Μενού

Πώς να φροντίζω ένα φίδι σαν κατοικίδιο (οδηγός φροντίδας για το 2021)

Shares 0

Μακριά, έρποντα και λεπτά τα φίδια είναι εξωτικά ερπετά που απαιτούν έναν έμπειρο ιδιοκτήτη. Ενώ, τα ίδια δεν είναι χαριτωμένα και ζώα που αγαπούν τις αγκαλιές, μπορούν να αποτελέσουν φανταστικά κατοικίδια για το κατάλληλο άτομο. Τα φίδια μπορούν να ζουν για δεκαετίες και απαιτούν συστηματική φροντίδα και προσοχή. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε για το σπίτι σας ένα τέτοιο κατοικίδιο, ορίστε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό.

Δεδομένα για φίδια:

 • Μπορούν να ζουν για 20 ή παραπάνω χρόνια
 • Είναι σαρκοφάγα και τρέφονται με ψάρια, ποντίκια και άλλα μικρά ζώα
 • Δεν έχουν βλεφαρίδες!
 • Δεν μπορούν να μασούν και να καταπίνουν ολόκληρο το γεύμα τους
 • Υπάρχουν πάνω από τριακόσια είδη φιδιών
 • Τα φίδια μυρίζουν με τις γλώσσες τους
 • Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν για κατοικίδια φίδια

Είναι τα φίδια καλά κατοικίδια;

Ενώ, η αγορά ενός φιδιού μπορεί να μοιάζει ελκυστική, αυτά τα ζώα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για αρχάριους. Περισσότερο, δεν ταιριάζουν σε όσους θέλουν ένα κοινωνικό και τρυφερό σύντροφο. Αν δεν αντέχετε να ταΐζετε το κατοικίδιό σας νεκρά ή ζωντανά ζώα, τότε τα φίδια δεν είναι κατάλληλα για εσάς.

Παρόλα αυτά για μερικούς ανθρώπους, τα φίδια μπορεί να κάνουν εξαιρετικά κατοικίδια. Μπορεί να ανακουφίσουν από το άγχος πολλούς ανθρώπους. Δεν χρειάζονται μεγάλες βόλτες και είναι πάρα πολύ ήσυχα. Στην πραγματικότητα , τα κλουβιά τους είναι εξαιρετικά εύκολο να καθαριστούν.

Μπορούν να ζουν για δεκαετίες. Γι’ αυτό συστηματικοί έλεγχοι της υγείας τους σε κάποιον κτηνίατρο είναι κάτι που πρέπει να γίνεται. Συνήθως, χρειάζονται θερμοκρασία γύρω στους 80 με 85 βαθμούς Φάρεναϊτ για να ζουν άνετα.

Εάν δεν μπορείτε να παρέχετε το κατάλληλο περιβάλλον για πολλά χρόνια για τα κατοικίδια αυτά, τότε ίσως να μην αγοράστε καθόλου κάποιο.

Από πού μπορώ να πάρω ένα φίδι σαν κατοικίδιο;

Μπορείτε να αγοράσετε ένα φίδι κατοικίδιο από ένα τοπικό μαγαζί κατοικίδιων, ένα μαγαζί με ερπετά ή από ένα ποιοτικό και φημισμένο εξωτικό εκτροφείο ή μαγαζί. Μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε μία έκθεση για φίδια ή για ερπετά στην περιοχή σας και να συναντήσετε άλλους λάτρεις φιδιών και να βρείτε περισσότερα εξωτικά είδη φιδιών για πούλημα.

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός φιδιού;

Τα φίδια δεν είναι φτηνά κατοικίδια για να αγοράσετε ή να νοιάζεστε. Εάν θέλετε σοβαρά να υιοθετήσετε ένα φίδι πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τα λεφτά που θα ξοδέψετε. Το φίδι θα κοστίσει περίπου 75$ ή κάτι παραπάνω το ίδιο. Κάποια είδη φιδιών μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια, εξαρτώμενα από τη σπανιότητά τους. Η τιμή θα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του φιδιού που θα αγοράσετε. Γενικά το κόστος για τα φίδια περιλαμβάνει:

 • $110 με $145 για προμήθειες, μαζί με μία δεξαμενή, φαγητό και μπολ νερού, μία θερμάστρα, φώτα, ρολόγια και μετρητές δέρματα και ντεκόρ.
 • $310 με $740 για ετήσια έξοδα, περιλαμβανομένων της συντήρησης και της κράτησης.
 • $120 με $300 για ετήσιες ανάγκες περίθαλψης, περιλαμβανομένων των checkups και περιπτώσεων ειδικής ανάγκης.
 • $120 με $240 για φαγητό.

Το συνολικό ετήσιο κόστος για τα φίδια θα είναι περίπου ανάμεσα στα $450 και τα $1.500.

