Μενού

Πώς να φροντίζετε ένα σκαντζόχοιρο (οδηγός φροντίδας το 2021)

Shares 0

Αν ψάχνετε να υιοθετήσετε ένα αστείο και άβολο κατοικίδιο, σκεφτείτε ένα σκαντζόχοιρο εάν είναι νόμιμος στη χώρα σας. Ενώ, οι σκαντζόχοιροι μπορεί να είναι αποστασιοποιημένοι στη αρχή, είναι εκπληκτικά γοητευτικά κατοικίδια, μόλις κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Επιπρόσθετα, δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για να είναι υγιή και χαρούμενα.

Παρόλα αυτά οι σκαντζόχοιροι μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους. Για τους αρχάριους είναι νυκτόβια πλάσματα, κάτι που σημάνει ότι ίσως θα πρέπει να αλλάξετε το πρόγραμμά σας για να ακολουθήσετε τις ανάγκες τους.

Αν δεν σας πειράζουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε θα έχετε έναν καλό φίλο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των σκαντζόχοιρων.

Δεδομένα για τους σκαντζόχοιρους

Οι σκαντζόχοιροι βρίσκονται παντού στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Τους αρέσει να κάνουν βόλτες στους θάμνους και στα δέντρα και, οι μύτες τους μοιάζουν με τα γουρούνια –από εκεί άλλωστε προέρχεται και το όνομά τους.

Μια λανθασμένη θεώρηση είναι ότι οι σκαντζόχοιροι είναι μακρινοί συγγενείς των ακανθόχοιρων επειδή έχουν και οι δύο αγκαθωτή “πανοπλία.” Όμως, δεν είναι; Οι σκαντζόχοιροι ανήκουν στην υποοικογένεια Erinaceidae, ενώ οι ακανθόχοιροι είναι τρωκτικά.

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που εξημέρωσαν τους σκαντζόχοιρους. Παρόλα αυτά, η σύγχρονη εξημέρωση αυτών των ζώων ξεκίνησε πρόσφατα το 1980. Ενώ, υπάρχουν πολυάριθμα είδη σκαντζόχοιρων, ο πιο διάσημος είναι ο Αφρικανικός μικροσκοπικός. Αυτό το συγκεκριμένο είδος έχει μήκος 6 με 8 ίντσες και ζει 4 με 6 χρόνια.

Ένα άλλο διάσημο κατοικίδιο είναι ο σκαντζόχοιρος με τα μακριά αυτιά.

Είναι οι σκαντζόχοιροι καλά κατοικίδια;

Το αν είναι καλά κατοικίδια ή όχι είναι κάτι υποκειμενικό. Έτσι, θα σας παρουσιάσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του να κρατάτε σαν κατοικίδιο ένα σκαντζόχοιρο για να αποφασίσετε εσείς αν θα είναι ένα καλό κατοικίδιο.

Οι σκαντζόχοιροι σαν κατοικίδια είναι εύκολοι στη φροντίδα, έχουν μια τάση στο να κολλούν αλλεργίες και είναι αστείοι όταν σας εμπιστεύονται. Από το άλλο μέρος μπορεί να μην τραβήξουν το ενδιαφέρον λόγω της τάσης τους να δαγκώνουν και του μικρού εύρους ζωής τους.

Πρόσθετα, η νυκτόβια φύση τους μπορεί να μην είναι ιδανική για κάποιους ανθρώπους.

Από πού μπορώ να πάρω ένα σκαντζόχοιρο;

Μπορείτε να αγοράσετε (εάν το επιτρέπει ο νόμος) ένα σκαντζόχοιρο από ένα κατάστημα κατοικίδιων ή ένα εκτροφείο. Σας προτείνουμε να αγοράσετε από ένα εκτροφείο μιας και είναι ειδικοί στους σκαντζόχοιρους.

Πριν τον αγοράσετε πρέπει να είστε σίγουρος ότι είναι υγιής. Ένας υγιής σκαντζόχοιρος τυπικά έχει λαμπερά μάτια, κινείται τριγύρω πολύ και, παρουσιάζει σημάδια περιέργειας. Έτσι, λοιπόν αποφύγετε να αγοράσετε ένα ληθαργικό σκαντζόχοιρο, μιας και οι πιθανότητες είναι να είναι άρρωστος.

Τι είδος σπιτιού χρειάζεται ο σκαντζόχοιρός μου;

Στην άγρια φύση οι σκαντζόχοιροι είναι ενεργά πλάσματα. Συνεχώς σκαρφαλώνουν, σκάβουν, κολυμπούν ή ψάχνουν για φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή τους είναι τεράστια. Έτσι λοιπόν, η περίφραξη ενός σκαντζόχοιρου πρέπει να ταιριάζει στις φυσικές ανάγκες του. Το ελάχιστο μέγεθος ενός κλουβιού σκαντζόχοιρου πρέπει να είναι 6 τετραγωνικά μέτρα περίπου. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλύτερο το μέγεθος, τόσο το καλύτερο θα είναι για το σκαντζόχοιρο. Εφόσον, οι σκαντζόχοιροι μπορεί να το σκάσουν εύκολα, ένα κλουβί με ψηλούς τοίχους είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι σκαντζόχοιροι είναι μοναχικοί στην ερημιά εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την τάση να παλεύουν όταν κρατούνται μαζί. Έτσι, λοιπόν, εάν θελήσετε δύο σκαντζόχοιρους σιγουρευτείτε ότι κάθε ζώο έχει το δικό του κλουβί.

