Μενού

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα σκυλιά τους από τους ήχους τους

Shares 79
Σκύλος γάβγισμα Μία νέα έρευνα αναφέρει ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη διάθεση του σκύλου τους από τον ήχο του γαυγίσματος τους.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Eotvos Lorand στη Βουδαπέστη τα σύντομα γαυγίσματα ακούγονται πιο θετικά ενώ τα ηχηρά είναι πιο έντονα στους ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες για να καταλάβουν πώς νιώθει ο σκύλος τους όπως κάνουν και όταν αποφασίζουν τα συναισθήματα των φίλων τους.
Οι ιδιοκτήτες ακούνε τη διάρκεια και την ένταση των γαυγισμάτων των σκύλων τους για να καταλάβουν τη σκυλίσια συμπεριφορά, κι αυτό πράγματα είναι κάτι που ξέρουμε όλοι όσοι έχουμε σκυλιά.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα πιο σημαντικά χαρκατηριστικά των ανθρώπινων αλλά και των σκυλίσιων ήχων είναι η διάρκεια και η ένταση της ομιλίας ή αντίστοιχα του γαυγίσματος.
Δηλαδή το γαύγισμα δεν είναι ένας τυχαίος ήχος χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες ή περιεχόμενο όπως πίστευαν ως τώρα. Το Family Dog Project  Lab του Dr. Farago είναι το πρώτο στον κόσμο που μελετά την σχέση ανθρώπινου και σκύλου και απέδειξε ότι το γαύγισμα
δεν είναι ασήμαντο.
39 εθελοντές με 200 σκυλιά έλαβαν μέρος στην έρευνα. Όσο πιο σύντομο ήταν το γαύγισμα τόσο πιο θετικά εκλμαμβάνεται από τον άνθρωπο. Όσο πιο έντονο ήταν σημαίνει ότι το ζώο δείχνει ίσως κάτι αρνητικό, π.χ. φόβο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters και είναι η πρώτη που συγκρίνει πώς εκλαμβάνονται οι ανθρώπινοι και οι σκυλίσιοι ήχοι.
Shares 79

Σχόλια


Read more:
Close