Μενού

Ιωνάς: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για Αστυνομία Ζώων

Shares 63

Το θέμα της δημιουργίας Αστυνομίας Ζώων τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης της οποίας προέδρευσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου μαζί με τις φιλοζωικές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υπηρεσιακούς φορείς.

Σε δηλώσεις του, μετά  το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου δήλωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και την Αστυνομία Κύπρου, αφού μελέτησαν τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση της Αστυνομίας των Ζώων.

αστυνομια ζώων

«Σε αυτή θα παραχωρηθεί η αρμοδιότητα της διερεύνησης υποθέσεων κακοποίησης και κακομεταχείρισης ζώων και η εφαρμογή των διατάξεων που την αφορούν την Αστυνομία, όπως προκύπτουν από τις σχετικές νομοθεσίες. Της Αστυνομίας των Ζώων προΐσταται ο υπεύθυνος αξιωματικός που θα ορίζεται από τον Αρχηγό Αστυνομίας, θα λειτουργεί παγκύπρια και τα μέλη που θα τοποθετηθούν σε αυτή θα τυγχάνουν κατάλληλης και τακτικής εκπαίδευσης όσον αφορά την προστασία των ζώων και τη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν την κακομεταχείριση και κακοποίηση των ζώων», είπε.

Όπως πρόσθεσε «το κεντρικό γραφείο θα βρίσκεται στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ενώ σε κάθε Επαρχία θα οριστούν αστυνομικοί, οι οποίοι θα χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές», για να σημειώσει ότι «η Αστυνομία Ζώων θα συνεργάζεται με την Κοινοτική Αστυνόμευση, με τους 79 Αστυνομικούς της Γειτονιάς που η Αστυνομία έχει θεσμικά τοποθετήσει παγκύπρια, οι οποίοι θα λάβουν, επίσης, την κατάλληλη εκπαίδευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αστυνομία των Ζώων εισηγείται ο Νικόλας Παπαδόπουλος
ΥΠΔΟΙΚ για Αστυνομία Ζώων: Το σύστημα αποδίδει
Είπε ακόμα ότι «μαζί με τους Αστυνομικούς Σταθμούς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δίκτυο διερεύνησης αυτού του είδους των υποθέσεων», συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θέλουν να δημιουργήσουν ένα θεσμό, ο οποίος να μπορεί ν’ ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην απαίτηση της κοινωνίας για την προστασία των ζώων και την τιμωρία εκείνων που κακοποιούν τα ζώα, που εμείς όλοι αγαπούμε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε παράλληλα πως «είναι καιρός πια οι νοοτροπίες που υπάρχουν από κάποιους ανθρώπους, τις οποίες δυστυχώς είδαμε κατά καιρούς να εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, να σταματήσουν, μέσα από την παρουσία της Αστυνομίας και των αποτελεσματικών διώξεων».

Επιπλέον, είπε πως «φαίνεται ότι η ανοχή που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα, λόγω πολλών αδυναμιών που υπήρχαν, θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με την Αστυνομία των Ζώων».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, είπε ότι «προωθείται η δομική λειτουργία Αστυνομίας των Ζώων, ώστε να μπορεί αποτελεσματικά και πιο συντονισμένα να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Αστυνομία ετοίμασε ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη, την άμεση ανταπόκριση και παρέμβαση της Αστυνομίας και τη διερεύνηση υποθέσεων κακομεταχείρισης/ κακοποίησης ζώων.

«Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατευθυντήριες γραμμές προς τα μέλη της Αστυνομίας, για τη διερεύνηση υποθέσεων καθώς και τη δυνατότητα συνεργασίας της με άλλες συναρμόδιες Αρχές. Το σχέδιο αυτό θα μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ώστε συντονισμένα τα μέλη της Αστυνομίας γενικότερα και τα μέλη της Αστυνομίας των Ζώων να μπορούν να ανταποκριθούν», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι δόθηκε σήμερα σε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις το σχετικό νομοσχέδιο, για σκοπούς διαβούλευσης και αναμένεται σε περίοδο τριών εβδομάδων, να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους και στη συνέχεια το νομοσχέδιο να υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι «με τις ευαισθησίες που έχουμε όλοι για το θέμα αυτό, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Shares 63

Σχόλια


Read more:
Close