Μενού

Γιατί στις γάτες αρέσουν τα κουτιά;

Shares 0

Γιατί στις γάτες αρέσουν τα κουτιά; Πρόκειται να σας το αποκαλύψουμε! Εδώ είναι ορισμένοι λόγοι γιατί στις γάτες αρέσει να κρύβονται σε αυτά τα οχυρά μοναξιάς.

Αν αφήσατε ποτέ ένα άδειο κουτί σε κάποιο μέρος του σπιτιού, μπορεί να βρήκατε τη γάτα σας να περνάει την ώρα της μέσα στο κουτί. Και ας μην αποτύχουμε να αναφέρουμε τα πολλά βίντεο με γάτες διαδικτυακά που δείχνουν παιχνιδιάρικα αιλουροειδή να παίζουν μέσα στα κουτιά.

Είτε είναι δικές σας γάτες είτε όχι, πρέπει μάλλον να είστε ενήμεροι ότι αγαπούν πολύ τα κουτιά. Αλλά γιατί στις γάτες αρέσουν τα κουτιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα;

Ένστικτα για την προστασία και ην ασφάλεια

Τα κουτιά είναι περιορισμένοι χώροι που φαίνονται ασφαλείς για τις γάτες σε επίπεδο ενστίκτου. Οι ίδιο τύποι χώρων στην άγρια φύση είναι ελκυστικοί σε μια γάτα που προσπαθεί να ξεφύγει από ένα θηρευτή ή που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο να κυνηγήσει το θύμα του χωρίς να τη δουν.

Μαζί με το να μπορεί να κρυφτεί και να νιώσει ασφάλεια και προστασία, το να κάθεται μέσα σε ένα κουτί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποφύγει τη θυματοποίηση γιατί ένας θηρευτής είναι ανίκανος να πλησιάσει κρυφά πίσω από μία γάτα για να την πιάσει απροετοίμαστη. Επίσης, οι πλευρές του κουτιού αποτρέπουν κρυφές επιθέσεις από αυτές τις πλευρές επίσης. Αν κάποιο άλλο ζώο ήθελε να πιάσει τη γάτα, θα έπρεπε να την προσεγγίσει από το μπροστινό μέρος, που σημαίνει ότι η γάτα θα ήταν ικανή να το δει και είτε θα πάλευε είτε θα προσπαθούσε να ξεφύγει.

Ενώ κάθεται στο κουτί, μια γάτα μπορεί ακόμη άνετα να παρακολουθεί τον κόσμο χωρίς να τη βλέπουν. Αν κάτι ενδιαφέρον προσπεράσει, είτε είναι ένας θηρευτής είτε ένα αστείο παιχνίδια στο σπίτι κάποιου, η γάτα μπορεί να πηδήξει έξω στη στιγμή πριν γρήγορα επιστρέψει πίσω στην ασφαλή της θέση.

Συμβουλή: Βάλτε κάποια κουτιά στην περιοχή σας έτσι ώστε το γατάκι σας να απολαμβάνει την ώρα του παιχνιδιού μαζί σας. Ίσως πάρετε ένα παιχνίδι με χορδή ή ένα φτερωτό παιχνίδι και μετακινήστε το στο μπροστινό μέρος του κουτιού για να δώσετε μια ευχάριστη έκπληξη στο γατάκι σας και να το δελεάσετε για παιχνίδι. Μπορεί απλά να προσπαθήσει να το φτάσει και να αρπάξει το παιχνίδι ή μπορεί απλά να τρέξει έξω από το κουτί και να κυνηγήσει το παιχνίδι. Αυτός μπορεί να είναι ένα αστείος τρόπος για να ενθαρρύνετε το γατάκι σας να ασκηθεί και είναι σίγουρο ότι θα είναι διασκεδαστικό για εσάς να βλέπετε τις χαζομάρες του καθώς ενθουσιάζεται από το ξαφνικό “θηρευτή” που εμφανίστηκε έξω από το κουτί.

Ένα ιδανικός μέρος για να κοιμηθεί και να μείνει ζεστό

Το κουτί είναι μια εξαιρετική επιλογή για να κοιμηθούν σε ένα μέρος με ασφάλεια. Μαζί με την προστασία από κυνηγούς και άλλες επιθέσεις, το κουτί είναι ένα ιδανικό μέρος για ύπνο, επειδή είναι άνετο και προστατευμένο, παρέχοντας καταφύγιο και προστασία.

Μια γάτα μπορεί να σκαρφαλώσει, να κουλουριαστεί και να χαλαρώσει και σε ένα μικρό κουτί, καθώς είναι ένας τρόπος για να διατηρεί τη θερμοκρασία στο σώμα της. Αυλακωτό χαρτόνι, συγκεκριμένα, τυχαίνει να είναι ένας καλός μονωτής, που μπορεί να εξηγεί γιατί η γάτα σας απολαμβάνει να σκαρφαλώνει σε χαρτονένια κουτιά.

Συμβουλή: Τοποθετήστε μέσα στο χαρτονένιο κουτί μία απαλή κουβέρτα ή ένα μικρό κρεβάτι για το μικρό γατάκι σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το γατάκι σας να μένει ακόμη ζεστότερο όταν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το κουτί για να κουρνιάσει για έναν ανανεωτικό ύπνο.

Μείωση του στρες

Το να έχεις ένα κουτί για να κρυφτείς μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει μια γάτα να μειώσει τα επίπεδα του στρες της. Για παράδειγμα αν φέρετε ένα καινούριο γατάκι σπίτι για πρώτη φορά, το να του παρέχετε ένα κουτί για να κρύβετε μπορεί να μειώσει το άγχος του και να το βοηθήσει να συνηθίσει το νέο του σπίτι πιο γρήγορα.

