Μενού

Cockatiel

Shares 0

Γενικές πληροφορίες για Κοκατίλ

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πουλιά, το Κοκατίλ είναι μια ιδανική επιλογή για οποιονδήποτε ιδιοκτήτη πουλιών, χάρη στη φιλική και χαλαρή προσωπικότητά τους. Φυσικά, αν λάβουμε υπόψιν ότι έχουν αξιαγάπητο ταπεραμέντο, μία τάση να μαθαίνουν και καθηλωτικά βλέμματα –δεν είναι να απορεί κανείς που είναι τόσο διάσημα! Αυτά τα cockatoos είναι γνωστά ως τα καλύτερα πουλιά, που ταιριάζουν στους αρχάριους ή σαν κατοικίδια για παιδιά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το να τα εκπαιδεύσετε θα είναι μια εύκολη και αστεία άσκηση. Η κωμική συμπεριφορά τους, η εξυπνάδα τους και ο εξωστρεφής χαρακτήρας τους τα κάνουν αγαπητά σε όλο τον κόσμο. Τα κοκατίλ είναι μεταξύ των πιο αγαπημένων παπαγάλων και είναι μία από τις πιο διάσημες ράτσες κατοικίδιων παπαγάλων σε όλο τον κόσμο. Και υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτά τα αξιαγάπητα πτηνά.

Καταγωγή/Φυσικό περιβάλλον

Όπως πολλά από τα ξαδέλφια τους, τα Κοκατίλ προέρχονται από την Αυστραλιανή ήπειρο και, ευημερούν στους ξηρούς θαμνότοπους της ενδοχώρας. Προερχόμενα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τα κοκατίλ προσαρμόσθηκαν τέλεια σε πιο ήπια κλίματα σε όλο τον κόσμο, γινόμενα γρήγορα το πιο ταιριαστό πρότυπο ενός σκληροτράχηλου και υγιούς κατοικίδιου, απαιτώντας πολύ λίγα για να γίνουν χαρούμενα και δυνατά. Στην άγρια φύση μπορούν να εντοπισθούν κουρνιάζοντας ομαδικώς σε τεράστιες φυλλωσιές, όπου το βραχνό τραγούδι τους δημιουργεί μία κατάλληλη χαώδη συμφωνία μίας παπαγαλίστικης γλώσσας. Αυτές οι αγέλες παπαγάλων βρίσκονται συχνά δίπλα σε πηγές με νερό και, μπορούν να αναμετρήσουν αρκετές εκατοντάδες την οποιαδήποτε στιγμή. Λυπητερά, τα άγρια κοκατίλ μπορεί να θεωρούν σαν παράσιτα –αυτές οι μεγάλες αγέλες μπορεί να αποδεκατίζουν τις σοδειές και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στους αγρότες. Βρίσκονται σε όλο το μήκος σχεδόν της Αυστραλιανής ηπείρου, εκτός από τις άνυδρες ερήμους προς το νότο.

Γενική περιγραφή

Τα κοκατίλ έχουν μια πολύ επιδεικτική εμφάνιση και λατρεύονται γι’ αυτήν. Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους είναι τα λοφία τους. Πολλές από τις διαφορετικές θέσεις τους θα σηματοδοτήσουν την τρέχουσα διάθεση του κατοικίδιού σας. Όταν το κοκατίλ είναι οργισμένο ή φοβισμένο, το λοφία τους θα είναι επίπεδο και, όταν είναι ενθουσιασμένα, γίνεται μυτερό και κάθετο. Αναπτύσσονται σε μάκρος περίπου 13 ιντσών και τα μακρινά φτερά της ουράς τους δίνουν σε μεγάλο βαθμό το μάκρος τους. Με κατάλληλη φροντίδα, υγιεινή δίαιτα και άσκηση αυτά τα πουλιά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 25 χρόνια ζωής. Ένα άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό της φυσικής εμφάνισης του κοκατίλ είναι ο χρωματισμός τους και οι ποικίλες λεπτομέρειες των φτερών τους. Επίσης, τα κοκατίλ δεν είναι τεράστια –ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να θέλγει τους ιδιοκτήτες με λίγο χώρο στο σπίτι τους. Με 30 έως 33 εκατοστά (12 με 13 ίντσες), το κοκατίλ είναι το μικρότερο από όλα τα κοκατού –αλλά έχει αρκετό θάρρος επιπλέον. Στην άγρια φύση, τα κοκατίλ φανερώνουν έναν ιδιαίτερο σεξουαλικό διμορφισμό –που σημαίνει ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά τείνουν να μοιάζουν τελείως διαφορετικά, ειδικά στο χρωματισμό τους.

