Μενού

Αλιγάτορες στο Αιγαίο; Κι όμως… ναι!

Shares 42

Ελλάδα Αλιγάτορες αλιγάτορας Αιγαίο Κι όμως στην ειδυλλιακή σήμερα Άντισσα, ένα όμορφο χωριό της δυτικής Λέσβου ζούσαν… αλιγάτορες. Όχι πρόσφατα, βέβαια, αλλά πριν 18 με 20 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό μαζί με όλα τα άλλα νέα ευρήματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, τα οποία για πρώτη φορά γνωρίζει το κοινό, παρουσίασε ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση φυσικής ιστορίας «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για τα ζώα της περιοχής και συγκεκριμένα τα αμφίβια, τα ερπετά, μεταξύ των οποίων ο αλιγάτορας της Άντισσας, τα μικροθηλαστικά, τα ψάρια, της λίμνης και των παραποτάμων και τα ασπόνδυλα, χερσαία και λιμναία

Όπως είπε ο κ. Ζούρος μιλώντας στο ΑΠΕ, στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου τα οποία ήρθαν στο φως από πρόσφατες ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην περιοχή της Άντισσας Λέσβου και προσδιορίστηκαν από την δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, Παλαιοντολόγο του Μουσείου.

«Πρόκειται για μοναδικής αξίας απολιθώματα ζώων, τα οποία δίνουν νέες πληροφορίες για το οικοσύστημα της περιοχής πριν 18 έως 20 εκατομμύρια π χρόνια και συνθέτουν την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους» είπε ο κ. Ζούρος.

Γιατί όμως είναι μοναδικής αξίας τααρουσιαζόμενα απολιθώματα;

Ο κ. Ζούρος εξηγεί;

1. Πρόκειται για τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων στην Ελλάδα

2. Έχουμε νέες πληροφορίες για τις μεταναστεύσεις των ζώων αυτών από τον τόπο καταγωγής τους (Ασία) προς την Ευρώπη. Η Λέσβος -τμήμα της Αιγηίδας χέρσου- αποτέλεσε γέφυρα μετανάστευσης για μεγάλο αριθμό ειδών

3. Επιβεβαιώνεται το υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή του Αιγαίου την περίοδο εκείνη και η ύπαρξη πυκνού υποτροπικού δάσους γύρω από τοπική μεγάλη λίμνη

4. Πρώτη φορά αναγνωρίζονται απολιθώματα αλιγάτορα στην Ελλάδα

5. Αρχίζουμε τώρα να γνωρίζουμε τα ζώα που ζούσαν στο μεγάλο υποτροπικό δάσος της Λέσβου κατά το Πρώιμο Μειόκαινο.

Και ο κ. Ζούρος καταλήγει: «Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που διατηρήθηκε σκεπασμένο από τη στάχτη των ηφαιστείων! Ένα μοναδικό αρχείο Φυσικής Ιστορίας που μόλις τώρα άρχισε να μας παρουσιάζει τα κρυμμένα μυστικά του!».

Η Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, στο χαιρετισμό της στα εγκαίνια της έκθεσης, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του Μουσείου.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης στη Μυτιλήνη, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες της Λέσβου που φτάνουν στο νησί με κρουαζιέρες να μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση και πάρουν πληροφορίες για το Απολιθωμένο Δάσος και τα Γεωλογικά Μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου, χωρίς να χρειαστεί να πάνε στο Σίγρι.

Ο πρώην δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρθηκε στην ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ένα κορυφαίο γεγονός για το νησί της Λέσβου και το μέλλον του και ευχαρίστησε το Διευθυντή του Μουσείου Νίκο Ζούρομ ο οποίος ήταν ο οραματιστής αυτής της προσπάθειας αλλά και αυτός που οδήγησε στην επιτυχή έκβασή της.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης οργανώνονται καθημερινά εκπαιδευτικές δράσεις και ειδικές επιστημονικές ενημερώσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς.

Η έκθεση είναι ανοιχτά για το κοινό καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: [email protected]

nooz.gr

Shares 42

Σχόλια


Read more:
Close