Η αρχική αντίδραση περισσότερο στρεσαρισμένων αιλουροειδών είναι να κρυφτούν και να αποσυρθούν μέχρι να νιώσουν ασφαλή να βγουν έξω. Όταν τους δοθεί ένα μέρος να κρυφτούν, όπως ένα κουτί, οι γάτες μπορεί να αντιμετωπίσουν στρες και περιβαοντικές αλλαγές καλύτερα. Σκεφτείτε άγριες γάτες που κρύβονται σε σπηλιές, λημέρια και κορυφές δέντρων και στη συνέχεια εφαρμόστε αυτή τη συμπεριφορά στο κατοικίδιό σας που δεν είναι και τόσο διαφορετικό.

Επίσης, επειδή οι γάτες λύνουν την εσωτερική σύγκρουση απλά αποφεύγοντας τα προβλήματα, ένα κουτί είναι ένα εξαίρετο μέρος όπου μη επιθυμητή προσοχή, εχθρικότητα και άγχος μπορεί απλά να εξαφανιστούν. Ίσως, δίνοντας στην κάθε γάτα σας το κουτί τους μπορεί να βοηθήσει αν υπάρχει σύγκρουση που μπορεί να λυθεί. Κάθε γατάκι μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουτί του για να αποφύγει τις διαμάχες με άλλα κατοικίδια ή την οικογένεια. Ή αν η γάτα σας τείνει να είναι ντροπαλή ή λίγο εξουθενωμένη σχετικά με τους ξένους και τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει καλά, μπορεί να αποφασίσει να καταφύγει στο κουτί της όταν έχετε φιλοξενούμενους που τις κάνουν να νιώθουν άσχημα.

Συμβουλή: Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν ελπίζετε ότι θα περιορίσετε το άγχος της γάτας σας. Το να στήσετε ένα κουτί είναι ένα βήμα που μπορείτε να κάνετε. Κι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κάνοντας το κουτί πολύ άνετο και τοποθετώντας ένα κρεβάτι ή μια κουβέρτα μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό. Αλλά, μπορείτε να πάτε ένα βήμα παρακάτω και να χρησιμοποιήσετε είτε catnip είτε φερορμόνες αιλουροειδών, που μπορεί να κάνει το σύντροφό σας να αισθάνεται περισσότερη άνεση. Δοκιμάστε διαφορετικά πράγματα για να δείτε τι δουλεύει καλύτερα με τη γάτα σας.

Εκμεταλλευτείτε την αγάπη της γάτας σας για τα κουτιά

Μην ενοχληθείτε αν το γατάκι σας έχει μια συμπάθεια για τα κουτιά. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε το σαν μια ευκαιρία για να παρέχετε στη γάτα σας ένα πραγματικά οικονομικό παιχνίδι για να απολαμβάνει. Κάντε μια προσπάθεια: τοποθετήστε μια πετσέτα ή ένα μαξιλάρι μέσα στο αγαπημένο κουτί και τοποθετήστε το δίπλα στο παράθυρο έτσι ώστε να έχει ένα ήρεμο, ζεστό και ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι είναι το καλύτερο μέρος για το γατάκι σας μέσα στο σπίτι.

Αν θέλετε, μπορείτε ακόμα να γίνετε δημιουργικοί αναποδογυρίζοντας το κουτί και κόβοντας τρύπες σε όλες τις πλευρές και στην κορυφή. Όταν η γάτα σας κρύβεται μέσα, μπορείτε να της βάλετε τον πειρασμό με παιχνίδια που μπορεί να προσπαθεί να τραβάει από την τρύπα.

Μερικοί ιδιοκτήτες γατών έχουν ακόμη φτιάξει διαμερίσματα γατών συνταιριάζοντας κουτιά το ένα με το άλλο και κόβοντας τρύπες που επιτρέπουν στη γάτα να ταξιδεύει μέσα στο δικό της “μοναχικό οχυρό.”

Επίσης, το γατάκι σας μπορεί να θέλει να στήσετε ένα κουτί ώστε να πηδάει μέσα σε αυτό από το άνοιγμα στην κορυφή ή μπορεί να προτιμάει να τοποθετηθεί στη μία πλευρά ώστε να μπορεί να προχωράει μέσα κι έξω όποτε το επιθυμεί. Με λίγη παρατήρηση, θα είστε ικανοί να βρείτε τι θέλει η γάτα σας και στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιείτε κουτιά για να εμπλουτίσετε το περιβάλλον και να το κρατήσετε χαρούμενο.

Κουτιά: Μικρά, Ασφαλή Μέρη Που Μπορεί Να Έχουν Πολλή Πλάκα

Οι γάτες μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες συνήθειες και προτιμήσεις που μπορεί να μην έχουν πολύ νόημα σε εσάς πρώτα. Όταν ενθουσιωδώς σκαρφαλώσουν στο κουτί, μπορείτε να αναρωτηθείτε γιατί να θέλει να μένει σε ένα τόσο μικρό μέρος. Αλλά καθώς μαθαίνετε καλύτερα τη γάτα σας, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν κάποιοι πολύ χαρωποί και ενδιαφέροντες λόγοι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Αυτό το απλό κουτί δεν είναι απλά ένα μέρος για να νιώθει ασφάλεια, μπορεί να είναι ακόμη ένα σημείο για να έχει πλάκα.

Έτσι την επόμενη φορά που ένα γατάκι κοιτάξει ένα κουτί για να πηδήξει μέσα, αφήστε το. Άλλωστε, απλά ακολουθεί το ένστικτό του και περνάει καλά. Επίσης, είναι πολύ χαριτωμένο και μπορεί να είστε ικανοί να τραβήξετε ορισμένες εξαιρετικές φωτογραφίες της τριχόμπαλάς σας!

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close