Μενού

Η μικρή Ζωή κοιμήθηκε και… θα ξυπνήσει ελεύθερη!

Shares 211

αρκούδα Στην αγκαλιά του… Μορφέα παραδόθηκε η μικρή Ζωή με την ελπίδα, όταν ανοίξει τα μάτια της, να είναι πλέον ελεύθερη στη φύση.

Πρόκειται για το αρκουδάκι που βρέθηκε σε ηλικία μόλις τριών μηνών σε δασική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυγής και παρά την επίμονη αναζήτηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου», η μητέρα αρκούδα δεν βρέθηκε. Έτσι, το αρκουδάκι, βάρους 4 κιλών, μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριας Ζωής της οργάνωσης και ακολουθήθηκε ειδικό πρόγραμμα περίθαλψης, με περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία.

Σήμερα, 10 μήνες μετά, ζυγίζει 42 κιλά, έχει μάθει να ψάχνει μόνη της για τροφή, να αποφεύγει τον άνθρωπο και εκδηλώνει τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.

Κρίνοντας πως είναι έτοιμη πια για επανένταξη στη φύση, η επιστημονική ομάδα του «Αρκτούρου», με τη συνδρομή των καθηγητών της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσας Κομνηνού και Γιώργου Καζάκου, νάρκωσαν και μετέφεραν την αρκούδα σε φωλιά που διαμορφώθηκε στα πρότυπα αυτών που φτιάχνουν οι αρκούδες στη φύση. Η Ζωή τοποθετήθηκε σε σημείο που βρίσκεται σε φυσικό βιότοπο αρκούδας για να περάσει την περίοδο του χειμέριου ύπνου και όταν ξυπνήσει, περίπου στα μέσα Μαρτίου, να είναι μία ελεύθερη αρκούδα. Παράλληλα, οι κινήσεις του ζώου θα παρακολουθούνται μέσω δορυφόρου από ένα ειδικό κολάρο-πομπό, που έχει τοποθετηθεί πάνω της και μεταδίδει το στίγμα της ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να την παρακολουθούν ολόκληρο το 24ωρο.

Διατροφή με τρεις τόνους φρούτα και μισό τόνο λαχανικά!

Η Ζωή μεγάλωσε με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία, καθώς οι δύο φροντιστές της ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι, με τους οποίους ερχόταν σε επαφή ώστε να μην συνηθίσει στην ανθρώπινη παρουσία.
Σταδιακά, η παρουσία των φροντιστών της ήταν ολοένα και πιο διακριτική και διαρκώς την αποθάρρυναν από το να τους πλησιάζει.

Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο», οι πιθανότητες να ζήσει ένα τόσο μικρό αρκουδάκι χωρίς τη μητέρα του είναι ελάχιστες, ακόμη και με τη φροντίδα των ειδικών.
Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) και η φωλιά τους λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα.
Μένουν με τη μητέρα τους για δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση.

Πάντως, η Ζωή αποδείχθηκε ιδιαίτερα «φαγανή», καταβροχθίζοντας μέσα σε 10 μήνες 15 κιλά γάλα, 16,6 κιλά κρέμα, 18 κιλά γιαούρτι με δημητριακά, 5,5 κιλά μέλι, 10,5 κιλά βρώμη, 40 αυγά, 30 τεμάχια φιλέτο ψάρι, 50 μπάρες δημητριακών, 2 τόνους μήλα, 500 κιλά σταφύλια, 500 κιλά άλλα φρούτα (βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζι, ακτινίδια), 100 κιλά καλαμπόκι, 500 κιλά λαχανικά, 100 κιλά ξηρούς καρπούς και 50 κιλά καρπούς του δάσους!

Πηγή

Shares 211

Σχόλια


Read more:
Close