ισορροπημένο, ενώ κάποια τρόφιμα που καταναλώνει ο άνθρωπος μπορεί να είναι βλαβερά για εκείνα, π.χ. κρεμμύδι, σταφύλια, σοκολάτα.

Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες ενός σκύλου ή μιας γάτας;

Οι διατροφικές ανάγκες εξαρτώνται από τη φυλή, το σωματικό μέγεθος, το φύλο, την ηλικία, τον τρόπο ζωής, την κατάσταση υγείας, καθώς και κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, στους νεαρούς σκύλους και στις γάτες είναι σημαντικό να παρέχουμε ειδικές θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά ώστε να ενισχύσουμε τις φυσικές τους άμυνες.

Υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες; Πώς συμβάλλει σε αυτές η υγιεινή διατροφή;

Κάποιες φυλές σκύλων έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες, όπως ευαίσθητο τρίχωμα ή προβλήματα στην πέψη, ενώ οι στειρωμένες γάτες έχουν προδιάθεση για παχυσαρκία και ουρολιθιάσεις. Με την κατάλληλη διατροφή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ευαισθησίες και να συμβάλουμε στην καλή τους υγεία και ευεξία.

Ξηρά τροφή ή κονσέρβα;

Και οι δύο έχουν τα πλεονεκτήματά τους ανάλογα με τις ανάγκες του σκύλου ή της γάτας. Η ξηρά τροφή πρέπει να είναι καλά κλεισμένη και να φυλάσσεται σε δροσερός μέρος, ενώ η κονσέρβα πρέπει να καταναλώνεται σε μία μέρα. Τέλος, δεν ξεχνάμε να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του.

Eλένη Λάζου-Γιαλαμά, κτηνίατρος
Royal Canin Hellas, τηλ. 801174200

toocute.gr

Shares 36

Σχόλια


Read more:
Close