Μενού

Γιατί πρέπει να εμβολιάζεται ο σκύλος και η γάτα μας

Shares 141

Σκύλος κατοικίδια εμβολιασμός εμβόλια Γάτα Τα ζώα που υιοθετούμε πρέπει να εμβολιάζονται κυρίως για την δική τους ασφάλεια και υγεία αλλά και για των άλλων τετράποδων ή και δίποδων γύρω τους. Διαβάστε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Το εμβόλιο γίνεται με ένεση και εισχωρούνται στον οργανισμό του ζώου μικροοργανισμοί σε ελαφρώς αλλαγμένη μορφή: είτε ανενεργά εμβόλια (νεκροί ιοί) είτε ενεργά εμβόλια (ζωντανοί ιοί αλλά που έχουν μετατραπεί σε ακίνδυνη μορφή), προκειμένου να αποκτήσουν ανοσία τα ζώα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΣΙΑ;
Η ανοσία είναι μια σειρά από αμυντικούς μηχανισμούς που έχει ένα ζώο (και ο άνθρωπος) ώστε να αντιστέκεται σε μολύνσεις ή τις ασθένειες που έρχονται ως συνέπεια μόλυνσης.

Τα βασικά »συστατικά» της ανοσίας είναι: τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ειδικά τα λεμφοκύττατα), τα αντισώματα και κυτοκίνες (όπως η ιντερφερόνη).

Χαρακτηριστικό της ανοσίας είναι ότι έχει ΜΝΗΜΗ, δηλαδή όταν το ζώο εκτεθεί στο ίδιο αντιγόνο για δεύτερη φορά, θα έχει γρήγορη αντίδραση και δεν θα ασθενήσει. Αυτή η άμεση αντίδραση σταματά νέα μόλυνση, πριν προκαλέσει ασθένεια και το ζώο »ανοσοποείται».

Η μνήμη όμως όσο περνά ο χρόνος εξασθενεί και η ανοσία δεν είναι απόλυτη.

Επίσης, η ανοσία μπορεί να μην είναι ικανή να σταματήσει έναν κακό μικροοργανισμό, αν το ζώο εκτεθεί σε αυτόν σε μεγάλες ποσότητες ή αν ο οργανισμός του ζώου είναι εξασθενημένος ή αν το ζώο είναι σε ανοσοκαταστολή λόγω άλλων μολύνσεων ή φαρμάκων.

Με το εμβόλιο και την επανάληψη του, βοηθάμε την ανοσία του ζώου.

ΠΟΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΜΑΣ;

Τα εμβόλια εξαρτώνται πολλές φορές από τον τρόπο ζωής και την περιοχή που ζούμε, όμως σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τους κτηνιάτρους πρέπει να γίνονται τα εξής εμβόλια:

ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ: Για μόρβα, parvo-ιό, λεπτοσπείρωση, λύσσα, πιροπλάσμωση, νόσο lyme

ΣΤΗ ΓΑΤΑ: Για πανλευκοπενία, ρινοτραχεϊτιδα, καλυκοϊωση, λευχαιμία, χλαμυδίαση, λοιμώδη περιτονίτιδα, λύσσα.

Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος να εμβολιάσει το ζώο σας και να φτιάξει πρόγραμμα εμβολιασμού.

Άλλα εμβόλια χρειάζεται ένα κουτάβι και άλλα ένα ενήλικο σκυλί ενώ πάντα παίζει ρόλο η κατάσταση της υγείας του ζώου και πρέπει οπωσδήποτε να έχει πρώτα αποπαρασιτωθεί πριν εμβολιασθεί.

Αν οι γάτες μένουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι και δεν έρχονται σε επαφή με καμία άλλη, μπορεί να παραλειφθούν κάποια εμβόλια, εφόσον το θεωρεί σκόπιμο ο κτηνίατρος.

Αν το ζώο είναι μικρό σε ηλικία γίνονται επαναλήψεις του εμβολίου 1 ή 2 φορές ανά περίπου 1 μήνα και μετά επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ 100% ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;
Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την προστασία εναντίον της πλειοψηφίας των γνωστών ασθενειών των ζώων. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ανοσία του ζώου δεν κατάφερε να σταματήσει κάποια ασθένεια, αυτές είναι σπάνιες και κατά γενική ομολογία ο εμβολιασμός του νεαρού ζώου σώζει κυριολεκτικά τη ζωή του, ειδικά από τύφο (για τα κουτάβια) που είναι πολύ διαδεδομένη ασθένεια και δύσκολο να απολυμανθεί.

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΑΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΕΙΣ (εσωτερικές με χάπι κάθε 3 μήνες και εξωτερικές με αμπούλα ή σπρεϊ κάθε μήνα) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΝΑ 6 Ή 12 ΜΗΝΕΣ.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.

πηγή

Shares 141

Σχόλια


Read more:
Close