Μενού

Η πανέμορφη λεοπάρδαλη του χιονιού

Shares 231

λεοπάρδαλη του χιονιού

 

Η λεοπάρδαλη του χιονιού είναι ένα πανέμορφο και σπάνιο ζώο που ζει στα βουνά της κεντρικής Ασίας, σε αλπικές και υποαλπικές ζώνες και σε υψόμετρο από 3.000 έως 4.500 μέτρα. Είναι προσαρμοσμένο για να καταφέρνει να επιβιώνει στο κρύο ορεινό περιβάλλον.
Το σώμα της είναι στιβαρό και καλύπτεται με πυκνή γούνα. Τα αυτιά τους είναι μικρά και στρογγυλά ώστε να ελαχιστοποιείται η απώλεια θερμότητας. Οι πατούσες των ποδιών τους είναιπλατιές για να μοιράζεται καλύτερα το βάρος της. Λειτουργούν σαν φυσικά χιονοπέδιλα. Καλύπτονται κι αυτές με γούνα για μεγαλύτερη σταθερότητα σε απότομες επιφάνειες. Τοχαρακτηριστικό αυτό βοηθά επίσης να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θερμότητας.
λεοπάρδαλη του χιονιού
Η ουρά της είναι μακριά (80-100 εκ.) κι ευέλικτη και βοηθά το ζώο να ισορροπεί, κάτι πολύ σημαντικό στο βραχώδες περιβάλλον που ζει. Είναι επίσης παχιά λόγω της αποθήκευσης του λίπους και καλυμμένη με πυκνή γούνα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται σαν κουβέρτα όταν η λεοπάρδαλη κοιμάται, για να προστατεύσει το πρόσωπό της. Έχει μικρό ρύγχος και θολωτόμέτωπο, με ασυνήθιστα μεγάλες ρινικές κοιλότητες που βοηθούν το ζώο να αναπνεύσει τον παγωμένο αέρα του ορεινού περιβάλλοντός του.
λεοπάρδαλη του χιονιού
Η λεοπάρδαλη του χιονιού είναι απειλούμενο ζώο και από το 2003 έχει συμπεριληφθεί στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών. Ο πληθυσμός τους παγκοσμίως  εκτιμάται σε 4.500-6.590 ενήλικα ζώα, εκ των οποίων λιγότερα από 2.500 μπορούν να αναπαραχθούν στην άγριαφύση.
λεοπάρδαλη του χιονιού
λεοπάρδαλη του χιονιού
λεοπάρδαλη του χιονιού
λεοπάρδαλη του χιονιού
λεοπάρδαλη του χιονιού
Shares 231

Σχόλια


Read more:
Close