Μενού

Η ράτσα Γερμανικός Ποιμενικός

Shares 0

Όσο γνωρίζουμε, καμία λίστα εμβληματικών Γερμανών δεν είναι πλήρης χωρίς την αγάπη για τους αγαπημένους μας τριχωτούς ποιμενικούς. Το έθνος έχει δώσει πολλά δώρα στον κόσμο, αλλά κανένα δε συγκρίνεται με τη φοβερή δύναμη του Γερμανικού Ποιμενικού. Δεν είναι απλά μια άλλη ράτσα στην αγορά, είναι επίσης μία από τις καλύτερες. Έτσι, τι είναι αυτό που έχουν οι Γερμανικοί Ποιμενικοί που αγαπούν οι άνθρωποι; Ειλικρινά, αυτή είναι μια απίθανη απάντηση που δεν είναι εφικτή. Υπάρχουν τόσα πολλά να αγαπήσεις. Δεν είναι το γεγονός ότι τα σκυλιά κάνουν εξαιρετικούς αστυνομικούς, αν και λατρεύουμε τους τετράποδους σκύλους αυτούς εν ώρα του καθήκοντος.

Μερικές φορές γνωστός ως Αλσατός, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι μία από τις πιο γνωστές ράτσες σκύλου σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι δυνατοί, πιστοί και ανταποκρίνονται πολύ στην εκπαίδευση. Σίγουρα, συχνά μπορεί να είναι μεγάλοι και επίφοβοι, αλλά αυτό δεν τρομάζει τους ανθρώπους: Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι μία από τις πιο γνωστές ράτσες στον κόσμο. Είναι απίθανο να μην ερωτευτείτε αυτούς τους πανέμορφους τζέντλεμεν του κόσμου των σκύλων. Είναι ακαταμάχητοι.

Χάρη στο μεγάλο μέγεθός τους, τη δύναμη και την ικανότητα να συμπεριφέρονται υπάκουα, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί χρησιμοποιούνται συχνά από την αστυνομία για στρατιωτικούς σκοπούς. Αλλά τι διαχωρίζει το Γερμανικό Ποιμενικό από τον υπόλοιπο κόσμο; Όπως πρόκειται να μάθετε, ο Γερμανικό Ποιμενικός μπορεί να μοιάζει με μία κλασσική ράτσα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σχετικά νέος και μοναδικός τύπος σκύλου. Ναι, προέρχονται αυθεντικά από τη Γερμανία, αλλά σήμερα οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι μία από τις πιο διάσημες και αναγνωρίσιμες ράτσες σκύλου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μόνη ερώτηση είναι εάν είναι το κατάλληλο σκυλί για να πάρετε στο σπίτι σας. Γι’ αυτό είστε εδώ σωστά; Για να μάθετε το οτιδήποτε θέλετε για το να είσαι ιδιοκτήτης ενός Γερμανικού Ποιμενικού; Κρατήστε τα μάτια σας προσκολλημένα στη σελίδα και σκρολάρετε. Όλα θα αποκαλυφθούν. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Καταγωγή

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί στα αλήθεια παίρνουν το όνομά τους από τη Γερμανία, γιατί εκεί ήταν το μέρος που η πρώτη ράτσα Ποιμενικών εμφανίστηκε. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι στην ουσία μια σχετικά νέα ράτσα, έχοντας ανατραφεί πλήρως το 19ο αιώνα. Μαντεύω ότι αυτό δεν το περιμένατε. Αυτή η ράτσα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η ίδια η Γερμανία. Αντίθετα είναι περίπου 200 χρόνων. Πρακτικά είναι μωρό.

Καθώς γίνονταν προσπάθειες όλο το 19ο αιώνα για την προτυποποίηση της ράτσας των σκύλων –ίσως περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη- οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μεγάλωσαν από μία ομάδα σκύλων που ήταν καλοί ποιμένες. Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες σκύλων ανέτρεφαν σκύλους που ήταν καλοί στο να συγκεντρώνουν πρόβατα, να προστατεύουν τα ποίμνια και είχαν δυνατά ταχεία σώματα. Το να πούμε ότι αυτά τα σκυλιά ήταν καλά στην ποιμενική είναι μια υποβάθμιση, κατείχαν τέλεια τη μορφή και ήταν το πρότυπο.

