Μενού

12 καλύτερα πτηνά για κατοικίδια: Τα καλύτερα είδη πουλιών (με φωτογραφίες)

Shares 0

Τα πουλιά για πολύ καιρό υπήρξαν η πιο φημισμένη συντροφιά του ανθρώπου, κυρίως τα μεγάλα σε μέγεθος είδη παπαγάλου και, 5 εκατομμύρια πουλιά είναι κατοικίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο. Πριν επιλέξετε το κατάλληλο πουλί για κατοικίδιο, είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα, καθώς μερικά είδη απαιτούν τεράστιο ποσοστό προσοχής και ειδικής φροντίδας και μερικά είναι πιθανό να ζήσουν πιο πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους!

Μικρότερα είδη πουλιών, όπως, παπαγαλάκια, περιστέρια και καναρίνια, είναι εξαιρετικές επιλογές για αρχάριους, καθώς, είναι εύκολο να τα φροντίσει κάποιος και εν χρειάζεται να αφιερώσει κανείς μεγάλο ποσοστό προσοχής και αλληλεπίδρασης. Αυτά τα πουλιά είναι εύκολο να ταΐζετε και τυπικά δεν ζουν τόσο πολύ όσο οι Μακάο και άλλοι τεράστιοι παπαγάλοι, μερικοί από τους οποίους μπορεί να ζήσουν μέχρι και 60 χρόνια.

Τα πουλιά είναι πολύ έξυπνα ζώα και χρειάζεται να εκπληρώνονται οι φυσικές και πνευματικές τους ανάγκες. Αν έχετε το χρόνο και είστε διατεθειμένοι να αφοσιωθείτε στη φροντίδα τους παρακάτω είναι 12 από τα καλύτερα είδη πουλιών για κατοικίδια.

 • Αφρικανός Γκρι Παπαγάλος

Ο Αφρικανικός Γκρι παπαγάλος είναι ένα από τα πιο έξυπνα είδη παπαγάλων στον πλανήτη, με την εντυπωσιακή ιδιότητα να μαθαίνει και να μιμείται λόγο –κάτι που του έδωσε επάξια το παρατσούκλι: “O Einstein των πτηνών.” Υπάρχουν δύο υποείδη Αφρικανικών Παπαγάλων: ο Congo, με μεγαλύτερο σώμα και μαύρο ράμφος και ο Timneh, με μικρότερο σώμα, πιο σκοτεινά γκρι φτερά και, μπορντό φτερά ουράς. Ενώ, αυτά τα πουλιά μπορεί να ζήσουν μέχρι 50 χρόνια, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους και είναι τρυφεροί σύντροφοι, κάνοντάς τους ένα από τα καλύτερα κατοικίδια που μπορεί κάποιος να έχει.

 • Παπαγάλοι του Αμαζονίου

Είναι ένα από τα πιο διάσημα μεσαίου μεγέθους κατοικίδια-πτηνά εξαιτίας της παιχνιδιάρικης και εξωστρεφούς φύσης τους. Είναι τολμηρά και κωμικά πουλιά που απολαμβάνουν να είναι το κέντρο της προσοχής και είναι γνωστά για το τραγούδι και την ομιλιτικότητά τους. Ενώ, προσαρμόζονται γρήγορα στην αιχμαλωσία, αυτά τα πουλιά χρειάζονται μεγάλο ποσοστό προσοχής και νοητικής διέγερσης –αλλιώς θα αντιμετωπίσουν συμπεριφορικά προβλήματα. Οι Παπαγάλοι του Αμαζονίου τυπικά ζουν από 40 μέχρι 50 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνούν τα 80.

 • Budgerigar

Γνωστά και ως “παπαγαλάκια”, είναι πανέξυπνα μικρά πουλιά που απαιτούν μικρότερο χρόνο και λιγότερη φροντίδα από τα μεγάλα είδη, κάτι που τα κάνει ιδανικά για αρχάριους. Μπορούν να μιλούν το ίδιο όσο οι μεγάλοι παπαγάλοι και, ορισμένα είναι γνωστά επειδή αναπτύσσουν περίπλοκο λεξιλόγιο. Έρχονται σε ευρεία ποικιλία πανέμορφων χρωμάτων και τυπικά ζουν για 12-14 χρόνια και είναι από τα καλύτερα είδη που μπορείτε να βρείτε.

 • Καναρίνια

Υπάρχουν πάνω από 200 υποείδη καναρινιών που το καθένα έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα και εμφάνιση. Είναι τέλεια για πρωτάρηδες, είναι πολύ φιλικά και τυπικά ζουν από 5 μέχρι 15 χρόνια όταν τα φροντίζουν προσεκτικά.


 

 • Cockatiel

To μεσαίου μεγέθους Cockatiel είναι μέλος της οικογενείας Cockatoo και συχνά περιγράφεται από τους ιδιοκτήτες ως κωμικό, εξωστρεφές και που λατρεύει τις αγκαλιές –τους αρέσει να κουρνιάζουν στον ώμο του ιδιοκτήτη τους. Είναι πιο γνωστά για τα σφυρίγματά του και το τραγούδι τους παρά για την ομιλία τους, καθώς για τα εντυπωσιακά λοφία τους, καθώς είναι οι μόνοι μικροί παπαγάλοι που εμφανίζουν ένα. Έρχονται σε μία ποικίλη γκάμα από πανέμορφα χρώματα και τυπικά ζουν για 15 με 20 χρόνια.

