Μενού

Οι σκύλοι μοιράζονται την τροφή τους σε δύσκολες καταστάσεις!

Shares 26

τροφή τροφές Σκύλος σκύλοι Νέα έρευνα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μέσερλι στη Βιέννη δείχνει ότι τα σκυλιά μοιράζονται την τροφή τους με άλλα σκυλιά σε δύσκολες καταστάσεις.

Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι οι χιμπατζήδες, οι αρουραίοι και διάφορα άλλα ζώα παρουσιάζουν αυτό το χαρακτηριστικό γενναιοδωρίας, το οποίο συνήθως θεωρείται ότι αποτελεί ανθρώπινο γνώρισμα.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στην κατανόηση της θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς των σκύλων. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι σκύλοι μοιράζονται το γεύμα τους με οποιονδήποτε άλλο σκύλο, ειδικά όταν οι δυο τους ήδη γνωρίζονται.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μεθόδους, αυτή τη φορά το σκυλί έπρεπε να προσδιορίσει ένα ειδικό συμβολικό αντικείμενο, ώστε να μπορεί να δώσει το γεύμα σε ένα άλλο σκυλί.

Τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν πρώτα να αγγίζουν ένα αντικείμενο σε αντάλλαγμα τροφής για τον εαυτό τους, ως ανταμοιβή. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν δύο αντικείμενα, ένα που είχε ως αποτέλεσμα η ανταμοιβή να πηγαίνει σε έναν άλλο σκύλο και ένα δεύτερο που δεν έδινε την ανταμοιβή, περιγράφει η Ρέιτσελ Ντέιλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τρία τέτοια πειράματα πραγματοποιήθηκαν για να ελέγξουν κατά πόσο οι σκύλοι παρουσιάζουν θετική κοινωνική συμπεριφορά. Η δοκιμή είχε επίσης ως στόχο να ανακαλύψει αν οι σκύλοι συνεχίζουν να ευνοούν ένα γνωστό πρόσωπο ή όχι και αν το ζώο δείχνει παρόμοια γενναιοδωρία, ακόμη και αν ο άλλος σκύλος δεν έχει πρόσβαση στην τροφή.

Στο πρώτο πείραμα, τα σκυλιά ήταν σε θέση να δουν το ένα το άλλο, ενώ στο δεύτερο η θέση του δεύτερου σκύλου ήταν άδεια. Τέλος, στο τρίτο πείραμα, τα δύο σκυλιά βρίσκονταν μόνα τους στην περιοχή δοκιμής. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι σκύλοι ήταν πιο γενναιόδωροι σε γνωστά πρόσωπα, διότι τα άγνωστα σκυλιά ανταμείφθηκαν σχεδόν τρεις φορές λιγότερο από ό,τι τα γνωστά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυτή κοινωνική «διευκόλυνση» θα πρέπει να ελεγχθεί και να εξεταστεί περαιτέρω σε μελλοντικές μελέτες, αλλά υποστηρίζουν ότι το πείραμα δικαίωσε την αρχική υπόθεση.

ikypros

Shares 26

Σχόλια


Read more:
Close