Την ίδια περίοδο, αυτοί οι πρώτοι τύποι Γερμανικού Ποιμενικού ήταν συχνά πολύ διαφορετικοί από τους Ποιμενικούς σε άλλες πόλεις και περιφέρειες στη βόρεια Ευρώπη. Αλλά όσο ο ενθουσιασμός για την προτυποποίηση των σκύλων αυξήθηκε. Ένας άνδρας με το όνομα Max Von Stephanitz, ένας λάτρης των σκύλων εργασίας, βρήκε ένα σκύλο σε ένα σόου σκύλων που θα γινόταν γνωστός ως ο “πρώτος” Γερμανικός Ποιμενικός. Άλλαξε το όνομα του σκύλου σε Horand von Grafrath και ο Horand έγινε ο ιδρυτής σκύλος των Γερμανικών Ποιμενικών. Πολλοί λίγοι Γερμανικοί Ποιμενικοί έχουν το προνόμιο να έχουν ένα “Von” στο όνομά τους από την εποχή του πρώτου Ποιμενικού. Αυτό χρειάζεται να λεχθεί.

Έτσι χαρούμενα νέα αναγνώστη! Όταν τα παιδιά σας σας ρωτήσουν γιατί λέγονται Γερμανικοί Ποιμενικοί, θα έχετε μία ευθεία απάντηση να τους δώσετε.

Γενεαλογία

Παρόλο που οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι αρκετά νέοι –τόσο που ο προαναφερθείς πρώτος Γερμανικό Ποιμενικός πόζαρε για φωτογραφία-, ακόμη έχουν μία ισχυρή καταγωγή. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι η νεαρή ηλικία των σκύλων προσφέρεται για καλύτερη φύλαξη ρεκόρ. Πιστέψτε το ή όχι, δεν υπήρχε πολλή ασχολία με τη ράτσα πριν τον 19ο αιώνα, έτσι αυτό είναι όσο καλό μπορεί να είναι. Όπως και να ΄χει, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εισέρχονται στην καταγωγή του Γερμανικών Ποιμενικών. Πέρα από την καθαρότητα, το φυσικό παρουσιαστικό είναι πολύ σημαντικό. Ένας σκύλος αυτής της ράτσας άλλωστε τραβάει αμέσως την προσοχή! Το πανέμορφο κουτάβι σας χρειάζεται να έχει μία τέλεια αναλογία μεταξύ του ύψους των πίσω ποδιών και του ώμου, ένα ισορροπημένο χρωματισμό τριχώματος, ευδιάκριτα χαρακτηριστικά προσώπου και αυτό το εμβληματικό κυριαρχικό παρουσιαστικό του Γερμανικού Ποιμενικού. Το ταπεραμέντο παίζει κι αυτό ένα σπουδαίο ρόλο –ο ιδανικός Γερμανικός Ποιμενικός πρέπει να επιδεικνύει υπομονή, αυτοπεποίθηση, θετική ενέργεια και υπακοή. Με όλα αυτά τα φυσικά και χαρακτηριστικά προσωπικότητας αναμεμειγμένα, το κουτάβι σας μπορεί να περηφανεύεται για μία άξια λόγου καταγωγή.

Φαγητό/Δίαιτα

Εάν αποφασίσετε να φέρετε ένα Γερμανικό Ποιμενικό σαν κατοικίδιο, τι θα τον ταΐζετε; Μπορούν, όπως και να ‘χει, να γίνουν τεράστιοι όταν μεγαλώσουν.

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μπορούν να έχουν μια υγιεινή δίαιτα και να φάνε γρήγορα, έτσι το να χρησιμοποιήσετε κρέας για να τους θρέψετε (όσο και για εκπαιδευτικούς σκοπούς) μπορεί να έχει πολλή επιτυχία για να κρατήσετε καλά ταϊσμένο το σκύλο σας. Η ανάμειξη λαχανικών όπως φασολάκια είναι μια πολύ καλή ιδέα. Κάποιοι άνθρωποι προτείνουν τη δημιουργία “πίτων” ποικίλλων συστατικών χρησιμοποιώντας κρέας και λαχανικά μαζί. Όπως και να ‘χει, το κρέας και τα λαχανικά είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μεγαλώσετε ένα υγιές και δυνατό σκύλο. Περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία και βιταμίνες που χρειάζεται ο σκύλος σας για να μείνει γερός, χαρούμενος και με αστραφτερό τρίχωμα.

