Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον επιστήμονα ΗΒ Davis, τα ρακούν μπορούν να ανοίγουν πολύπλοκες κλειδαριές σε λιγότερες από 10 προσπάθειες.
Η νοημοσύνη τους συγκρίνεται εύκολα με αυτή που έχει ένα παιδί 7 ετών. Μάλιστα λύνουν γρίφους για να φτάσουν την τροφή τους ευκολότερα.
Μπορούν να διδαχθούν την έννοια του καθρέφτη μέσα σε λίγες ώρες – κάτι που παίρνει σε ένα παιδί αρκετούς μήνες. Μπορούν επίσης να μάθουν τα σχήματα τόσο γρήγορα όσο τα παιδιά, κάνοντας τους επιστήμονες να πιστεύουν πως προσεγγίζουν το μυαλό ενός 3χρονου.
Στην κινεζική κουλτούρα, το ποντίκι είναι σεβαστό για την πονηριά και την επινοητικότητά του. Και υπάρχει σοβαρός λόγος που χρησιμοποιούνται τόσο συχνά στα εργαστήρια – είναι εύκολο να διδαχθούν και πάντα βρίσκουν οδούς διαφυγής.
Τα περιστέρια μπορούν να αναγνωρίσουν εκατοντάδες εικόνες, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια. Μπορούν επίσης να προσδιορίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, να μάθουν να διαβάζουν το αγγλικό αλφάβητο και να αναγνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους από τις φωτογραφίες τους.
Οι μέλισσες εμφανίζουν κάτι που ονομάζεται νοημοσύνη σμήνους. Μια μέλισσα μόνη της δεν μπορεί να είναι έξυπνη, αλλά όταν είναι όλες μαζί σε μια κυψέλη, μπορούν να κάνουν καταπληκτικούς άθλους. Οι μέλισσες ανακάλυψαν τη δημοκρατία πολλά χρόνια πριν από τον άνθρωπο και αυτό εφαρμόζουν στη ζωή μέσα στην κυψέλη, για το καλό του συνόλου.