Μενού

Πότε ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος;

Shares 96

Ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος, όταν διανύει το τελευταίο τρίτο του προσδόκιμου χρόνου ζωής της φυλής που ανήκει. Για παράδειγμα ένας γερμανικός μολοσσός θεωρείται ηλικιωμένος μετά τα 6 του χρόνια, ενώ το τσιουάουα μετά τα 10.

σκύλος ηληκιωμένος

Τι αλλαγές συμβαίνουν στον ηλικιωμένο σκύλο μας;

Οι αισθήσεις του φθίνουν. Ξεκινά να μην βλέπει και να μην ακούει καλά. Βλέπει θολά, δεν μπορεί να εστιάσει, αδυνατεί να υπολογίσει αποστάσεις και ξαφνιάζεται εύκολα. Αυτό μπορεί να τον κάνει ανασφαλή όταν προσεγγίζεται από σκυλιά ή ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν είχε ποτέ άλλοτε πρόβλημα.

Όσο ο σκύλος είναι νεαρός, ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα μέσω ενός συστήματος από νευρώνες που επικοινωνούν μεταξύ τους. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει οι νευρώνες εκφυλίζονται κι έτσι οι πληροφορίες μεταδίδονται πιο αργά. Υπάρχει δε και η περίπτωση τα κύτταρα να διεγερθούν και να παραμένουν »προγραμματισμένα» για αφύσικα μακρά διάρκεια, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν να απορροφηθούν περαιτέρω πληροφορίες.

Αυτό επηρεάζει την βραχυπρόθεσμη μνήμη του σκύλου καθιστώντας τον αργό στην εκτέλεση εντολών και μπλοκάροντας την ικανότητα του να μάθει νέα πράγματα γρήγορα. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις, συμπεριφορές αντικατάστασης, επιθετικότητα και ακατανόητες ενέργειες, είναι συνήθως σημάδια κάποιου ανοϊκού συνδρόμου. Επίσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευερέθιστος.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι πάσχουν από αρθριτικά, ένας συνεχής πόνος που τους προκαλεί δυσφορία και νευρικότητα.

Αν και όλα αυτά ακούγονται απογοητευτικά, μπορούμε να προσφέρουμε ποιότητα ζωής στον σκύλο μας και να αποφύγουμε προβλήματα συμπεριφοράς. Πως;

Τον διεγείρουμε πνευματικά, αλλά φροντίζουμε να κρατάμε τα πράγματα απλά, για να αποφύγουμε την σύγχυση του ζώου. Του μαθαίνουμε νέα αλλά απλά κόλπα και του αγοράζουμε (ή του φτιάχνουμε) νέα παιχνίδια. Αυτά θα αποτελούν τις καθημερινές ασκήσεις για τον εγκέφαλο του και μειώσουν τον ρυθμό της φθοράς των εγκεφαλικών κυττάρων. Η ήπια άσκηση θα βοηθήσει στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου.

– Ελέγχουμε το βάρος του σκύλου με σωστή διατροφή και ήπια άσκηση. Μία σωστή διατροφή, με υψηλής ποιότητας εύπεπτη πρωτεΐνη, θα του προσφέρει λιγότερα εντερικά προβλήματα, σωστό σωματικό βάρος (λιγότερο λίπος, περισσότερη μυική μάζα). Σε συνδυασμό με την ήπια άσκηση θα τον βοηθήσει να έχει λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις του, άρα λιγότερο πόνο και δυσφορία.

– Φροντίζουμε ώστε το κρεβάτι του να είναι χαμηλό, ζεστό και σε ήσυχο σημείο για να μην ενοχλείται.

– Δεν αφήνουμε να τον ενοχλούν, τον προειδοποιούμε με έναν ήχο ή ένα άγγιγμα για μία προκείμενη προσέγγιση.

– Αυξάνουμε του περιπάτους. Πολλά ηλικιωμένα παρουσιάζουν χαλάρωση του σφιγκτήρα, αυτό δεν δημιουργεί μόνο λεκέδες στο πάτωμα σας, αλλά και στρες στον σκύλο.

Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει ήδη κάποια από τα συμπτώματα άνοιας, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή και είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρο σας.

 Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train – High5training
dogworld 

socialsecurity
Shares 96

Σχόλια


Read more:
Close