Όταν πρόκειται για ξηρά τροφή, κρατήστε στο μυαλό σας ότι ένας υγιής Γερμανικός Ποιμενικός μπορεί να φάει μέχρι 40 λίβρες αυτής κάθε μήνα. Αλλά είτε διαλέξετε ξηρά τροφή ή κρέας και λαχανικά, κρατήστε στο μυαλό σας ότι κάθε δίαιτα πρέπει να είναι ισορροπημένη και τέλεια μετρημένη. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι –ιδανικά- δυνατά και μυώδη σκυλιά, με έναν ισχυρό κορμό και πολλή ενέργεια. Αυτή η ενέργεια έχει ανάγκη να ξοδευτεί και η δύναμη να διατηρηθεί –για αυτό το παιχνίδι και το τρέξιμο είναι πολύ σημαντικά. Αλλά όταν τελειώσει, το φαγητό είναι το μόνο πράγμα στο μυαλό του Ποιμενικού. Άρα σιγουρευτείτε ότι είναι νόστιμο και σε άφθονη ποσότητα!

Όπως πάντα, αν ποτέ σκεφτείτε είτε να διατηρήσετε είτε να αλλάξετε τη δίαιτα των σκύλων σας, είναι σωστό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Ενώ κατασκευαστές φαγητών σκύλων και ιστοσελίδες για κατοικίδια παρέχουν διατροφικές συμβουλές, είναι απλά συμβουλές και δεν θα εφαρμοστούν απαραίτητα σε κάθε σκύλο. Το μόνο πρόσωπο που είναι κατάλληλο να καθορίσει τις συγκεκριμένες διαιτητικές ανάγκες του σκύλου σας είναι ο κτηνίατρος. Έτσι πάντα να το ελέγχετε με έναν κτηνίατρο πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στο τι βάζει το κουτάβι σας στο μπολ του. Το καλό ποιοτικό φαγητό μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση σε κάθε μέρος της καλής υγείας του σκύλου σας.

Εκπαίδευση

Ένας λόγος που οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι τόσο διάσημοι είναι το ότι είναι πολύ υπάκουοι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν Γερμανικοί Ποιμενικοί με συμπεριφορικά προβλήματα, αλλά μπορούν όντως να κάνουν εξαιρετικά κατοικίδια αν ξέρετε πώς να τους φροντίσετε. Κι αν κάνετε τους κανόνες ξεκάθαρους από την αρχή, η κατανόηση του τετράποδου σκύλου σας θα κάνει μέρα με τη μέρα τη ζωή σας ακόμα πιο εύκολη και για τους δυο σας.

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί θεωρούνται μία από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων. Κάποιοι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι τα σκυλιά αυτά θα προσαρμοστούν σε μία νέα συμπεριφορά ύστερα από μερικές μόνο επαναλήψεις. Θα ανακαλύψετε ακόμα ότι η υπακοή και η προστατευτική φύση του Γερμανικού Ποιμενικού τον κάνει ένα ιδανικό σκύλο προστάτη. Αυτό που είναι ακόμα καλύτερο, είναι το γνωστό γεγονός ότι αυτοί οι σκύλοι είναι τέλειοι με παιδιά –μπορεί να είναι φροντιστικοί, προστατευτικοί και ευγενικοί! Μία ιδανική οικογένεια σκύλων –πέρα για πέρα.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να βάλετε όρια με το σκύλο αυτό. Ο σκύλος σας πρέπει να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ κατάλληλων και μη ενδεδειγμένων επισκεπτών; μην νομίζετε ότι επειδή ο σκύλος σας είναι δυνατός δεν μπορεί να ελεγχθεί με ήρεμο τόνο και λογική εκπαίδευση. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να δίνετε έμφαση σε θετικές ενισχύσει για καλή συμπεριφορά παρά στην τιμωρία (η αρνητική ενίσχυση είναι πιο κοντά στην κακοποίηση παρά στην εκπαίδευση). Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση πρέπει να ξεκινάει όσο πιο νωρίς γίνεται, έτσι μην αφήνετε αυτές τις πρώιμες και ευκολοεπηρέαστες μέρες για το κουτάβι σας να περάσουν έτσι. Και θυμηθείτε, πάντα να είστε ασφαλείς όσο μπορείτε δίπλα σε ένα ζώο του μεγέθους του Γερμνανικού Ποιμενικοί. Στο τέλος μία θετική αντιμετώπιση, μία σταθερή φωνή και πολλή θετική ενίσχυση μπορούν να διασφαλίσουν μία χαλαρή και γρήγορη περίοδο εκπαίδευσης –κάνοντας το δεσμό μεταξύ σας πολύ πιο σθεναρό!