 • Cockatoo

Είναι μοναδικοί σύντροφοι και είναι γνωστά για τον τρυφερό, τον κωμικό και σκανδαλιάρικο χαρακτήρα τους. Χρειάζονται μεγάλο ποσοστό προσοχής και είναι γνωστά γιατί τους αρέσει να είναι κοντά με τους ιδιοκτήτες τους. Τα είδη cockatoo αποτελούνται από 21 διαφορετικά πουλιά, πιο αναγνωρίσιμα από τα εμφανή λοφία τους και τα καμπυλωτά ράμφη και μπορεί να κάνουν φασαρία ορισμένες φορές. Ενώ, αυτοί οι παπαγάλοι είναι εξαιρετικά κατοικίδια, είναι ένα από τα πιο προκλητικά πτηνά για φροντία και, πολλά είδη μπορεί να ζήσουν μέχρι και 60 χρόνια.

 • Conure

Είναι ιδιαίτεροι φίλοι του ανθρώπου, τους αρέσουν τα αστεία και είναι πολύ κωμικοί. Είναι μεσαίου μεγέθους παπαγάλοι και συναντώνται σε ζωντανά χρώματα, παρόμοια με αυτά των Μεγάλων Macaw. Είναι πουλιά που τους αρέσει να μένουν κοντά στο ιδιοκτήτη τους και είναι γνωστά για την ευγένεια και την υπομονή τους με τα παιδιά. Δεν προσκολλώνται μόνο στον ιδιοκτήτη, αλλά σε όλη την οικογένεια. Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικά υποείδη, κάνοντάς το ένα από τα πιο πολυποίκιλα είδη παπαγάλων. Ζουν από 20 μέχρι 30 χρόνια.

 • Περιστέρια

Είναι εξαιρετικοί σύντροφοι όταν ανατρέφονται και αντιμετωπίζονται σωστά. Είναι καλής φύσης και φιλικά, εύκολα στη φροντίδα και πιο ήσυχα από τους παπαγάλους. Είναι εξαιρετική επιλογή για αρχάριους και τους αρέσει να κουρνιάζουν όπως οι παπαγάλοι στον ώμο σας. Όταν μεγαλώνουν σωστά, είναι πολύ τρυφερά κατοικίδια και λατρεύουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, μαζί με τις αγκαλιές και τη φροντίδα. Τα πιο γνωστά εξημερωμένα είναι τα δαχτυλιδωτού λαιμού, που έχουν εύρος ζωής από 12 μέχρι 15 χρόνια.

 • Σπίνος

Είναι μικρό και μία καλή επιλογή, επειδή είναι αρκετά ήσυχο. Υπάρχουν εκατοντάδες υποείδη σπίνων, με τα πιο διάσημα να είναι τα Zebra, Owl και Society. Ενώ, είναι πιο εύκολοι στη φροντίδα από τους παπαγάλους, καθώς δεν απαιτούν ανθρώπινη αλληλεπίδραση, απαιτούν ένα μεγάλο κλουβί και είναι πιο χαρούμενα όταν μένουν με συντροφιά. Δεν μπορούν να εκπαιδευθούν για να κάθονται στον ώμο σας, αλλά μπορεί κάποια με ιδιαίτερη εκπαίδευση. Ζουν τυπικά μέχρι τα 10 χρόνια.

 • Lovebird

Ένα από τα πιο μικρά είδη παπαγάλων σαν κατοικίδια πήραν το όνομά τους από το δεσμό που σχηματίζουν με το ζευγάρι τους. Υπάρχουν 9 διαφορετικά υποείδη, καθένα με τη δική του προσωπικότητα και χρωματισμό, αλλά είναι όλα ενεργητικοί και τρυφεροί παπαγάλοι. Μένουν καλύτερα σε ζευγάρια και λέγεται ότι θα πέσουν σε κατάθλιψη αν μείνουν μόνα. Ενώ, αυτό αποδείχτηκε απόλυτα αναληθές, πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να ανταποκριθούν στο όνομά τους!

 • Macaw

Είναι από τους πιο διάσημους παπαγάλους για ένα σημαντικό λόγο. Είναι πανέμορφοι, λαμπερά χρωματισμένοι με τεράστια ράμφη και μακριές ουρές. Ενώ, υπάρχουν λίγα υποείδη, είναι τυπικά μεγάλοι και χρειάζονται πάρα πολύ την προσοχή σας και χώρο –είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Είναι παιχνιδιάρικα και δραστήρια πουλιά που κάνουν εξαιρετικά κατοικίδια. Μπορούν άνετα να ζήσουν μέχρι τα 50 χρόνια σε αιχμαλωσία, έτσι θα αποτελέσουν μία δέσμευση μιας ζωής.

 • Parrotlet

Είναι τα μικρότερα είδη παπαγάλων και σχηματίζουν σθεναρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Παρόλο που είναι μικρά, μπορούν να ζήσουν από 20 μέχρι 30 χρόνια αν φροντισθούν κατάλληλα και έχουν δυναμικές προσωπικότητες. Είναι γνωστά για το μαχητικό και κάποτε σκανδαλιάρικο χαρακτήρα τους και απαιτούν πάρα πολλή προσοχή. Είναι ακόμη πολύ ενεργητικά πουλιά και τους αρέσει να εξερευνούν το περιβάλλον, άρα πρέπει να βγαίνουν έξω από το σπίτι τους όσο περισσότερο είναι δυνατόν.

 

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close