Μενού

Πληροφορίες για τη γάτα Sphynx

Shares 0

Σήμερα υπάρχουν κι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές (ή Καναδικές) ποικιλίες Sphynx. Η Καναδική Σφήκα ξεκίνησε στο Roncesvalles, στο Τορόντο το 1966 όταν μία άσπρη οικόσιτη με λεπτό τρίχωμα γάτα γέννησε ένα μαύρο άτριχο γατάκι με το όνομα Prune. Ζευγάρωσε πάλι με τη μητέρα του για να γεννήσει ένα “γυμνό” απότοκο. Αυτές οι γάτες αγοράστηκαν από το Ridyadh Bawa. Αυτός και η μητέρα του, η Yania, μία εκτροφέας Siamese και ο Kees και η Rita Tenhoves, χρησιμοποίησαν τις γάτες για να δημιουργήσουν την Sphynx. Κέρδισαν και ύστερα έχασαν μία προσωρινή δημοσιότητα το 1971 όταν η CFA αποφάσισε ότι μία ανεπαρκής γονιδιακή δεξαμενή υπήρχε και κανένα συνεπές στάνταρντ δεν υπήρχε. Από εκεί, η ανάπτυξη της ράτσας στηρίχτηκε στη Μητέρα Φύση και τη δουλειά πολλών ανθρώπων που ταυτοποίησαν και τοποθέτησαν τις άτριχες γάτες μεταξύ ποικίλλων εκτροφέων. Χάρη στην επιλεκτική διασταύρωση με τις Αμερικανικές Shorthairs και τις Devon Rex, η γενετική δεξαμενή της Σφήγκας διευρύνθηκε. Τη δεκαετία του 1990, ικανοποιητικοί αριθμοί αυτών των γατών εμφανίστηκαν και η φήμη άρχισε να αναπτύσσεται. Η ράτσα κέρδισε το κύρος του ACFA Championship το 1994 και τώρα υπάρχουν 5 διεθνή γκρουπ εκτροφέων.

Χαρακτηριστικά της ράτσας

Φιλική, περίεργη και έξυπνη, η Σφήκα είναι μία γάτα για αγκαλιές γιατί το μόνο που επιζητά είναι η ζεστασιά του κορμιού σας! Να περιμένετε ότι θα κοιμηθεί μαζί σας από την πρώτη μέρα. Ανοιχτή και κοινωνική, η γάτα αυτή θα χαιρετήσει τον οποιονδήποτε εισέρχεται μέσα στο σπίτι. Τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια και είναι πολύ ενεργητικές. Αυτή η γάτα μπορεί να ψυχαγωγήσει ως το τέλος για ώρες τον εαυτό της και αγαπούν τα παιχνίδια τους. Πιστή, αφοσιωμένη και αγνή χαρά και, οι άνθρωποι που ζουν με αυτό το γατάκι λένε ότι είναι οι καλύτερες και οι πιο τρυφερές σαν σύντροφοι σε σχέση με όλους τους άλλους που έχουν.

Γενική περιγραφή

Χωρίς ερώτημα, η γυμνή, ζαρωμένη Σφήγκα φαίνεται περίεργη με την πρώτη ματιά. Τα ζαρωμένα πρόσωπά του συγκρίνονται συχνά με το σοφό χαρακτήρα του αφέντη Jedi “Yoda” από τις ταινίες Star Wars, ενώ άλλοι νιώθουν ότι η Σφήγκα έχει ένα χαμόγελο που θυμίζει το Βούδα. Αυτές οι γάτες έχουν εξαιρετικά μαλακά δέρματα που είναι σαν σαμουά. Ήταν ζεστές στο άγγιγμα και τους αρέσουν οι αγκαλιές, ειδικά κατά την εποχή του χειμώνα. Έχουν μακριά δάχτυλα που χρησιμοποιούν πάρα πολύ σαν δάχτυλα.

Χρώματα

Η Sphynx συναντιέται σε μία ποικιλία χρωμάτων που περιλαμβάνει το λευκό, το μαύρο, το μπλε, το κόκκινο, το κρεμ, το σοκολατί, της λεβάντας, το φαιοκίτρινο και το κανελί. Αυτές οι γάτες μπορεί να παρουσιάσουν ακόμη τα ακόλουθα πρότυπα του δέρματος: τιγρέ, διάστικτο, με κηλίδες, στικτό τρίχρωμο και δίχρωμο. Ορισμένες Σφήγκες ακόμη παρουσιάζουν και χρώματα με τελίτσες.

Απαιτήσεις περιποίησης

Παρόλο που είναι άτριχες γάτες, έχουν κάποιες απαιτήσεις περιποίησης και συντήρησης. Φυσιολογικά, οι τρίχες μιας γάτας απορροφούν τα έλαια που παρασκευάζονται στο δέρμα. Η γάτα χρειάζεται βοήθεια για να φροντίσει αυτή τη δουλειά με εβδομαδιαία μπάνια, αλλιώς, οι ιδιοκτήτες θα βρουν καφέ, σε σχήμα γάτες κηλίδες στα έπιπλά τους. Επιπρόσθετα, πρέπει να ληφθεί φροντίδα για να μειωθεί η έκθεσή τους στον ήλιο. Μπορεί να αναπτύξουν εγκαύματα και είναι επιρρεπείς σε καρκίνο του δέρματος. Αυτή η ράτσα δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται μόνη της εκτός σπιτιού. Το χειμώνα, χρειάζονται πουλόβερ και παλτά για να μένουν ζεστές. Αυτές οι γάτες αναζητούν τη θερμότητα για καλούς λόγους; κρυώνουν εύκολα! Δεν είναι στην ουσία υποαλλεργικές. Το τρίχωμα της γάτας δεν πυροδοτεί αλλεργίες. Ο ένοχος είναι η πρωτεΐνη Fel d1 που βρίσκεται στα σάλια τους και στου ζώου τους σμηγματογόνους αδένες. Κατά συνέπεια, άνθρωποι που έχουν αλλεργία στις γάτες μπορεί στην ουσία να βιώσουν μία πιο οξεία αντίδραση όταν έρχονται σε επαφή με αυτή τη γάτα.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close