Μενού

Τι δεν γνωρίζετε για το λειχήνα στις γάτες!

Shares 0

Ο λειχήνας μπορεί να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους και, να τους καταστήσει αρρώστους. Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να κρατήσετε το λειχήνα μακριά από τα ζώα.

Εάν έχετε δουλέψει σε καταφύγιο ζώων, είστε πιθανά εξοικειωμένοι με το λειχήνα. Αλλά, εάν απλά είστε ένας νέος ιδιοκτήτης κατοικίδιων που τυχαίνει να θέλει να ενημερωθεί για τις ασθένειες των ζώων, πιθανό να μη γνωρίζετε τίποτα για το λειχήνα: Είμαστε λοιπόν εδώ για να διαλευκάνουμε τα πράγματα.

Παρακάτω υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες για το τι είναι ο λειχήνας, τα συμπτώματα που τον προκαλούν και οι διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν για να τον ξεφορτωθείτε μια και καλή. Με αυτές τις πληροφορίες θα είναι πιο εύκολο να τα βγάλετε πέρα μαζί του και να τον κατατροπώσετε.

Ο λειχήνας είναι μία μυκητώδης ασθένεια που μπορεί να προκύψει και στους ανθρώπους και στα ζώα, περιλαμβανομένων τις γάτες. Μία ομάδα μυκήτων, γνωστή ως δερματόφυτα είναι υπεύθυνα.

Τα συμπτώματα και η εξωτερική εμφάνιση του λειχήνα

Ο λειχήνας συνήθως εντοπίζεται όταν παρατηρείται δερματική κάκωση, που προκύπτει τυπικά στα μπροστινά άκρα, τα αυτιά και το κεφάλι ή ξερές κηλίδες που μπορεί να είναι κόκκινες στην εμφάνιση.

Ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιτυρίδα ή εστιακή κοκκινίλα στην περιοχή. Σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνουν την εξάπλωση σε όλο το σώμα.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν στρογγυλά, με κόμβους εξογκώματα που μπορεί να στάζουν και, μπορεί ακόμη να υπάρχει φλεγμονή στο δέρμα. Παρόλα αυτά, ορισμένα γατάκια μπορεί να έχουν κολλήσει τον ιό και να μην παρουσιάζουν συμπτώματα.

Πρέπει να περάσουν τρεις περίπου βδομάδες από τη νόσηση του οργανισμού για να παρατηρήσετε τα συμπτώματα.

Πώς εξαπλώνεται ο λειχήνας

Μία απλή επαφή με το λειχήνα μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση από το ένα ζώο στο άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε έχοντας ένα κατοικίδιο με λειχήνα είτε ακουμπώντας σε μία περιοχή που έχει μολυνθεί με σπόρους λειχήνα. Οι σπόροι μπορεί να παραμείνουν σε αντικείμενα και επιφάνειες για περίπου 18 μήνες, αλλά, μπορείτε να τους σκοτώσετε με ένα μείγμα νερού με χλωρίνη.

Οι ενήλικες είναι ανθεκτικοί στη νόσηση, εκτός κι αν υπάρχουν σχισίματα στο δέρμα. Μικρά παιδιά, ενήλικοι με δερματική ευπάθεια και εκτεθειμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Μία γάτα με λειχήνα θα είναι εστία μόλυνσης για περίπου τρεις βδομάδες, με την προϋπόθεση να ακολουθείται εντατική θεραπεία. Εάν η θεραπεία δεν προφερθεί κατάλληλα, η ασθένεια μπορεί να κρατήσει για περισσότερο καιρό –το ίδιο και η επικινδυνότητα μόλυνσης.


 

Πώς διαγιγνώσκεται ο λειχήνας

Άμα παρατηρήσετε σημάδια λειχήνα στη γάτα σας προτείνεται να την πάτε σε έναν κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει με UV ακτίνες για λειχήνα, αλλά μπορεί η ανίχνευση να είναι δυσκολότερη κατά περιπτώσεις. Επίσης, ο κτηνίατρος μπορεί να πάρει ένα δείγμα από το δέρμα ή τη γούνα της γάτας σας για να ερευνήσει αν υπάρχει λειχήνας.

Θεραπείες λειχήνα

Όταν το κατοικίδιο διαγνωσθεί με λειχήνα, ο γιατρός θα σας γράψεις συνταγές για την καταπολέμηση του λειχήνα. Είναι, επίσης, απαραίτητο να καθαρίσετε το περιβάλλον όπου περνάει χρόνο η γάτα σας για να εξουδετερώσετε την παρουσία σπόρων λειχήνα.

Υπάρχει η πιθανότητα ο γιατρός να προτείνει να κλείσετε σε καραντίνα το κατοικίδιό σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση –μέχρι να θεραπευθεί.

Κανονικά το κατοικίδιό σας πρέπει να συνέλθει μέσα σε λίγες βδομάδες –στην περίπτωση που δεν γίνει αυτό, ο γιατρός μπορεί πάντα να γράψει διαφορετικές αντιμυκητώδεις συνταγές.

Σημειώστε, ακόμη, ότι τα εξογκώματα θα αλλάξουν μορφή μόνο κατά τη δεύτερη ή Τρίτη βδομάδα της θεραπείας. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε ασφαλώς και τηρείτε τη θεραπεία, έτσι ώστε να μην προκύψουν πάλι τα συμπτώματα. Σε περίπτωση που η γάτα σας δεν ανακάμπτει, ελέγξτε για πιθανή ευπάθεια ή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρέπει να ακολουθήσετε οπωσδήποτε τις εντολές του γιατρού σας, διότι, ο λειχήνας μπορεί να κολλήσει και σε ανθρώπους.

Πώς να κρατήσετε καθαρό το χώρο σας κατά τη διάρκεια της ασθένειας

Ο κτηνίατρος μπορεί να σας κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε καθαρό το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ασθένειάς. Μπορείτε να καθαρίσετε ότι ακουμπά η γάτα σας προσεχτικά.

Καθαρίστε είτε με ηλεκτρική σκούπα είτε με σφουγγαρίστρα τα πατώματα, τα έπιπλα ή τις επιφάνειες όπου άφησε το στίγμα τους η γάτα.

Τέλος, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε πολύ αν μάθετε ότι το κατοικίδιο σας πάσχει από λειχήνα: Είναι μία ιάσιμη ασθένεια και μπορείτε άλλωστε να ακολουθήσετε τα βήματα που θα σας υπαγορεύσει ο κτηνίατρός σας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close