Λόγος και ήχοι

Αυτά τα cockoatoos αγαπούν να εκφράζουν τον εαυτό τους τραγουδώντας! Με πολύ χώρο και φυσικό φως, γρήγορα θα ζωντανέψουν το σπίτι σας με την οικεία και υπόρρητη μελωδία τους. Μη διστάσετε να βάλετε κάποια μουσική ή να σφυρίξετε μόνοι σας κάποιες μελωδίες για να διευρύνετε το ρεπερτόριό τους. Είναι πολύ περίεργα και γρήγορα θα διαλέξουν απλούς τόνους και φωνές να επαναλάβουν. Πρέπει να προσπαθήσετε να τα διδάξετε, καθώς είναι σίγουρο ότι θα αγαπούν την αλληλεπίδραση. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η συνειδητοποίηση ότι το μικρό κοκατίλ σας είναι ένας πραγματικός λάτρης της μουσικής! Μπορούν να αποστηθίσουν μέτρια πολύπλοκες μελωδίες και τόνους και να επαναλαμβάνουν σε μελωδικό στυλ στον ελεύθερό τους χρόνο. Σε ένα μουσικό σπίτι, το κοκατίλ θα είναι κατενθουσιασμένο –η φυσική τους επιθυμία να τραγουδούν θα είναι σε καλή μοίρα!

Χρώματα

Τα κοκατίλ είναι γνωστά για τα χρώματά τους, που είναι ένα από τα πολλά μικρά χαρακτηριστικά τους που τα κάνουν μοναδικά. Είναι συχνά γκρι στο σώμα, με άσπρο φτέρωμα για να ολοκληρώσουν αυτό το ισορροπημένο και κομψό παρουσιαστικό. Φυσικά, οι εκτροφείς κοκατίλ κατάφεραν να δημιουργήσουν μία σειρά από μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων σε πουλιά που ήταν σε αιχμαλωσία. Σήμερα υπάρχει μία σχεδόν ατέλειωτη επιλογή από χρώματα, με αγνό κίτρινο, πλατινένιο, πολύχρωμο, ξανθόχρωμο με το άσπρο να είναι το πιο δημοφιλές. Ακόμη δεν μπορεί να νικηθεί η γοητεία των φυσικών τους χρωμάτων. Μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε ποιο είναι το αρσενικό και ποιο το θηλυκό, καθώς τα αρσενικά έχουν κίτρινο κεφάλι. Ένα άλλο μοναδικό και χαριτωμένο χαρακτηριστικό των κοκατίλ είναι οι κόκκινοι κύκλοι στα μάγουλά τους –σαν να κοκκινίζουν! Το μοναδικό και χαριτωμένο παρουσιαστικό τους, μαζί με ξεχωριστά σημάδια “κοκκινίσματος” στα μάγουλά τους, μπορεί να είναι το πιο γνωστό χαρακτηριστικό των κοκατίλ.

Φροντίδα και τάισμα

Πρέπει να παρέχετε μία πηγή φρέσκου νερού κάθε μέρα όπου μπορούν να ενυδατώνονται και να κάνουν το μπάνιο τους. Τα κοκατίλ θα το λατρέψουν πραγματικά! Ανακατώνοντας τα φτερά στο νερό και παίρνοντας μερικά χαζά μπανάκια είναι μία πραγματική ευχαρίστηση για αυτά τα πτηνά. Είναι, επίσης, μία από τις πιο συνηθισμένες τους δραστηριότητες στην άγρια φύση, έτσι αναλογιστείτε το σαν μία φυσική ανάγκη. Φυσικά αυτό το νερό πρέπει να αντικαθίσταται πολύ συχνά. Όσον αφορά τη δίαιτα, οι περισσότερες από τις ανάγκες φαγητού τους θα εκπληρωθούν από τη συνήθη μίξη σπόρων που βρίσκεται στις προμήθειες των μαγαζιών για κατοικίδια. Είναι ισορροπημένη και παρέχει όλα τα αναγκαία διατροφικά χαρακτηριστικά που έχει ανάγκη το πτηνό σας. Μπορείτε ακόμη να συμπεριλάβετε επιπρόσθετες βιταμίνες και πρωτεΐνες στη δίαιτά σας με ένα κομμάτι μήλο, μπανάνας ή καρότου.

