Μενού

Και οι μπαμπουίνοι σχηματίζουν κλίκες

Shares 18

μπαμπουίνοι Κάνουν παρέα με παρόμοιες προσωπικότητες, όπως και οι άνθρωποι

Όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποια «κλίκα» σε κάποια φάση της ζωής μας και όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται και στους μπαμπουίνους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στις μεγάλες ομάδες, οι μαϊμούδες σχηματίζουν μικρότερα γκρουπ στα οποία συμμετέχουν ζώα με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η τόλμη και η κυριαρχία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το παράδειγμα ομοιοφιλίας (homophily) ή της «αγάπης του ίδιου» μπορεί να αποτρέπει την ευρύτερη μετάδοση των δεξιοτήτων και της γνώσης.

Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) αφιέρωσαν πέντε χρόνια, μελετώντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε δύο πληθυσμούς μπαμπουίνων chacma –από τους μεγαλύτερους πιθήκους που υπάρχουν- στο Εθνικό Πάρκο Tsaobis της Ναμίμπια.

Η ερευνητική εργασία τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science και είναι η πρώτη που μελέτησε τα κοινωνικά δίκτυα των μπαμπουίνων σε τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα μέλη με παρόμοια χαρακτηριστικά περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί, ειδικά κατά τη διάρκεια του «καλλωπισμού» τους.

Κι ενώ η ομοιοφιλία μπορεί να διευκολύνει τη συνεργασία μέσα σε μια ομάδα μπαμπουίνων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συνήθεια αυτή αποτρέπει την ανάπτυξη των ζώων, καθώς λειτουργεί ως εμπόδιο στη μετάδοση νέων κοινωνικών πληροφοριών στον ευρύτερο πληθυσμό.

Όπως αναφέρει η MailOnline, προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι οι νεότεροι και πιο τολμηροί μπαμπουίνοι είναι πιο πιθανό να αποτελούν «παραγωγούς» νέων πληροφοριών και να επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με την αναζήτηση τροφής.

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί πληροφοριών περνούν περισσότερο χρόνο μαζί με άλλα μέλη με παρόμοια χαρακτηριστικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος η αποκτηθείσες πληροφορίες να περιορίζονται αποκλειστικά σε αυτά τα μέλη, κάτι που σημαίνει ότι η νέα γνώση είναι λιγότερο πιθανό να φτάσει σε ολόκληρη την ομάδα.

Shares 18

Σχόλια


Read more:
Close