Μενού

Πώς λειτουργούν ακριβώς τα μουστάκια των ζώων;

Shares 107
μουστάκια ζώα
Τα μουστάκια των σκύλων και των γατών είναι εξειδικευμένες τρίχες, στη μουσούδα, πάνω από τα μάτια και κάτω από το σαγόνι τους. Στις γάτες υπάρχουν και χαμηλά στα πόδια.

Τα μουστάκια έχουν έναν απίστευτο ρόλο, αφού δεν είναι διακοσμητικά. Αυτές οι μακριές, μυτερές τρίχες είναι πιο χοντρές από τις κανονικές τρίχες και βοηθάνε ουσιαστικά την αίσθηση της αφής για τα σκυλιά και τις γάτες.
Όπως και οι άλλες τρίχες, τα μουστάκια μεγαλώνουν αλλά τρεις φορές περισσότερο από τις κοινές τρίχες. Νεύρα στην βάση του μουστακιού τα κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητα στο γύρω περιβάλλον.
Αυτά τα ευαίσθητα όργανα ανιχνεύουν αλλαγές στον αέρα, μεταφέρουν πολύπλοκες πληροφορίες για την κίνηση και τη θέση του »θηράματος» και χρησιμεύουν και για μέτρηση. Αν τα μουστάκια της γάτας χωράνε από ένα άνοιγμα τότε το πιθανότερο είναι ότι χωρά όλο της το σώμα από εκεί! Γι αυτό άλλωστε δεν πρέπει ποτέ να κόβουμε τα μουστάκια της γάτας!
Όπως χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας για να αγγίξουμε κάτι στο σκοτάδι ώστε να μην σκοντάψουμε, έτσι και τα σκυλιά και οι γάτες χρησιμοποιούν τα μουστάκια τους για να αισθναθούν τα διάφορα αντικείμενα. Ο αέρας που προκαλεί η κίνηση του ζώου πέφτει πάνω στις επιφάνειες και τα μουστάκια των νιώθουν. Έτσι η γάτα καταλαβαίνει την παρουσία ενός εμποδίου.
Επίσης τα μουστάκια δονούνται ελαφρώς όταν αγγίζουν μία επιφάνεια και μεταδίδουν έτσι πληροφορίες για το μέγεθος και την υφή της.
Ποτέ μην κόβετε ή αφαιρείτε τα μουστάκια του ζώου σας!
Shares 107

Σχόλια


Read more:
Close