Τι είδους σπίτι χρειάζεται το φίδι μου;

Τα φίδια χρειάζονται μεγάλα, καθαρά τερράρια που ταιριάζουν στο μέγεθός τους. Μία δεξαμενή 20 γαλονιών είναι καλή για μικρότερα φίδια. Το καπάκι πρέπει να καλύπτεται για εξαερισμό. Επειδή τα φίδια μπορεί να ξεφύγουν εύκολα μη ξεχάσετε να τοποθετήσετε ένα επιπλέον καπάκι στην κορυφή της δεξαμενής.

Επενδύστε τον πάτο της δεξαμενής με ξερά φύλλα, άμμο, οργανικό λίπασμα ή εφημερίδα, έτσι ώστε το κατοικίδιό σας να μπορεί να τρυπώνει και να κρύβεται.

Τα φίδια είναι ψυχρόαιμα ζώα και χρειάζονται ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για να μένουν υγιή και χαρούμενα. Μία θερμαινόμενη βάτα κάτω από τη δεξαμενή είναι μια καλή επιλογή για τους περισσότερους ιδιοκτήτες φιδιών. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε και λαμπτήρες που θα είναι πάνω από τη δεξαμενή. Οποιαδήποτε μέθοδο θέρμανσης χρησιμοποιήσετε, μείνετε σίγουροι ότι ελέγχετε τη θερμοκρασία της δεξαμενής προσεκτικά με μετρητές και θερμόμετρα.

Πρέπει ακόμα να κρατάτε  τη δεξαμενή υγρή. Η χαμηλή υγρασία θα κάνει δύσκολο στο κατοικίδιό σας να ρίξει το παλιό, νεκρό δέρμα του. Ψεκάστε το εσωτερικό της δεξαμενής με ένα μείγμα κάθε μέρα. Μεγάλα μπολ νερού και υγρά βρύα θα προσθέσουν ακόμη υγρασία στη δεξαμενή. Ελέγξτε τα επίπεδα της υγρασίας με υγρόμετρα.

Σαν κι εσάς έτσι και τα φίδια απολαμβάνουν την ιδιωτικότητά τους. Πάρτε στο κατοικίδιό σας μία σπηλιά ή ένα καταφύγιο όπου μπορεί να απολαμβάνει κάποιο χρόνο μόνο του.

Τι πρέπει να ταΐζω το κατοικίδιό μου;

Αυτό εξαρτάται από το είδος του φιδιού που θα αγοράσετε. Για παράδειγμα, κάποια θα τραφούν με παγωμένα μωρά ποντίκια, ενώ, άλλα με μεγάλους, ζωντανούς αρουραίους. Όλα τα φίδια, χρειάζονται πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό. Κρατήστε ένα βαθύ μπολ νερού στο κλουβί του φιδιού σας. Αλλάζετε καθημερινά το νερό.

Πώς φροντίζω το φίδι κατοικίδιό μου;

Πρέπει να προσέχετε ώστε να αλληλεπιδράτε καθημερινά με το φίδι σας. Μπορείτε να του επιτρέψετε να κρεμιέται από τους ώμους σας, να περιελίσσονται γύρω από το χέρι σας ή να εξερευνούν ένα τεράστιο, άδειο δωμάτιο στο σπίτι σας. Μην επιτρέψετε ποτέ ένα φίδι να μην επιβλέπεται. Μην επιτρέψετε ποτέ στο φίδι σας να αλληλεπιδρά με άλλα κατοικίδια, ειδικά μικροσκοπικά ζώα.

Ποτέ μην ενοχλείτε το φίδι σας μετά το φαΐ του.

Εάν τα παιδιά σας παίζουν με το φίδι μην τα αφήνετε μόνα τους. Διδάξτε πώς να κρατάνε σωστά και ευγενικά το ερπετό.


Πώς να ξέρω αν το φίδι μου είναι άρρωστο;

Πρέπει να πηγαίνετε το φίδι τακτικά στον κτηνίατρο κάθε έξι μήνες.

Ενώ, τα φίδια σε αιχμαλωσία ευδοκιμούν για πολλά χρόνια, μπορεί να ταλαιπωρηθούν από πολλά προβλήματα υγείας. Το πιο σύνηθες είναι η αποτυχία να τρώνε ή να αναπτυχθούν κατάλληλα. Αυτό γενικά προκαλείται από το άγχος, όπως όταν η θερμοκρασία της δεξαμενής δεν είναι η κατάλληλη.

Τα φίδια μπορούν να αναπτύξουν πρησμένα σαγόνια, φουσκάλες, καψίματα, κύστες ή νεφελώδη μάτια και άχρωμα φουσκώματα. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Τα φίδια, εν κατακλείδι, είναι καλύτερα ζώα για έμπειρους ιδιοκτήτες. Αν δεν μπορείτε να τα ταΐζετε ζωντανά ζώα ή θέλετε ένα κοινωνικό κατοικίδιο με το οποίο θα μπορείτε να παίζετε ή να αγκαλιάζεστε δεν είναι κατάλληλα για εσάς.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close