Βάρος

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μπορούν να ζυγίζουν περίπου 90 λίβρες όταν μιλάμε για ένα ενήλικο αρσενικό και περίπου 70 λίβρες για ένα θηλυκό.

Το πιο πιθανό είναι ο τετράποδος φίλος σας να καταλήξει σε κάποια από αυτά τα μεγέθη. Πρέπει να περιμένετε ο αρσενικός Ποιμενικός να μεγαλώσει μεταξύ 70 και 90 λιβρών, ενώ το θηλυκό μεταξύ 50 και 70. Φυσικά, θα υπάρχει μία ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα ανάμεσα σε ένα λεπτό και ένα μυώδες σκυλί 70 λιβρών –κι ένα παχουλό του ίδιου μεγέθους. Μην περιφρονείτε τη σημασία μιας ισορροπημένης δίαιτας και την πολλή άσκηση. Αν το κάνετε –μπορεί να καταλήξετε με ένα παχύσαρκο και δυστυχισμένο σκυλάκι. Και αυτό δεν είναι ποτέ καλό.

Τέλος οι Γερμανικοί Ποιμενικοί δεν είναι και τα πιο μεγάλα σκυλιά που θα δείτε, αλλά είναι μεγάλα και αρκετά δυνατά για να εκφοβίσουν πολλούς ανθρώπους –ακόμα κι όταν συμπεριφέρονται εξαιρετικά φιλικά. Φυσικά, το μέγεθος και το βάρος του μαζί θα τα κάνει δυνατά, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να τραβήξουν δυνατά όταν τα βγάζετε βόλτα.

Ταπεραμέντο/Συμπεριφορά

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μπορεί να κάνουν τέλεια κατοικίδια –κι αυτός είναι ένας από τος κύριους λόγους της υψηλής διασημότητάς τους στην Η.Π.Α. Αλλά, μπορεί να έχουν και μία επιθετική και προστατευτική πλευρά. Είναι σημαντικό να μην το ξεχνάτε ποτέ. Ακόμα, η υπομονή αυτής της ράτσας είναι πολύ γνωστή –μπορεί να διαρκέσει πολύ μέχρι να ξεπεράσει τα όριά του.

Αυτή η ράτσα δεν φοβάται να δαγκώσει μικρά σκυλιά και είναι γνωστή και για δαγκώματα σε ανθρώπους, επίσης. Υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός επιθέσεων Γερμανών Ποιμενικών, αλλά την ίδια στιγμή, η διασημότητα της ράτσας είναι ένας παράγοντας που συνεισφέρει σε αυτούς τους αριθμούς –κρατήστε το λοιπόν στο μυαλό σας. Επίσης, η τάση του Γερμανικού Ποιμενικού να δαγκώνει μπορεί να έχει άμεσα σχέση με την έλλειψη εκπαίδευσης ή κατάλληλης προσοχής από τον ιδιοκτήτη –εάν μεγαλώσετε κατάλληλα το σκύλο σας, είναι σίγουρο ότι θα είναι ήρεμα και χαλαρά.

