Μενού

Επιζήμια για την υγεία των σκυλιών η κατανάλωση ωμού κρέατος

Shares 620

υγεία Σκύλος Τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ένα σκυλί που τρέφεται με ωμό κρέας – ακόμα και αν αυτό έχει προηγουμένως καταψυχθεί – έχει επισημάνει από το Ιούλιο του 2014 η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και ο υπεύθυνος του Τομέα Κτηνιατρικής δρ. Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης απαντώντας στο σχετικό ερώτημα που είχε απευθύνει στον φορέα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Επειδή η «μόδα» της ωμής διατροφής των κατοικίδιων κρύβει κινδύνους ο κ. Παπαδογιαννάκης στις 22-7-2014 επισημαίνει: «Σε σχέση με την κατανάλωση ωμού κρέατος από τους σκύλους θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
1.       Εφόσον το κρέας που δίδεται για κατανάλωση έχει καταψυχθεί (σύμφωνα με τις οδηγίες 852,853 και 854/2004 της Ε.Ε.) δεν ενέχει κίνδυνο για μετάδοση παρασίτων (π.χ. Τοξόπλασμα, Κυστίκερκος κ.ά.).
2.       Η κατάψυξη όμως χωρίς άλλη επεξεργασία του κρέατος δεν μπορεί να το εξυγιάνει από πλευρά βακτηρίων. Για το λόγο αυτό η χορήγηση ωμού κατεψυγμένου κρέατος, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, μπορεί να μεταδώσει παθογόνα βακτήρια όπως η Λιστέρια, η Σαλμονέλλα, η Γιερσίνια κ.ά.
3.       Ο μολυσμένος σκύλος από τα παραπάνω βακτήρια μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης και για τον άνθρωπο (π.χ. Σαλμονέλλα, Γιερσίνια) ή το ζώο να εμφανίσει συμπτωματολογία παρόμοια της λύσσας λόγω προσβολής του εγκεφάλου (π.χ. Λιστέρια)».
zoosos.gr

Shares 620

Σχόλια


Read more:
Close