Και μην ξεχάσετε να τα εντυπωσιάσετε με ένα κόκαλο σουπιάς, που θα τα βοηθήσει να οξύνουν το ράμφος τους και να ανεφοδιασθούν με ασβέστιο. Μην ξεγελιέστε από τη μικροσκοπική τους εμφάνιση και το μικρό ράμφος τους –μπορεί να είναι αρκετά δυνατά και το ράμφος τους χρειάζεται εξάσκηση.

Όπως συμβαίνει με όλα τα πουλιά, τα κοκατίλ χρειάζονται ένα ευρύχωρο κλουβί για να αποκαλούν σπίτι, προτιμότερο κάποιο με πλευρικές μπάρες, καθώς αυτά τα πουλιά λατρεύουν να σκαρφαλώνουν. Το κλουβί πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και σε ένα δίχως ρεύματα, ξηρό μέρος. Μην κάνετε το λάθος και πάρετε ένα κλουβί που είναι πολύ μικρό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κοκατίλ είναι πολύ μικρό. Οι παπαγάλοι –ανεξαρτήτου μεγέθους- χρειάζονται όσο παραπάνω χώρο γίνεται. Αλλιώς, μπορεί να γίνουν ένα καταθλιπτικό και μη υγιές πουλί, που τσιμπούν και αφαιρούν τα φτερά του και αναπτύσσουν προβλήματα υγείας.

Υγεία και κοινά θέματα

Γενικά, υπάρχουν δυνατά και ανθεκτικά πουλιά, με εύρος ζωής επιπλέον. Παρόλα αυτά, κάποια κύριες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάτι πάει στραβά πρέπει να προσεχθούν. Αυτά περιλαμβάνουν απάθεια και έλλειψη δραστηριότητας, φουσκωμένα και ανακατωμένα φτερά ή έλλειψη όρεξης και βάρους. Παρόλο που τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνιο, μπορούν ακόμη να προκύψουν. Σε γενικές γραμμές, τα κοκατίλ είναι ισχυρά και προσαρμόζονται εύκολα σε συνηθισμένα περιβάλλοντα. Με απλή βασική προσπάθεια και φροντίδα, το κατοικίδιό σας θα ευημερεί και θα είναι χαρούμενο! Γενικά, τα κοκατίλ μπορεί να ζήσουν από 16 μέχρι 25 χρόνια, κάνοντάς τα τέλεια κατοικίδια-συντρόφους. Το ρεκόρ κράτησης κοκατίλ σε αιχμαλωσία είναι 36 χρόνια ζωής.

Προσωπικότητα και συμπεριφορά

Τα κοκατίλ είναι φιλικά και κοινωνικά, δραστήρια πουλιά. Ένα ευρύχωρο κλουβί θα τους κάνει καλό, καθώς απαιτούν πολύ εξάσκηση και χώρο για να παίζουν. Κόυρνιες και παιχνίδια παπαγάλων θα κρατήσουν αυτό το μικρό πτηνό ψυχαγωγημένο, αλλά είναι καλύτερο να πάρετε ένα ζευγάρι κοκατίλ για να κρατάει συντροφιά το ένα στο άλλο όσο θα είστε στη δουλειά σας.

Αυτά τα τρυφερά πτηνά αγαπούν ακόμη την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να παίξετε με το κατοικίδιό σας, μαθαίνοντάς τους νέα κόλπα ή απλά δείχνοντάς τους προσοχή –χωρίς την παρέα σας, ο φτερωτός φίλος σας πρόκειται να νιώσει ανία και να γίνει επιθετικός. Με οποιοδήποτε τρόπο, αν επιλέξετε ένα κοκατίλ επιλέγετε ένα χαζούλικο και τρυφερό φίλο που πάντα θα σας κάνει να γελάτε!

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close