Μενού

Τι σκέψη κάνει ο σκύλος σου όταν μένει μόνος του;

Shares 181

Σκύλος Άγχος αποχωρισμού Σίγουρα έχετε δει βίντεο που ιδιοκτήτες γυρίζουν στο σπίτι και το βρίσκουν το σπίτι κατεστραμμένο. Όταν συμβαίνει στους άλλους μπορεί να είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε χαμογελώντας, αλλά όταν συμβαίνει σ” εμάς τα… εγκεφαλικά είναι πολλαπλά.

Οι σκύλοι δεν κάνουν καταστροφές επειδή θέλουν να μας εκδικηθούν που τους αφήνουμε μόνους. Οι σκύλοι δεν σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Η εκδίκηση είναι δυστυχώς ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε την συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν τον αφήνεται μόνο του σπίτι ή στην ιδέα πως θα τον αφήσετε μόνο του. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού.

Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως ο σκύλος αρχίζει και στρεσάρεται γιατί φοβάται πως δεν θα ξαναγυρίσετε. Το μυστικό είναι να του γίνει με κάποιο τρόπο κατανοητό, από πολύ μικρή ηλικία, πως μπορεί να φεύγεις αλλά θα ξαναγυρίσεις σίγουρα.

Πολλοί ιδιοκτήτες λανθασμένα συνδέουν κάποιες συμπεριφορές ή συμπτώματα με το άγχος αποχωρισμού. Μόνο ένας έμπειρος εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση της διαταραχής και να την θεραπεύσει, ανάλογα με τη περίπτωση.

Ας ξεχωρίσουμε κάποια συμπτώματα και να δούμε κάποια που μπορεί να οφείλονται – μπορεί και όχι – στο άγχος αποχωρισμού. Ο σκύλος…

 1. Κλαψουρίζει και είναι ανήσυχος το διάστημα που ετοιμάζεσαι για να φύγεις ή αφού έχεις φύγει
 2. Δείχνει τρομοκρατημένος ή τρέμει. Γαβγίζει συνεχώς
 3. Ενεργείται, αφού έχετε φύγει
 4. Μασάει ή γρατζουνάει κουφώματα ή πόρτες που οδηγούν έξω από το σπίτι
 5. Καταστρέφει τα έπιπλά
 6. Οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες
 7. Ανασαίνει βαριά ή του τρέχουν τα σάλια

Πολλές φορές το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι του σκύλου.

 1. Εάν ο σκύλος σου κάνει την ανάγκη του στο χαλί, αφού έχεις φύγει από το σπίτι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως πάσχει από «άγχος αποχωρισμού». Έχει γίνει στο σκύλο σου σωστή «εκπαίδευση τουαλέτας»; Βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα να κάνει την ανάγκη του;
 2. Εάν ο σκύλος μασάει πράγματα ή κάνει καταστροφές την ώρα που εσύ λείπεις, επίσης δεν σημαίνει πως πάσχει από «άγχος αποχωρισμού». Οι σκύλοι λατρεύουν να μασούν πράγματα. Τον εκπαίδευσες ώστε να σέβεται τα πράγματα σου και να μασάει μόνο τα παιχνίδια του;

Οι σκύλοι μέσα στον πανικό τους μπορεί ακόμη και να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων που έχουν σπάσει τζάμια για να βγουν από το σπίτι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. Αυτές είναι από τις βαριές περιπτώσεις. Ακόμα και με την βοήθεια ειδικού συνήθως κάνουν πάρα πολύ καιρό να θεραπευτούν και απαιτείται μεγάλη συνέπεια και προσπάθεια από την πλευρά του «ιδιοκτήτη». Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θεραπεύονται ποτέ. Πού μπορεί να οφείλεται το «άγχος αποχωρισμού»; Διάβασε παρακάτω και σκέψου μήπως ο σκύλος σου βρίσκεται μέσα σε αυτές τις κατηγορίες:

 1. Κάποιοι σκύλοι που είναι απίστευτα προσκολλημένοι στο αφεντικό τους. Τον ακολουθούν παντού μέσα στο σπίτι, ακόμη και στην τουαλέτα. Θέλουν συνέχεια να τον ακουμπούν. Την ώρα που τρώει, κάθετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.
 2. Οι σκύλοι που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τους άφηνε για πολλές ώρες μόνους , σε κάποιες περιπτώσεις για μέρες, χωρίς νερό ή τροφή. Εάν έχεις υιοθετήσει έναν σκύλο από καταφύγιο, δύσκολα μπορείς να γνωρίζεις τι έχει περάσει στη ζωή του. Φρόντισε να μάθεις όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς.
 3. Συχνά οι σκύλοι που έχουν μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε καταφύγια αδέσποτων παρουσιάζουν «άγχος αποχωρισμού» μόλις μεταφερθούν νέο περιβάλλον.
 4. Υπάρχουν σκύλοι που όταν έμειναν σπίτι μόνοι τους, συνέβη κάτι κακό που τους τραυμάτισε ή τρόμαξε και έτσι στο μυαλό τους το «μόνος στο σπίτι» τους δημιουργεί πανικό.
 5. Υπάρχουν σκύλοι που δεν έχουν μείνει ποτέ μόνοι τους, έστω και για λίγες ώρες. Είναι σημαντικό να μάθεις στο σκύλο να μένει μόνος του στο σπίτι. Δεν είναι δυνατόν να τον έχεις πάντα μαζί σου, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα. Παραδείγματος χάρη, θες να πας να ψωνίσεις, θες να βγεις ένα βράδυ με τους φίλους σου να φας.
 6. Πολλοί σκύλοι που έχουν αλλάξει πολλά σπίτια πριν τον αποκτήσεις εσύ. Μπορεί να εμφανίσουν «άγχος αποχωρισμού» μετά από ακόμη μία μετακόμιση (Αλλαγή περιβάλλοντος).

Αυτές είναι κάποιες περιπτώσεις που σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν «άγχος αποχωρισμού». Σήμερα πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με φάρμακα. Υπάρχουν πολλά που είναι εγκεκριμένα για χρήση στους σκύλους. Μην το κάνεις.

Τα περισσότερα από αυτά χαλαρώνουν το σώμα του σκύλου, αλλά το μυαλό του συνεχίζει να είναι σε πανικό. Φαντάσου πόσο άσχημο είναι. Σε καμία περίπτωση μην χτυπήσεις ή αρχίσεις να φωνάζεις στον σκύλο σου εάν γυρίσεις σπίτι και το σαλόνι σου μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη.

Δεν θα διορθώσεις έτσι το πρόβλημα. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να λυθεί. Η εκπαίδευση και διόρθωση συμπεριφορών του σκύλου σου πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 9 εβδομάδων. Από τότε δηλαδή που έρχεται στο σπίτι.

Δημήτρης Κοτάκος

petsonly.gr

Shares 181

Σχόλια


Read more:
Close