Ένας ψυχολογικά υγιές Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένα σκυλί με αυτοπεποίθηση, ενεργητικό και δραστήριο ζώο –τέλειο για ανθρώπους που λατρεύουν να πάρουν τους σκύλους τους έξω για εκπαίδευση. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι εντελώς ικανοί για δεσμούς με νεότερα παιδιά όσο είναι οικεία μαζί τους. Γι’ αυτό είναι σημαντική η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση στα πρώτα χρόνια. Αυτά τα σκυλιά πρέπει να μεγαλώσουν κατάλληλα για να ευημερήσουν με τους ανθρώπους.

Κοινά προβλήματα υγείας

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μπορούν συχνά να ταλαιπωρούνται από προβλήματα με συνδέσμους, περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας. Από τη στιγμή που είναι τεράστιοι σκύλοι, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μπορεί ακόμα να είναι σκύλου με υψηλότερη πιθανότητα να βιώσουν φουσκώματα.

Μία ασθένεια που πρέπει να προσέχετε είναι η ασθένεια εσωτερικής αιμορραγίας με το όνομα Von Willebrand, μία κληρονομική ασθένεια που έχει υψηλό ποσοστό στους Γερμανικούς Ποιμενικούς. Από τη στιγμή που αυτή η ασθένεια μπορεί να κληρονομηθεί, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε την καταγωγή του Γερμανικού Ποιμενικού σας.

Είναι σημαντικό να κανονίζετε συχνά checkup με τον κτηνίατρό σας (ειδικά όσο ο σκύλος γερνάει) για να εξασφαλίσετε ότι πιθανά προβλήματα υγείας είναι γνωστά και θεραπεύονται το συντομότερο δυνατό.

Προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο ζωής για ένα Γερμανικό Ποιμενικό είναι 13 με 15 χρόνια ζωής –αρκετός χρόνος για να αναπτύξετε ένα μακροχρόνιο δεσμός συντροφιάς και αγάπης.

Απαιτήσεις ασκήσεων

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι μία πολύ ενεργητική ράτσα, κάτι που σημαίνει ότι έχουν υψηλή ανεκτικότητα (και πολλή ανάγκη) για εξάσκηση. Με αυτό το αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας έρχεται και η προαναφερθείσα ανάγκη για φαγητό.

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί κάνουν εξαιρετικούς συντρόφους, ειδικά αν έχετε μια μεγάλη αυλή που κρατάτε για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Η άσκηση είναι ακόμα ένας τέλειος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν δεσμό με ένα σκύλο για το Γερμανικό Ποιμενικό, που είναι γνωστός για την πίστη του μόλις κάνει αυτούς τους δεσμούς.

Είναι σημαντικό να έχετε χρόνο για αυτές τις υπεραπαιτητικές ανάγκες του σκύλου σας. Εάν αυτά τα σκυλιά δεν καίνε πολλή ενέργεια με καθημερινή εκπαίδευση, θα βρούνε άλλους τρόπους να κάψουν την υπερβολική ενέργειά τους.

Η American Kennel Club περιγράφει το Γερμανικό Ποιμενικό ως “προσιτό, άμεσο και άφοβο, με ισχυρό μυώδες σώμα.”

Τρίχωμα

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί έχουν μοναδικό τρίχωμα. Μπορεί να ποικίλλουν σε χρώμα και έχουν στην πραγματικότητα διπλό τρίχωμα, το εξωτερικό να μαδάει κάθε χρόνο. Εάν δεν θέλετε να μαδάει ο σκύλος σας, δυστυχώς ο σκύλος αυτός δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς.

Θα βρείτε το Γερμανικό Ποιμενικό σε διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων, όπως, ανοιχτό καφέ και μαύρο και κόκκινο και μαύρο. Υπάρχουν κι ορισμένοι ολόμαυροι Γερμανικοί Ποιμενικοί.

Κουτάβια

Σαν κουτάβια οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι γλύκες κι έχουν μία μακριά “παιδική ηλικία”, που τα καθιστά εξαιρετικούς υποψήφιους για να δημιουργήσουν ένα σταθερό δεσμό νωρίς με παιδιά στη ζωή τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, θα είναι ενεργητικοί και θα χρειάζεται σημαντικό ποσοστό εκπαίδευσης για να τους κουράσει.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close