Θυμηθείτε να κρατήσετε την περίφραξη μακριά από το άμεσο φως του ήλιου. Όπως, αναφέρθηκε οι σκαντζόχοιροι κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που σημάνει πως το φως του ήλιου τους εμποδίζει από το να έχουν έναν ποιοτικό ύπνο. Πρέπει να προσέχετε, ακόμη να μην κρατήσετε το κλουβί σε μία κρύα περιοχή, γιατί τα ζώα αυτά έχουν μία ευαλωτότητα στις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Σκεφτείτε να επιστρώσετε στον πάτο του περιφράγματος μία πετσέτα ή ένα δέρμα για κρεβάτι, καθώς είναι εύκολο να τα πλύνετε. Για τα απορρίμματα, σκεφτείτε να τοποθετήσετε πεταμένες χαρτοπετσέτες ή ανακυκλώσιμο χαρτί πάνω από το κρεβάτωμα.

Το κατοικίδιό σας χρειάζεται έναν τροχό για να μένει σε φόρμα. Όπως, αναφέρθηκε οι σκαντζόχοιροι είναι ενεργά ζώα στη φύση. Χωρίς, λοιπόν, άσκηση είναι ευάλωτα στο να πάρουν περιττά κιλά.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου και καταστάσεων που προκαλούν το θάνατο, όπως διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Χρησιμοποιείτε συμπαγείς τροχούς και όχι φτιαγμένους από σύρμα.

Μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια για τους σκαντζόχοιρους είναι οι κύβοι και οι μπάλες.

Καθώς, οι σκαντζόχοιροι είναι ντροπαλά ζώα, σιγουρευτείτε ότι έχουν μια κρυψώνα στην οποία θα αποσύρονται όταν αισθάνονται άγχος. Ένας αγχωμένος σκαντζόχοιρος δεν είναι ένα καλό κατοικίδιο, γιατί έχει τάση να δαγκώνει.

Τι πρέπει να ταΐζω το σκαντζόχοιρό μου;

Οι σκαντζόχοιροι είναι παμφάγα ζώα και τρέφονται εκτός από έντομα και με φρούτα και καρπούς. Στο σπίτι το κατοικίδιό σας μπορεί να τα πηγαίνει καλά με μία δίαιτα αποτελούμενη από σκουλήκια, γρύλους και φρούτα. Μερικοί ιδιοκτήτες βρήκαν ότι υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά φαγητό είναι κατάλληλο για τους σκαντζόχοιρους.

Σιγουρευτείτε ότι φρέσκο νερό είναι διαθέσιμο στο κατοικίδιό σα όλη την ώρα. Πρέπει συνεχώς να ανακυκλώνετε το νερό.

Πώς φροντίζω το σκαντζόχοιρό μου;

Όσο παρέχετε στο κατοικίδιό σας μία ωραία περίφραξη, κατάλληλη δίαιτα και μερικά παιχνίδια, πρέπει να είναι ευχαριστημένα.

Πώς να χειριστείτε ένα σκαντζόχοιρο;

Όπως αναφέρθηκε οι σκαντζόχοιροι είναι αγχώδη πλάσματα γι’ αυτό απλά μη είστε πιεστικοί τις πρώτες ημέρες γνωριμίας σας με το κατοικίδιο. Απλά φέρτε τους φαγητό και παρατηρήστε τους από απόσταση. Κατ’ αυτό τον τρόπο τα ζώα θα είναι πιο άνετα στο περιβάλλον τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε είναι να του χαϊδεύετε την κοιλιά. Θυμηθείτε να μένετε ήρεμοι και να επιτρέπετε στο σκαντζόχοιρο να χαλαρώσει. Μπορεί να στριφογυρίσει σε μπάλα από φόβο –τότε απλά κάνετε υπομονή. Όταν καταλάβουν ότι δεν είστε εχθρός, θα χαλαρώσουν και μπορεί να αρχίσουν να σας εξερευνούν.

Κατανοητά, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε γάντια, καθώς, σκέφτεστε ότι τα αγκάθια μπορεί να σας τραυματίσουν. Παρόλα αυτά, σας συμβουλεύουμε να έχετε γυμνά τα χέρια σας. Αυτό που θέλετε είναι τα κατοικίδιά σας να εξοικειωθούν με τη μυρωδιά σας και να αισθανθούν έτσι πιο άνετα μαζί σας.

Περιποίηση

Όσο κρατάτε καθαρό το κλουβί τους δε χρειάζεται να τους περιποιείστε.

Πώς να γνωρίζω εάν ο σκαντζόχοιρός μου είναι άρρωστος;

Τα παρακάτω σημάδια φανερώνουν ότι ο σκαντζόχοιρός σας μπορεί να είναι άρρωστος. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα κανονίστε μία συνάντηση με τον κτηνίατρο όσο πιο σύντομα γίνεται:

Λήθαργος/Αδυναμία

Έλλειψη όρεξης

Έλλειψη αγκαθιών

Βήχας ή αγκομαχητό

Έλλειψη βάρους

Διάρροια

Αίμα στα απορρίμματα

Σκούξιμο κατά την ούρηση

Εκτός από τη δική ας φροντίδα πρέπει να κανονίζετε κάθε χρόνο μία συνάντηση με τον κτηνίατρο για να κάνει εξετάσεις ο σκαντζόχοιρός σας και να εξασφαλίσετε σε αυτόν μία υγιή ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close