Μενού

Καταγγελία για τη βασανιστική μεταφορά/εκδίωξη υπέργηρου θηλυκού δελφινιού απ” το Αττικό Πάρκο

Shares 241

Το θέμα της 40χρονης Veera έχει φτάσει και στα Φινλανδικά ΜΜΕ. Αυτή είναι η ιστορία της.

καταγγελία θηλυκό δελφίνι βασανιστική μεταφορά

Η Veera, σε πρώτο πλάνο. Η φωτογραφία και η λεζάντα είναι απ” την φινλανδική εφημερίδα Aamulehti που έγραψε για την υπόθεσή της.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζητάει την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης και των αρμοδίων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ένα ακόμη έγκλημα κατά των δελφινιών, που με την βούλα του τότε υπουργού Περιβάλλοντος  κ. Σκουρλέτη, ήλθαν από το δελφινάριο της Φινλανδίας  που έκλεισε, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.»

«Ένα απο τα δελφίνια αυτά, η Veera, πρόκειται και πάλι να υποστεί τη βασανιστική μεταφορά της, άγνωστο για πού, με απρόβλεπτες συνέπειες, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή της» μας λέει η Π.Φ.Π.Ο. και αφηγείται την ιστορία του θηλυκού δελφινιού:

«Η Veera ήλθε στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα δελφίνια που ζούσαν μαζ της, ένα εκ των οποίων πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες και επτασφράγιστες συνθήκες, υπέστη όλο το σοκ της μεταφοράς της και προσαρμογής της σε ένα ξένο περιβάλλον και το μόνο που βοήθησε αυτή και τα άλλα δελφίνια να ανταπεξέλθει στις νέες και πολύ κακές συνθήκες αιχμαλωσίας τους, ήταν το ότι ήταν μαζί .

Αυτή τη στιγμή η Veera χωρίζεται απο τους συντρόφους της χάνοντας το μοναδικό στήριγμα που είχε και οδηγείται και πάλι σε ένα ξένο περιβάλλον, μόνη της αυτή τη φορά.

Είναι υπεργηρη και ο κίνδυνος να μην αντέξει την ταλαιπωρία, το στρες και την κατάθλιψή είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η μετακίνηση γίνεται γιατί ο επιχειρηματίας αποφάσισε, ότι δεν επιθυμεί πλέον θηλυκό δελφίνι.» (Ζήτησα την άποψή του Αττικου Πάρκου αλλά μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης δεν είχα λάβει την απάντησή τους. Εννοείται ότι θα την προσθέσω οπότε και αν τη στείλουν.)

Όπως είδα, η φινλανδική εφημερίδα Aamulehti είναι αυτή που έγραψε πρώτη για το ζήτημα, αφιερώνοντας ένα ολόκληρο άρθρο στη Veera και τα βάσανά της.

καταγγελία θηλυκό δελφίνι βασανιστική μεταφορά

«Η Veera είναι υπεργηρη και ο κίνδυνος να μην αντέξει την ταλαιπωρία, το στρες και την κατάθλιψή είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η μετακίνηση γίνεται γιατί ο επιχειρηματίας αποφάσισε, ότι δεν επιθυμεί πλέον θηλυκό δελφίνι» υποστηρίζει η Π.Φ.Π.Ο.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καταλήγει: «Καλούμε την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία που επιτρέπουν ακόμη στην Ελλάδα το καθεστώς της αιχμαλωσίας αυτών των υπέροχων θηλαστικών παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις τους, όταν στην άλλη Ευρώπη τα δελφινάρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, να μην επιτρέψει το επιχειρούμενο νέο έγκλημα και να δράσει αποτελεσματικά.

Επιτέλους η Κυβέρνηση, που διολισθαίνει από το ένα λάθος στο άλλο σχετικά με τα ζώα και καμία απο τις προγραμματικές της θέσεις γι αυτά το 2015 δεν έχει υλοποιηθεί -αντίθετα σε ορισμένα θέματα έχουμε έως και χειροτέρευση-, να σταματήσει αυτό το έγκλημα.

Οι Φινλανδοί πολίτες και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων είναι ανάστατοι, πλήθος άρθρων δημοσιεύονται για την περίπτωση της Veera, και γι” αυτό που πρόκειται να συμβεί, δημοσιογράφοι έχουν  έλθει στην χώρα μας ειδικά γι αυτήν, και για μια ακόμη φορά η Ελλάδα  και η επίσημη Πολιτεία  αδιαφορούν παντελώς για την υπόλοιπη ζωή του πλανήτη.»

Πριν από μόλις κάποιους μήνες, η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε την είδηση »Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» στις 2.2.2017, γράφοντας:

«Ακόμα ένα αιχμάλωτο δελφίνι, από αυτά που εξαναγκάζονται να κάνουν κωλοτούμπες για να «χαίρονται» και να «μαθαίνουν» κάποια παιδιά για το τι μπορεί κάνει ο ισχυρός (άνθρωπος) στο ανίσχυρο (ζώο), πέθανε στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα στις 26 Ιανουαρίου.

Ο Ντέλφι –όπως τον είχαν ονομάσει– πέθανε, σύμφωνα με την επιχείρηση, σε ηλικία 37 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια και ήταν ένα ρινοδέλφινο του Ατλαντικού. Ήταν ένα άγριο θηλαστικό της θάλασσας –που είχε αιχμαλωτιστεί στον Κόλπο του Μεξικού– το οποίο εξαναγκάζονταν να ζει ενάντια στη φύση του για το καλό της τσέπης των ανθρώπων… και όπως είχε γίνει γνωστό τουλάχιστον δύο από αυτή τη συγκεκριμένη «παρτίδα κλόουν» με τη μορφή δελφινιών, που ήρθαν στα Σπάτα το καλοκαίρι του 2016, από το φινλανδικό δελφινάριο ήταν και άρρωστα…

Έφτασε στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες μαζί με ακόμα τρία δελφίνια (Veera, Levi, Eevertti) από το δελφινάριο Σαρκανιέμι, που έβαλε λουκέτο, και έτσι η Φινλανδία έγινε μια χώρα χωρίς τέτοιας μορφής κακοποίηση ζώων. Τα ζώα ήρθαν εδώ για να εμπλουτιστεί η ομάδα των θαλάσσιων θηλαστικών που πρωταγωνιστεί στην παράσταση-τσίρκο, την οποία έχει στήσει πολύ καλά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με το ανάλογο αντίτιμο αφού -όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται- ο νόμος δεν το αγγίζει.

Και αυτός ο εμπλουτισμός έγινε καθώς ήδη πέντε δελφίνια έχουν πεθάνει στα Σπάτα σε καθεστώς αιχμαλωσίας από άγνωστες για εμάς αιτίες…

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τον θάνατο του ζώου έβγαλε μια «δακρύβρεχτη» ανακοίνωση μέσω της οποίας θέλει να πείσει όσους δεν γνωρίζουν ότι ο Ντέλφι έζησε πραγματικά υπέροχα αιχμάλωτος, γι” αυτό και έζησε περισσότερο από το αναμενόμενο επειδή τον κρατούσαν στις πισίνες να κάνει κωλοτούμπες και να τρώει νεκρά ψάρια από το να διασχίζει ελεύθερος τον Ατλαντικό Ωκεανό…».

πηγή

Shares 241

Σχόλια


Read more:
Close